Gestul făcut la concerte pentru care românii riscă amenzi usturătoare
Dacă aruncați gunoiul la întâmplare în timp ce sunteți la festivaluri, concerte sau mitinguri ați putea primi amenzi usturătoare, de până la trei mii de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Mediului.
Același document prevede că obiectele de unică folosință din plastic să fie înlocuite cu unele biodegradabile la toate evenimentele publice unde se vând băuturi și mâncare.
Ambalajele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise la toate festivalurile, concertele şi manifestaţiile publice. Organizatorii trebuie să se asigure că vânzătorii de băuturi şi mâncare vor utiliza ambalaje refolosibile sau biodegradabile, potrivit proiectului iniţiat de Ministerul Mediului, după consultări cu mai multe ONG-uri.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Andrei Coșuleanu, reprezentant ONG ACT for Tomorrow: "Sunt interzise ambalajele de unică folosinţă nereciclabile. Unul dintre lucrurile pe care vrem să le implementăm la festivalurile din România este un pahar reutilizabil, astfel încât când intri într-un festival plăteşti un pahar al cărui preţ este egal cu cea mai ieftină băutura din festival, iar acel pahar îl ţii cu tine dacă vrei să nu-l mai plăteşti o dată."
Proiectul prevede totodată că cei care merg la manifestaţiile publice şi aruncă, la întâmplare, gunoaie sau mucuri de ţigară vor putea fi amendaţi cu până la 3.000 de lei. Iar organizatorii trebuie să asigure colectarea separată a deşeurilor, ca să rişte sancţiuni de până la 50 de mii de lei.
Unii organizatori de festivaluri au luat deja măsuri pentru mediu.
Marian Rădună, ”Nu arunca chiștoace”: "Este pentru prima dată când apare mucul, chiştocul într-o lege. Este al doilea cel mai poluant rest din lume. Foarte multe chiştoace ajung în mediul înconjurător, până acum nu prea am văzut sancţiuni."
Amenzile sunt similare celor aplicate care merg la picnic sau la plimbare în pădure şi lasă în urma dezastru - aşa cum se întâmplă în unele locuri din Pădurea Cernica, în apropierea Capitalei.
Este un loc unde natura pare să fie sufocată de tot felul de gunoaie aruncate la întâmplare, iar cei care le-au lăsat aici ar fi putut fi sancţionaţi cu până la 2.000 de lei, dacă ar fi fost prinşi în flagrant.
Inspectorii gărzii de mediu şi poliţiştii se plâng adesea că nu îi pot prinde pe vinovaţi în flagrant şi că nu pot dovedi faptele. Ei cer acum ajutorul trecătorilor care îi pot filma ori fotografia pe cei care transforma natura într-o groapă de gunoi.