Iarnă grea în adăposturile pentru animale. Administratorii nu mai fac faţă cheltuielilor
Vremea rece s-a făcut simţită şi în adăposturile de animale, acolo unde numărul de pisici şi câini a tot crescut anul acesta, spun administratorii.
Pentru a face faţă frigului, aceştia trebuie să cumpere paleţi şi paie pentru cuştile din exterior, la preţuri de peste două ori mai mari.
Şi facturile la energie s-au dublat, iar cei care salvează animalele şi le îngrijesc zilnic, fac faţă din ce în ce mai greu cheltuielilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Un adăpost pentru pisici are trei încăperi, încălzite fiecare de câte un calorifer electric şi câteva pături, tot electrice. Ca să îndure frigul, pisicile stau cât mai aproape una de cealaltă sau de calorifer.
Geanina Asavei, administrator Căsuţa Pisicească: „Încercăm să le încălzim. Nu întotdeauna reuşim. Caloriferele sunt băgate în priză de aproape o lună. Anul trecut am plătit 15.000 de lei pe căldură. Anul asta cred că mai mult. Cam 3.500 de lei pe lună e căldura”.
Cele mai norocoase animale sunt adoptate de oameni inimoşi. Un pui va ajunge în noua lui casă din Franţa, unde este aşteptat de o familie iubitoare.
Femeie: „O să îi oferim foarte multă căldură şi o să intre în casa noastră. O să îi oferim un culcuș cald acasă la noi".
Adopțiile au scăzut anul acesta
Într-un adăpost din Botoşani sunt adăpostiţi peste 700 de câini şi pisici. Adopţiile au scăzut în acest an, aşa că numărul de animale care au nevoie de adăpost este din ce în ce mai mare. Cei care le îngrijesc fac faţă din ce în ce mai greu cheltuielilor pentru încălzire.
Daniel Bejinariu, medic veterinar: „Anul trecut dădeam șase lei pe un balot de paie mic. Acum am dat şi 15 şi 17 lei. Şi pentru câini și pentru pisici prețurile s-au triplat. Şi peleţii pe care îi folosim pentru puii de câine şi pisici, de la 22 de lei sacul de 15 kg a ajuns 47-50 de lei un sac".
Cei care vor să le vină în ajutor pot dona în conturile bancare ale organizațiilor care se ocupă de animalele fără stăpân. Banii vor fi folosiţi pentru a acoperi cheltuielile pentru încălzire, pe timp de iarnă.