Anchetatorii au interceptari din cancelaria Liceului Bolintineanu, in dosarul fraudei la bacalaureat
Anchetatorii au interceptari ale discutiilor dintre profesori inclusiv din cancelaria Liceului "Dimitrie Bolintineanu", care vor fi folosite ca probe in dosar, au declarat marti, pentru Mediafax, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, ofiterii Serviciului Roman de Informatii au intrat pe firul cazului de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" in urma cu aproximativ trei saptamani si au plasat microfoane in cancelaria profesorilor, precum si in alte locuri din unitatea de invatamant.
In acest context au rezultat ca probe la dosar o serie de inregistrari ambientale ale discutiilor dintre profesori. Aceste inregistrari au putere probanta si vor fi folosite la caz, au spus sursele judiciare citate.
Fosta directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" Costica Varzaru a luat bani de la elevi inscrisi la bacalaureat, intervenind sa fie desemnati anumiti supraveghetori "permisivi" si o comisie care sa poata fi influentata in fraudarea examenului, potrivit Parchetului Tribunalului Bucuresti.
Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti a dispus, marti, retinerea pentru 24 de ore a fostei directoare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala Costica Varzaru, cercetata pentru trafic de influenta.
Procurorii au cerut instantei Tribunalului Bucuresti arestarea ei preventiva. Procurorii au stabilit ca, in perioada mai-iunie, in calitate de director al Liceului Teoretic "Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti, Costica Varzaru a pretins si a primit sume de bani de la elevi inscrisi la examenul de bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2013, pentru a-si folosi influenta pe langa membrii Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen al unitatii de invatamant, astfel incat acestia "sa nu isi indeplineasca in mod corespunzator atributiile de serviciu pe parcursul desfasurarii examenului".
"Ulterior, inculpata a si efectuat demersuri in acest scop, urmarind sa fie desemnati anumiti supraveghetori permisivi, precum si o comisie care putea fi influentata in sensul realizarii unor fraude in desfasurarea examenului", se arata intr-un comunicat de presa al Parchetului Tribunalului Bucuresti.
Cinci profesori din comisia de examen si 32 de profesori supraveghetori la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost audiati luni la Politia Capitalei, in cazul suspiciunilor de frauda la proba de Limba romana a examenului de bacalaureat.
Dupa ce au fost audiati, acestia au fost lasati sa plece, singura retinuta fiind fosta directoare a liceului, Costica Varzaru. Unii profesori sunt suspectati ca le-ar fi spus elevilor subiectele la proba scrisa de la Limba si literatura romana. Asupra lor ar fi fost gasiti bani si cadouri care le-ar fi parvenit in aceeasi zi, potrivit unor surse judiciare.
Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca aproximativ 20 la suta dintre candidatii care sustin examenul de bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" ar fi dat intre 300 si 600 de euro ca sa poata avea in sala supraveghetori permisivi, care sa le permita sa copieze sau sa le spuna rezolvarile la subiecte.
Avocatul Costicai Varzaru a declarat pentru Mediafax ca peste o suta de elevi care sustin bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au dat cate 100 de lei inaintea probelor scrise, sub forma unor cheltuieli de protocol, suma stransa fiind de peste 10.000 de lei.
Potrivit avocatului, un candidat a dat 600 de euro, insa acesta a fost un caz izolat, sumele date de ceilalti fiind mult mai mici, respectiv de cate o suta de lei.
Potrivit avocarului, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, Costica Varzaru, a dat o declaratie substantiala in fata anchetatorilor, in care a avut o atitudine de recunoastere partiala a acuzatiei care i se aduce. In urma perchezitiei facute la locuinta Costicai Varzaru, au fost ridicate diverse cadouri, bunuri si sume de bani, insa acestea nu pot trezi suspiciuni, intrucat au valori reduse, a adaugat avocatul. Potrivit avocatului, pana la acest moment nu au fost puse sub invinuire si alte persoane in cazul suspiciunii de fraudare a bacalaureatului.
Parchetul Tribunalului Bucuresti anunta luni ca a fost inceputa urmarirea penala "in rem" pentru fapte de coruptie privind proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat care a fost sustinuta la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", fiind facute perchezitii la unitatea de invatamant cu sprijinul SRI, Directiei Generale Anticoruptie si Politiei Capitalei.
Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat, in urma perchezitiilor de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala, toate inregistrarile video din salile de examene, pe care urmeaza sa le analizeze in cadrul anchetei de coruptie presupus savarsita la examenul de bacalaureat.
De asemenea, au fost ridicate inscrisuri, obiecte si laptopuri. Elevii care au sustinut luni proba de Limba romana de la bacalaureat la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" au fost perchezitionati de anchetatori la iesirea din sala, la multi dintre acestia fiind gasite fituici, au declarat marti, pentru Mediafax, surse judiciare.
Anchetatorii vor face, marti, o noua perchezitie in cazul suspiciunii de frauda la bacalaureat, iar la Politia Capitalei continua audierile, persoanele chemate sa dea declaratii in acest caz nefiind puse sub invinuire, au mai declarat sursele citate.
Sesizarea privind fapte de coruptie in cazul examenului de bacalaureat sustinut la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitala a fost facuta acum cateva saptamani, au declarat surse judiciare, precizand ca reclamatia nu a venit de la parinti sau elevi.
Examenele scrise de la bacalaureat au inceput luni cu proba la Limba si literatura romana, la care s-au inscris peste 160.000 de candidati. La cateva ore dupa sustinerea probei la Limba romana, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca a fost schimbata Comisia de bacalaureat de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul si directorul adjunct ai scolii au fost demisi, pentru presupuse fapte de coruptie.
Potrivit ISMB, au fost schimbati cei cinci membri ai comisiei de bacalaureat, precum si cei 32 de profesori supraveghetori de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu". Totodata, ISMB a dispus eliberarea din functiile de conducere a directorului si directorului adjunct ai Liceului "Dimitrie Bolintineanu, precum si a directorului Scolii Gimnaziale nr. 178, care indeplinea si rolul de vicepresedinte al comisiei din centrul de examen.
ISMB a precizat ca va numi, in cel mai scurt timp, o noua comisie la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care "va asigura toate conditiile pentru ca absolventii de clasa a XII-a sa poata sustine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie - iulie 2013".
Ulterior, Ministerul Educatiei a informat ca niciuna dintre variantele de subiecte la proba scrisa la Limba romana de la bacalaureat nu a fost publicata inainte de inceperea examenului, respectiv ora 9.00, iar STS a facut verificari si a asigurat ca nu a existat nicio bresa in reteaua informatica.
Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, luni, pentru Mediafax, dupa ce PDL a cerut reluarea probei, ca subiectele probei de Limba romana de la bacalaureat au fost transmise in conditii de securitate, nu exista niciun indiciu de frauda, iar examenul va continua asa cum a fost stabilit.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, frauda, Dimitire Bolintineanu,
Dată publicare:
02-07-2013 15:51