Anchetă penală în urma incendiului din Ferentari. Proprietarii sunt disperaţi şi au nevoie de ajutor
Poliţistii şi procurorii au început o anchetă penală în urma incendiului care a distrus 18 apartamente şi faţada unui bloc din capitală. În câteva zeci de secunde imobilul a ars ca un rug.
Vâlvătaia ar fi pornit de la etajul al doilea, din dreptul unei bucătării şi s-a propagat cu o viteză amețitoare din cauza fibrei de sticlă cu care erau placate balcoanele. Vântul puternic a complicat și mai tare lucrurile.
Fațada blocului din Ferentari s-a aprins ca o torţă, de la etajul doi si până la zece. Instantaneu casa scării s-a umplut de fum. Peste o sută de oameni au fugit din apartamente doar cu hainele de pe ei şi cu animalele de companie în braţe. Alţi 11 locatari au fost evacuaţi de echipele de căutare - salvare.
„Am sărit de la etaj de la mine, în alt etaj, că nu mai puteam să stau că era fum, nu pot să vorbesc de fum, sunt neagră toată”, a spus o locatară.
„Are balcoanele astea de fibră. Se auzea cum cădea de sus și a luat foc de jos până sus. De la etajul doi a luat”, a spus un locatar.
12 persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului. Două dintre ele, intoxicate cu fum, au fost transportate la spital.
„La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifestă generalizat pe întreaga faţadă a blocului de locuit. Au fost afectate de incendiu 18 apartament, iar alte 20 de apartamente au fost verificate de pompierii militari pentru eventuale persoane surprinse în acestea”, potrivit ISU București-Ilfov.
Duminică, autorităţile au revenit la faţa locului ca să încerce să afle de unde a pornit focul, dar și ca să evalueze pagubele. Deocamdată sunt luate în calcul mai multe variante, printre care o ţigară aprinsă aruncată la întâmplare ori un scurtcircuit.
S-a ales praful de tâmplărie şi de balcoane, iar pereţii sunt plini de funingine. Proprietarii sunt disperaţi şi au nevoie de ajutor.
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 au deschis o anchetă iar în acest moment, echipe mixte de la poliţie şi pompieri sunt în interiorul apartamentelor distruse şi fac fotografii şi verificări. Totul în timp de locatarii aşteaptă în faţa blocului ca să poată intra, pe rând, însoţiţi de poliţişti, în apartamentele distruse, şi să recupereze ceea ce mai poate fi salvat.
„Balcoanele învecinate sunt placate cu o fibră de sticlă şi din cauza acestei fibre de sticlă se pare că s-a propagat atât de repede acest incendiu. Se pare că undeva de la etajul doi, dar cauza, momentan, nu”, a declarat viceprimarul Sectorului 5.
Blocul a fost construit în anul 1977, însă nu a fost renovat niciodată. Deocamdată, oamenii stau pe la rude, deşi autorităţile le-au oferit temporar cazare într-un cămin social. Administraţia locală susţine şi că îi va ajuta să își renoveze apartamentele însă până atunci, orice ajutor este binevenit.