Final înfiorător pentru cei doi muncitori RADET care au încercat să repare o conductă de apă fierbinte
Final absolut înfiorător pentru doi muncitori din Capitală, trimişi să remedieze o avarie apărută la reţeaua de termoficare. Au fost surprinşi într-un canal colector de explozia unei conducte.
Unul dintre ei a fost fiert de viu, iar celălalt s-a chinuit îngrozitor, cu arsuri pe mai bine de 90%, din suprafaţa corpului. Medicii de la Spitalul Militar l-au operat de urgenţă şi au încercat cu disperare să-l salveze, dar în final n-a fost chip.
După acest tragic accident de muncă, directorul RADET, Răzvan Nițu, a demisionat. Reţeaua de termoficare rămâne însă la fel de periculoasă şi de ineficientă.
Cei doi muncitori au coborât în subteran să lucreze la una dintre conductele de termoficare ale Magistralei din Complexul Leu. După ce au remediat avaria, au ieşit la suprafaţă ca să anunţe că au remediat problema.
Aurelian Bădulescu, viceprimarul Capitalei: "S-au întors în canal să reconecteze apa, însă una din ţevi a explodat şi i-a surprins pe cei doi." Numai unul dintre bărbaţi a reuşit să urce scara însă cu un preţ uriaş.
"Am ajuns la spital, l-am văzut pe tata. E ars tot, colegii lui cu care lucrează de 30 de ani, nimeni nu ne-a anunţat nimic”, a spus fiul bărbatului.
Omul avea arsuri pe aproape 90% din suprafaţa corpului şi în final a murit la spital. Celălalt muncitor a fost găsit în subteran, prins între ţevi.
Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov: "A izbucnit un flux de apă, avea peste 90 de grade temperatură, din păcate pentru unul dintre ei asta a fost fatal."
Intervenţia pompierilor a durat peste trei ore. Militarii nu au putut să recupereze victima din cauza temperaturii ridicate. Aburii fierbinţi au fost îndepărtați cu un ventilator special.
La faţa locului au ajuns poliţiştii şi inspectorii în protecţia muncii. Se fac acum cercetări pentru ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate în muncă.
Directorul RADET a anunţat că demisionează după acest accident grav. Regia de apă are în administrare o reţea de conducte din anii '60 care a fost modernizată doar pe sfert.
Un astfel de incident se poate repeta oricând în România ţară care după revoluţie nu a făcut investiţii serioase în reţelele de termoficare. În momentul în care explodează o conducat pagubele pot fi uriaşe. Apa care vine cu presiune zdrobeşte totul în jur, iar temperatura ridicată provoacă arsuri majore dacă nu chiar moartea.
În prezent ar fi nevoie de 3 miliarde de euro pentru ca infrastructura de termoficare a Capitalei să fie schimbată.