Controversă în Italia privind românii luați de ape. Bianca, Patrizia și Cristian ar fi putut fi salvați
Anchetă în Italia, după moartea celor trei tineri români înecați în torent. Există supoziții că Bianca, Patrizia și Cristian ar fi putut fi salvați cu un elicopter aflat mai aproape decât cel care a intervenit.
Pompierii au intrat în cea de-a patra zi de căutări pentru a-l descoperi pe Cristian, tânărul de 25 de ani încă dispărut. Cadavrele fetelor care îl însoțeau au fost găsite la aproximativ 800 de metri în aval de locul unde au fost luate de apele râului Natison. Nivelul apei a crescut din nou, îngreunând eforturile pompierilor.
Între timp, există controverse privind operațiunea de salvare, după ce ministrul cu atribuții în domeniul protecției civile, Nello Musumeci, a cerut un raport detaliat pe această temă, inclusiv în urma solicitărilor formulate de familiile victimelor, transmite agenția ANSA.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Printre altele, se discută despre oportunitatea de a fi intervenit cu elicopterul care a decolat de pe aeroportul Marco Polo din Veneția, în condițiile în care un al doilea aparat a decolat de la o distanță mult mai mică de locul intervenției.
Apelul de urgență a fost direcționat inițial către aparatul de zbor aflat la sute de kilometri de locul tragediei, imediat după producerea faptelor, arată sursa citată.
Potrivit unei reconstituiri făcute de ANSA, primul apel de urgență a fost lansat vineri, în jurul orei 13:25, de către una dintre victime, care a spus, îngrijorată, că a rămas "prizonieră" cu cele două prietene ale sale în albia râului din cauza creșterii nivelului apei care nu le permitea să se întoarcă la mal.
Responsabilul central al numărului unic regional 112 a gestionat SOS-ul ca pe o salvare tehnică - în care nu sunt persoane cu probleme de sănătate - și, prin urmare, a decis să redirecționeze solicitarea către Comandamentul Provincial al Pompierilor din Udine, care a trimis, în regim de maximă urgență, echipajul cel mai apropiat de locul solicitării și a activat imediat echipele specializate pe râu și a pus scafandrii în alertă rapidă. În același timp, a fost activat Drago, elicopterul staționat pe aeroportul Marco Polo din Veneția, care a început să își pregătească planul de zbor și să pornească motoarele.
După creșterea nivelului râului, câteva minute mai târziu, fata care a apelat prima dată la 112 a cerut din nou, panicată, sosirea ajutoarelor, iar apoi au sunat și alte persoane de pe margine.
Între timp, în zonă ajunsese și personalul terestru al pompierilor, dar cum elicopterul decolat din Veneția era departe, a fost solicitată intervenția elicopterului medical Sores Fvg, cu un tehnician de salvare montană la bord, care putea efectua manevre specifice pentru o eventuală recuperare în afara aeronavei. Acest al doilea elicopter a decolat la câteva minute după Drago, și cu opt minute de zbor a ajuns la Premariacco mult mai devreme decât ar fi ajuns elicopterul plecat din Veneția.
A fost însă prea târziu pentru cei trei tineri, care cu cu numai câteva minute, au fost luați de torent, în ciuda încercării eroice de salvare a pompierilor de la fața locului, dintre care unul chiar a sărit în apă, riscând și el să fie târât de curentul puternic.