Ancheta extinsa in Dosarul Nana: Sapte membri ai Comisiei Fond Funciar, urmariti pentru retrocedare ilegala de terenuri

Nana, Calarasi

Procurorii Parchetului ICCJ au inceput urmarirea penala in dosarul Nana fata de sapte membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, fiind acuzati de 135 de fapte privind terenuri retrocedate ilegal mai multor persoane.

Potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), in dosarul privind retrocedarea unor terenuri in comuna Nana, judetul Calarasi, in 24 iunie a fost extinsa urmarirea penala fata de Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Georgica Stolea si Constantin Manea, membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana.

"In continuarea cercetarilor care se efectueaza in dosarul penal avand ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, judetul Calarasi, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus prin ordonanta, la data de 24.06.2014, extinderea urmaririi penale fata de suspectii Tudorita Niculae, Florian Decu, Marius Gelu Neagu, Marian Dobre, Gheorghe Dobre, Georgica Stolea si Constantin Manea, pentru alte acte materiale pe care acestia le-au savarsit in legatura cu infractiunea de abuz in serviciu (in total un numar de aproximativ 135 acte materiale)", se arata intr-un comunicat de presa.

Din probatoriul administrat in cauza pana la acest moment al urmaririi penale a rezultat faptul ca, in perioada 2005-2010, membrii Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, "nu au indeplinit acte sau au indeplinit acte in mod defectuos in legatura cu reconstituirea/constituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri revendicate de mai multe persoane, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de avantaje/foloase necuvenite, fapte care au cauzat prejudicierea domeniului privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate contrar dispozitiilor legale".

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie anunta, in 16 aprilie, ca a fost inceputa urmarirea penala in cazul Nana, pentru conflict de interese, abuz in serviciu, fals material in inscrisuri oficiale si fals in inscrisuri sub semnatura privata, in urma sesizarii transmise de Corpul de control al primului ministru. Faptele au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate si arendarea unor terenuri din comuna Nana, judetul Calarasi.

Citește și
comisia nana
Parchetul incepe urmarirea penala in cazul terenurilor din comuna Nana dupa raportul Corpului de Control al primului ministru
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La inceputul lunii iunie, Parchetul arata ca opt membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, intre care si primarul Gheorghe Dobre, sunt urmariti penal pentru conflict de interese si abuz in serviciu.Primarul comunei Nana, Gheorghe Dobre, este acuzat, alaturi de Georgica Stolea, de conflict de interese si abuz in serviciu, iar Tudorita Niculae, secretarul comunei Nana, Florian Deci, Marius Gelu Neagu si Marian Dobre, sunt urmariti penal pentru conflict de interese, abuz in serviciu si fals material in inscrisuri oficiale. De asemenea, in aceeasi cauza mai sunt urmariti penal Simona Alina Preda, pentru fals material in inscrisuri oficiale, si Constantin Manea, pentru abuz in serviciu, preciza atunci PICCJ.

"Din probatoriul administrat in cauza, pana la acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca suspectii, in perioada 2005-2010, in calitate de membri ai Comisiei de Fond Funciar a comunei Nana, au participat la analizarea, verificarea, solutionarea si inaintarea in vederea validarii cererilor depuse de catre ei insisi, rude ori afini ai lor, avand ca obiect constituirea ori reconstituirea dreptului de proprietate a unor suprafete de teren agricol"
, aratau procurorii.

Potrivit sursei citate, in aceeasi perioada, in mod ilegal au fost emise titluri de proprietate pe numele unor persoane care nu erau indreptatite sa le primeasca. Astfel, a fost prejudiciat domeniul privat al statului cu valoarea terenurilor retrocedate cu incalcarea dispozitiilor legale. "La baza emiterii titlurilor de proprietate au stat inscrisuri falsificate (printre care si certificate de stare civila), prin contrafacerea continutului si folosirea de formulare tipizate elaborate in afara cadrului legal", au precizat procurorii.

Procurorul sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica din PICCJ, Camelia Sutiman, a cerut recent Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa puna la dispozitie toate documentele pe care Comisia Nana le-a analizat si raportul comisiei parlamentare. Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a aratat ca toti membrii BP au fost de acord, dar ca solicitarea va fi trimisa inapoi pentru a fi facuta de procurorul general.

Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi ca la PICCJ corespondenta cu institutiile, inclusiv cu Parlamentul, este semnata de seful Sectiei de urmarire penala, asa cum a fost si in cazul cererii privind documentele Comisiei Nana, precizand ca acestea au valoare cel mult de probe extrajudiciare, "nefiind administrate in cursul procedurii judiciare, dar nici nu pot fi inlaturate ab initio".

"Pot fi consultate si, eventual, studiate si incluse in dosarul penal. (...) Dumnealor ne-au incunostiintat ca putem avea acces la documentele comisiei. Procurorii au acces la documentele care intereseaza in cadrul unui dosar penal ale oricarei institutii publice sau private, indiferent daca institutia respectiva ne comunica ca avem sau nu acces", a spus Tiberiu Nitu.

Comisia de ancheta Nana a facut audieri in acest caz, insa raportul comisiei nu a putut fi supus dezbaterii plenului Parlamentului deoarece Parchetul a inceput o ancheta penala. In 10 iunie, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, declara, dupa o sedinta a Birourilor permanente reunite, ca activitatea comisiei privind terenurile de la Nana si-a incheiat activitatea, iar draftul de raport, care nu este public si nici votat de plenul comun, este pus la dispozitia Parchetului, daca il doreste.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
ANIMATIE GRAFICA. Sistemul de irigatii
ANIMATIE GRAFICA. Sistemul de irigatii "prin gravitatie", promovat de Traian Basescu. Solutia e bazata pe apa de ploaie

Un om este cu adevarat implinit daca are copii si pamant, sustine presedintele, care, in calitate de prim-agricultor al tarii, s-a intalnit joi cu oamenii de la tara. Discutiile au ajuns si la sistemele de irigatii, care lipsesc din culturile noastre.

Parchetul incepe urmarirea penala in cazul terenurilor din comuna Nana dupa raportul Corpului de Control al primului ministru
Parchetul incepe urmarirea penala in cazul terenurilor din comuna Nana dupa raportul Corpului de Control al primului ministru

Scandalul terenurilor din Nana, cumparate de fiica presedintelui Traian Basescu, se muta din Parlament la Parchetul General.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.