Analistul Dan Dungaciu: Putin vrea să facă o „Uniune Europeană” a lui, de tipul URSS. Acum, el acționează pentru istorie
Analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române, a discutat, marți, în cadrul Știrilor PRO TV, despre situația din Ucraina.
În ultimele 24 de ore, Rusia a început practic atacul asupra Ucrainei. Putin a recunoscut cele două regiuni din Est, și a și trimis acolo trupe, spune el, pentru menținerea păcii. Totul, după ce ne-a explicat că Ucraina nici nu există, că este o creație a lui Lenin și Stalin, formată din părți din Rusia și din statele învecinate, inclusiv România.
Știrile PRO TV: Ce urmează? Vom asista la o cucerire a Ucrainei de către Rusia? Și dacă da, în ce mod?
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice: Rușii au început trei lucruri: Ucraina nu intră în NATO, NATO nu intră în Ucraina, retragerea NATO la nivel de infrastructură înainte de 1997. A doua condiție a fost îndeplinită. Joe Biden a spus că nu va pune rachete în Ucraina. Vizavi de prima condiție, cea mai bună soluție era acordul de la Minsk, pentru care au făcut naveta diplomatică și Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei. Fără rezultat. Rușii au avut probabil senzația că, fie că occidentalii nu au apăsat prea mult pe pedala Kiev, fie Kievul este foarte încăpățânat. Atunci au luat acordul de la Minsk și l-au aruncat la coș. Deci, astăzi, suntem în situația în care nu e vorba de pregătirea invaziei, ci e vorba de căutarea unei alte formule prin care Rusiei să i se dea satisfacție și garanții că Ucraina nu intră în NATO. Pentru că acordurile de la Minsk au fost respinse. Federația Rusă a făcut un pas, nu a invadat, nu a anexat, a recunoscut independența celor două republici.
„Putin acționează pentru istorie în acest moment”
Știrile PRO TV: Credeți că se va opri aici?
Dan Dungaciu: Dacă Rusia va primi garanțiile pe care le solicită, se va opri. Dacă nu le va primi, va face următorul pas, care poate să fie: anexare, trimiterea trupelor. Trupele încă nu au ajuns în cele două republici independente, dar vor face pași în această direcție. Un pas spre escaladare poate să fie înarmarea celor două republici și sabotarea sau agresarea Ucrainei pentru a face o confruntare regională fără implicarea explicită a Federației Ruse.
Știrile PRO TV: Până unde poate să meargă, această viziune a Rusiei? Ar mai putea Putin, în secolul 21, să refacă Rusia imperială?
Dan Dungaciu: Problema nu este să refacă ad litteram URSS-ul. Prăbușirea URSS-ului pentru Vladimir Putin a fost cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului 20. Din acest punct de vedere, sigur visează după URSS, dar asta nu înseamnă că o poți desena pe hârtie. Poți să o faci, de pildă, o Uniune, mai mult sau mai puțin laxă, de tip „Uniunea Europeană”, menționată de Putin în articolul său din iunie 2021, despre rușii și ucrainenii în istorie. Din punctul acesta de vedere, visează la un fel de legături de tip Uniunea Europeană. Comparația a fost făcută. Belarus este un candidat, Kazahstanul poate fi un candidat... Ar fi Uniunea lor, pentru că URSS-ul nu se mai poate face, dar o Uniune se poate face. Vladimir Putin nu mai acționează pentru alegeri politice. Joe Biden, Emmanuel Macron acționează pentru alegeri politice. Putin acționează pentru istorie în acest moment. Nu îl interesează electoratul, ci istoria. Și ar fi foarte fericit ca în istorie să lase o Federație Rusă care să semene cu URSS-ul, fără să mai fie URSS-ul. Aici, desigur, Ucraina îl irită destul de tare.
Știrile PRO TV: Ce vor Joe Biden și Emmanuel Macron, care sunt direct interesați de alegerile prezidențiale?
Dan Dungaciu: Deocamdată, nu au punctat. Macron a pierdut cinci ore cu Putin, cancelarul german, trei ore... Și nu au reușit să rezolve chestiunea acordurilor de la Minsk, nu au reușit să-i convingă pe cei de la Kiev să accepte acordul de la Minsk, nu au reușit să rezolve problema. Mai au o șansă, pentru că, nu-i așa, diplomația nu moare niciodată, indiferent ce face Vladimir Putin, și urmează faza a doua. Suntem în faza în care Rusia a făcut prima mișcare. Să nu ne așteptăm că Rusia va invada. Acum urmează mișcarea Occidentului. Ce face Occidentul pentru a pune pe masă garanții pe care Rusia le-ar putea accepta? Iar pe urmă încep alte negocieri. Probabil cu Ucraina, cu Kievul...
„Toată lumea se face că negociază, dar nu ia în serios Federația Rusă”
Știrile PRO TV: Vladimir nu pare că este foarte deranjat de aceste sancțiuni.
Dan Dungaciu: Nici nu este, și asta e miza. Pentru că occidentalii au spus foarte clar că nu este vorba de invazie, ci că este vorba mai degrabă de o recunoaștere, nu invazie, deci nu se aplică sancțiunile pentru invazie față de aceste gesturi ale Federației Ruse. Au impus niște sancțiuni ca și cum visul celor din Donbas era să fie listați pe bursa din New York, sau visul investitorilor americani era să investească în Donbas. Nimeni nu își imaginează că acele sancțiuni vor schimba într-un fel cursul negicierii. Pentru că este vorba de o negociere acum care se va face. Anthony Blinken se va întâlni cu Serghei Lavrov, încă nu s-a anunțat o întâlnire între președinții Putin și Biden, dar cu siguranță se lucrează la asta. Deci, se merge pe negociere în acest moment. Nu știu de unde vor găsi soluția, iepurașul din joben, să înlocuiască acordurile de la Minsk cu un alt tip de acord.
Știrile PRO TV: Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus, marți, că ar dori continuarea dialogului, cu condiția ca Occidentul să nu umilească Moscova. Ce înseamnă asta?
Dan Dungaciu: Ei (n.r. - rușii) au simțit că negocierile pe acordurile de la Minsk înseamnă umilință pentru Federația Rusă. Toată lumea se face că negociază, dar nu ia în serios Federația Rusă. Și faptul că au eșuat și francezii, și germanii de a impune Minskul, adică de a-i convinge pe ucraineni să accepte Minskul, pentru Federația Rusă a însemnat că nimeni nu dorește.
Cazul Georgiei, din 2008, în oglindă cu situația actuală din Ucraina
Știrile PRO TV: Vi s-a părut că nu i-a luat nimeni în serios? A sesizat bine Putin?
Dan Dungaciu: Nu e clar ce s-a întâmplat între cei doi, dar am sentimentul că occidentalii sunt supărați puțin și pe președintele Zelenski, pentru că ceea ce el a făcut, nu se prea face. Nu chemi cancelarul german și premierul Franței să discuți despre Minsk, să sugerezi că ai putea să accepți Minskul, și după ce pleacă să spui că acordurile de la Minsk, de fapt, nu ne ajută cu nimic. Așa ceva nu se face, pentru că puteai să nu îi chemi măcar acolo și să le spui din start. Mai ales că ucrainenii, anterior, făcuseră câțiva pași înainte. De la un punct încolo, ucrainenii s-au cabrat.
Știrile PRO TV: Credeți că ucrainenilor le-a fost frică, sau de ce?
Dan Dungaciu: Nu știu cine decide acolo. Lucrurile sunt complicate de ce: cine l-a împins Mihail Saakașvili (n.r. - fostul președinte al Georgiei) să încerce să intre în confruntare cu Federația Rusă în Georgia, în 2008. Atunci a avut loc această provocare, Saakașvili a încercat ceva, rezultatul a fost că americanii nu s-au băgat și s-a întâmplat ca Georgia să își piardă două teritorii care sunt în situația celor două republici din Donbas, de astăzi. Prin urmare, Mihail Saakașvili a făcut acest gest, iar negocierea s-a terminat cum s-a terminat. Astăzi suntem practic în aceeași situație. Acum, marea problemă a Occidentului este ca nu cumva Kievul să încerce să forțeze, direct sau indirect, forntiera nerecunoscută și să încerce să obțină prin confruntare ceea ce nu obține prin diplomație.
„Ucraina nu s-a integrat în NATO, nu are șanse să se integreze în NATO”
Știrile PRO TV: Ce credeți că ar trebui să facă Ucraina în acest moment?
Dan Dungaciu: Eu cred că în acest moment, sugestiile către Kiev vor fi de recunoaștere într-o formă sau alta. Asta este un semn de întrebare ce va înlocui acordul de la Minsk, faptul că Ucraina nu are aspirații de integrare în NATO, ceea ce Kievul deja a sugerat prin ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie. Deci, dacă Ucraina va admite că dorește acest lucru, este un pas spre negociere care poate să însemne un tip de formalizare din acest punct de vedere.
Știrile PRO TV: Pentru România este ceva schimbat din punct de vedere al noii situații geopolitice?
Dan Dungaciu: Nu s-a schimbat nimic din această perspectivă. Negocierile continuă, dar asta nu înseamnă că dacă negocierile se blochează Rusia nu poate să meargă mai departe. După părerea mea, invazia nu a fost niciodată iminentă. Cred că o exasperare a Occidentului față de încăpățânarea Kievului va ajunge să se manifeste într-o formă sau alta, pentru că nu poți ține toată lumea ocupată cu un subiect despre care știm că este rezolvat deja. Ucraina nu s-a integrat în NATO, nu are șanse să se integreze în NATO. Nu este masa critică să fie integrată în NATO. Trebuie doar formalizată într-o formă acceptată de toată lumea. După aceea, sigur, intrăm într-o altă logică, dar acest lucru, cred eu, va trebui să se întâmple indiferent ce spune Zelenski în acest moment. Dacă pe lângă Zelenski vor fi oameni, cum s-a spus despre Saakașvili, care vor să provoace, așa cum s-a spus despre Saakașvili, că de fapt consilierii săi erau într-un fel conectați cu Federația Rusă și că l-au împins către asta, o să vedem. Sper să nu se întâmple, pentru că șansa unei confruntări militare există dacă Kievul încearcă să obțină prin forță teritoriile care acum au fost recunoscute de către Federația Rusă.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, vladimir putin, criza din ucraina, dan dungaciu,
Dată publicare:
22-02-2022 21:52