An atipic pentru agricultori. În timp ce unora li s-au copt spicele de grâu și orz mai devreme, la alții suflă vântul
Căldura a copt spicele de grâu și orz mai devreme cu două săptămâni, iar agricultorii se așteaptă la o recoltă mai bună față de anul trecut, mai ales dacă și-au irigat lanurile.
Traversăm o vară foarte călduroasă, așa că fără irigații culturile se usucă. De altfel, la nivel mondial, cererea pentru aceste sisteme este atât de mare încât cei care le comandă acum, le vor primi abia anul viitor.
Lanurile lui Ionel Arion, un agricultor de lângă Slobozia, au rod bun anul acesta. Combina înaintează lent printre spicele bogate, iar rezervorul de boabe se umple rapid. Asul din mânecă a fost sistemul de irigații.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Lucrurile arată bine și în mare parte din vestul țării. Căldura a copt mai devreme spicele de grâu și orz.
Alexander Degianski: „Anul acesta grâul este avansat în vegetație cu cel puțin două, dacă nu chiar trei săptămâni. Asta înseamnă că la această dată grâul era verde, acum îl recoltăm”.
Nicolae Apopi, fermier: „Avem producții satisfăcătoare spre bune, chiar și foarte bune, dar despre o medie putem vorbi doar după ce terminăm de recoltat”.
Într-un scenariu total opus s-au trezit agricultorii care nu au irigat câmpurile.
Georgian Calotă, agricultor: „Acum trebuia să fie undeva la 80 de centimetri, dacă ar fi fost să fie dezvoltat în condiții normale. Vedeți și dumneavoastră, are până în 15 centimetri, nu are spic. Este un dezastru, pare a fi deșert. Uitați-vă cum arată. Ne uităm de sute de ori pe telefon pe zi, să vedem poate dă vreun strop de ploaie”.
Este, așadar, un an atipic, spun agricultorii, pentru că sunt zone din țară unde producția e cu mult peste media anilor trecuți, în timp ce în alte părți suflă vântul.
Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO: „În partea de Ardeal, lucrurile arată foarte, foarte bine. Partea de Oltenia ar fi un pic afectată, pe areale mai mari. Avem, bineînțeles, și în zona Bărăganului, aici, unde ne aflăm noi, în nordul județului Călărași și în sudul județului Ialomița și undeva în apropiere de Ilfov, fermieri afectați de secetă cruntă. Dar și părți din Moldova”.
Diferența au făcut-o, în mare parte, irigațiile. Pe parcelele care au primit apă, recolta este cel puțin dublă față de lanurile udate numai de ploi. De altfel, cererea pentru sisteme de irigații la nivel mondial, este tot mai mare. Cei care le comandă acum, de exemplu, le vor primi anul viitor.
Anul trecut, România a recoltat peste 9 milioane de tone de grâu. Recordul absolut a fost însă în 2021, atunci când recolta a fost de peste 11 milioane de tone. Oricum ar fi, reușit să acoperim consumul care este de numai 3 milioane de tone, însă contează foarte mult cât exportăm.
Asociațiile de fermieri, care se așteaptă ca, la final, recolta de grâu, să fie mai mare decât cea de anul trecut.