Strategia Suediei contra Covid-19 ar putea da roade. Când este așteptată ”imunizarea de turmă”

Ultima actualizare: 19-04-2020 21:10
Suedia oameni pe strada
Getty

Suedezii au primit vești încurajatoare de la unul dintre cei mai renumiți epidemiologi ai țării. În anumite regiuni, ”imunizarea de turmă” ar putea apărea încă de la începutul lunii viitoare.

Asta susține Anders Tegnell, principalul artizan al strategiei relaxate în lupta cu noul coronavirus, scrie Daily Mail. Capitala Stockholm, care are cel mai mare număr de cazuri, este prima luată în discuție.

”Vedem atât de multe persoane imunizate în Stockholm încât începe să aibă efect asupra răspândirii bolii”, a spus Tegnell. Acesta a precizat că previziunea sa se bazează pe un model matematic: ”vom vedea dacă este corect.”

Suedia a trecut de 1.500 de decese la pacienții infectați cu noul coronavirus. ”Nu este un eșec al strategiei noastre generale. Dar este un eșec în ceea ce privește protejarea bătrânilor care locuiesc în azile”, a spus Tegnell.

Suedia a păstrat deschise restaurante, săli de cinema, săli de sport și magazine. Dar a impus totuși mai multe restricții.

Nu se pot aduna mai mult de 50 de persoane în același loc, sunt interzise vizitele la azilele de bătrâni și au fost stopate călătoriile din afara Uniunii Europene.

De asemenea, 50% dintre angajați lucrează de acasă, iar transportul în comun a fost redus cu 50%. Măsurile au făcut ca Stockholm să devină cu 70% mai puțin aglomerat.

De joi, guvernul a primit puteri sporite și poate lua măsuri fără aprobarea parlamentului pentru a combate răspândirea Covid-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO