Chiștoacele, un dezastru pentru mediu. Reacțiile șoferilor prinși că le aruncă pe stradă

Ultima actualizare: 29-05-2019 07:14

Chiştocul este pe locul doi în topul celor mai poluante articole de unică folosinţă. Odată ajuns în natură, trec 12 ani până se distruge, iar Uniunea Europeană îi va obliga pe producători să ia măsuri.

Pe de altă parte ar trebui să vă gândiţi de două ori înainte să aruncaţi un filtru pe jos mai ales ca şi amendă pentru acest gest este uriaşă - de până la 5.000 de lei. Tocmai de aceea, câţiva voluntari au ieşit în trafic, în speranţa că îi vor convinge pe şoferi să nu-şi mai golească scrumierele în stradă.

Sătui să vadă chiştoace peste tot, doi bucureşteni încearcă imposibilul. Spera că îi vor convinge pe şoferi ca stradă nu este scrumiera lor.

Voluntar: "Sărut mâna. V-a căzut. De ce aţi aruncat-o?"
Femeie: "Din greşeală."

Ţigara aruncată la întâmplare i-ar fi costat enorm pe aceşti şoferi dacă îi vedeau poliţiştii nu voluntarii. Marți însă, au primit o scrumieră.

Voluntar: "Pot să-ţi fac cadou această scrumieră?
Localnic: "Mulţumesc frumos."
Voluntar: "Ştii cât este amendă?"
Localnic: "Cât este?"
Voluntar: "2.000 - 5.000".

Exista însă şi oameni civilizaţi care păstrează mucurile în maşină. La rândul lor, pietonii prinşi în fapt s-au plâns că nu sunt suficiente coşuri de gunoi în oraş.

Voluntar: "De ce aţi aruncat-o?"
Localnic: "Păi, din instinct. Unde să o arunc?"

Marian Răduna, activist: "Stradă nu este o scrumieră. O să ieşim în fiecare zi să urmărim pe aceşti oameni care arunca."

Răzvan Bușulescu, activist: "Am dat drumul la o pagină de net care se numeşte chiar Nu arunca chiştoace".

Din păcate, pe marginea drumurilor găsim multe mărturii ale nepăsării oamenilor. Ce nu ştiu şoferii care arunca filtre de ţigară pe jos este ca un singur chiştoc reuşeşte să polueze aproape o mie de litri de apă şi dezintegrează în 12 ani.

Uniunea Europeană a stabilit ca mucul de ţigară conţine un plastic periculos pentru mediu. Aşa că a obligat producătorii să reducă numărul de chiştoace cu 80 la sută până în 2030.

În acelaşi timp numai în Bucureşti poliţia locală a amendat de la începutul anului câteva sute de persoane pentru gunoiul aruncat pe stradă, inclusiv chiştoace.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO