Amenzi pentru șoferii care poluează. Motorul pornit în timpul staționării ar putea fi interzis
Șoferii care vor staționa minute în șir cu motorul pornit pe drumurile publice ar putea fi amendați.
O lege care spune asta a trecut de Senat și este la un pas de promulgare. Propunerea legislativă a venit după ce o asociație a demonstrat că în preajma școlilor și spitalelor, la orele de vârf,
poluarea este de șapte ori mai mare decât limita admisă.
În majoritatea statelor europene există de mult o astfel de reglementare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În apropierea școlilor și a spitalelor vedem deseori...motoare pornite.
Curier: "În curierat trebuie să ne mișcăm cât mai rapid posibil. Mai profităm de chestia asta, lăsăm motorul pornit un minut, două".
O asociație a monitorizat timp de câteva luni la rând calitatea aerului în incinta a 44 de școli și spitale din București.
Rezultatele au arătat că, în anumite intervale, în aproape 90 la sută dintre cazuri, poluarea produsă de mașini a fost și de 7 ori mai mare decât maxima admisă legal. Inclusiv în jurul cluburilor sportive sau instițuiilor care au ateliere pentru copii se stă cu motorul pornit.
Oana Neneciu, director executiv Asociația Ecopolis: "Atunci când ducem sau aducem copiii de la școală avem tendința să lăsăm motorul pornit și câte 10-20-30 de minute".
În această zonă cu trafic mare din Brașov, senzorul de măsurare a calității aerului a indicat valoarea 79, adică aer moderat spre poluat.
Concentrația particulelor ultrafine a fost de 3 ori peste limita anuală recomandată de Organizația Mondială a Sănătății. Alexandru Luchian este fondatorul proiectului comunitar Strop de Aer care monitorizează poluarea sau degradarea mediului.
Alexandru Luchiian, fondator proiect comunitar: "Maşinile, prin combustia internă, dau acele particule în suspensie pm1, pm 2.5 şi pm 10, particule periculoase."
Cei mai afectați de poluarea din trafic sunt copiii și romanii cu boli cronice.
Bogdan Mincu, medic primar pneumolog: "Poluarea auto se asociază cu foarte multe boli, unele foarte grave. De la boli pulmonare obstructive, astm, cancere, apoi vorbim de boli cardiovasculare”.
Acum, proiectul de lege, trecut recent de Senat, prevede ca orice staționare, adică oprirea unui vehicul cu motor termic pentru mai mult de 5 minute, pe un drum public din orașe și municipii, să fie interzisă. Prevederea nu se aplică în cazul în care ne aflăm în trafic, de pildă la semafor. Sunt exceptate de la interdicția staționării și mașinile instituțiilor cu semnale speciale de avertizare luminoase, cum ar fi cele ale poliției și ambulanței dar și anumite utilaje, de pildă cele frigorifice.
Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută şi în Camera Deputaţilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: poluare, amenzi, soferi, myimpact, stationare, motor pornit,
Dată publicare:
31-03-2024 19:18