Amenzi de 50.000 de lei pentru nerespectarea noilor reguli de la Vadu și Corbu. Ce trebuie să știe turiștii
S-au introdus amenzi uriașe pentru cei care nu respectă noile reguli în Rezervația Biosferei Delta Dunării.
Turiștii vor fi sancționați cu până la 6.000 de lei, dacă vor campa în locuri neamenajate sau pe plajă și cu 5.000 de lei, dacă lasă gunoi în rezervație.
În cazul persoanelor juridice care încalcă regulile din Rezervaţie, amenzile pot ajunge la 50.000 de lei.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Cu noile sancțiuni, autoritățile speră să salveze aceste locuri.
Gunoaiele vor deveni istorie în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Ce riscă turiștii de la plajele Vadu și Corbu
Imaginile cu gunoaie de pe plajele din Vadu și Corbu vor deveni amintire. Cei care lasă mizerie în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării riscă de acum amenzi de 5.000 de lei, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern care stabileşte noile sancţiuni, care ajung la 15.000 pentru persoanele fizice, respectiv 50.000 de lei pentru cele juridice. Valoarea amenzilor nu a mai fost ajustată din 2002.
Viorica Bîscă, director executiv ARBDD: „Accesul persoanelor fără deținerea permisului de acces s-a majorat de la 35 de lei la 5.000 de lei în ultimii ani, s-a pus la dispoziția vizitatorilor posibilitatea de procurare online sau prin SMS.”
La Vadu există o singură zonă destinată campării. Se află la 150 de metri distanță de malul mării și la 300 de metri de o cherhana pescărească. La Corbu, în schimb, camparea este permisă atât pe faleză înaltă, cât și la 200 de metri de apă.
Amenzi mai mari vor plăti și turiștii care vor campa în afara zonelor aprobate sau în alte de condiţii decât cele autorizate. Dacă înainte sancțiunea era cuprinsă între 70 și 200 de lei, acum cei care nu respectă regulile vor plăti între 3.000 și 6.000 de lei.
Stelică Murariu, proprietarul unei cherhanale din Corbu: „I-a mai speriat și prezența Gărzii de Mediu, prezenţa comisarilor de ARBDD, de la Rezervația Biosferei Deltei Dunării.”
„Este un ecosistem unic in Europa și din acest motiv avem responsabilitatea și ca nație să îl prezervăm”
Adrian Bîlbă, biolog: „Trebuie să înțelegem că acest ecosistem este tânăr, este important, este un ecosistem unic in Europa și din acest motiv avem responsabilitatea și ca nație să îl prezervăm.”
Noile amenzi nu se aplică doar la Vadu și la Corbu, ci în toată Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Viorica Bîscă, director executiv ARBDD: „Există panouri pe care este scris 'accesul este interzis' și poate datorită bogăției de specii de habitate devine o atracție foarte mare să intre în zonă. De la 35 la 5.000 de lei.”
O amendă mai mare vor plăti și cei care vor executa lucrări de amenajare şi construcţie, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei. Ei vor fi sanctionați cu sume cuprinse între 5.000 de lei și 10.000 de lei.