Cresterea limitei de viteza pe drumurile europene, aprobata in Senat. Argumentul cu care initiatorul a convins comisiile
Comisiile din Senat au aprobat luni un amendament la noul Cod Rutier care prevede cresterea limitei de viteza, cu 10 kilometri, pe drumurile europene, adica pe aproape jumatate din soselele tarii.
Initiatorul aduce ca argument buna functionarea a cutiilor de viteza, fara sa faca insa vreo referire la riscul de accidente. Propunerea vine in contextul in care legea permite oricum cresterea vitezei, pana la 80 de kilometri in localitati, daca drumul indeplineste anumite conditii.
Soferii incepatori nu pot urca la volan noaptea fara insotitor
In Romania sunt 18 drumuri europene, care reprezinta aproximativ 40% din totalul soselelor. Potrivit modificarii aprobate luni de comisiile senatoriale, pe toate ar trebui sa se ridice limitele de viteza cu 10 kilometri - de la 50 la 60 in localitate si de la 100 la 110, in afara.
Limita de viteza pe DN2 este acum de 100 de kilometri pe ora. Soseaua este al doilea tronson din tara pe care se produc cele mai multe accidente. Daca propunerea va fi aprobata si va intra in Codul Rutier, limita de viteza va creste aici la 110.
Cel care a venit cu propunerea, presedintele Comisiei pentru Administratie din Senat, are motivele lui.
Darius Valcov, senator PSD: "Circulatia sa fie fluenta si au fost foarte multe interventii ale conducatorilor auto. Infrastructura din Romania permite cresterea limitei de viteza, pentru ca avem foarte multe localitati care se insira pe drumurile europene si trebuie sa vii de la o viteza de 100 de kilometri la ora sa franezi la 50".
Multi soferi nu sunt de acord. "Nu e ok, pentru ca oricum se circula cu viteza, iar drumurile nu permit ca sunt proaste si sunt pietoni si gropi", spune un sofer.
Ca sa devina regula, amendamentul trebuie sa fie votat de cele doua camere ale Parlamentului.