Amenda primită de un bărbat din Galați, care a înjurat polițiștii pe Facebook
Din spatele tastaturii şi al monitorului, unele persoane au impresia că pot spune absolut orice şi pot insulta pe oricine.
Cu acest lucru nu sunt de acord poliţiştii locali din Galaţi, aşa că i-au aplicat amendă maximă, de o mie de lei, unui bărbat care i-a jignit şi le-a ameninţat familiile pe o reţea socială. Alte câteva astfel de cazuri sunt în lucru şi anchetatorii lucrează la identificarea celor care se ascund în spatele unor postari care nu pot fi reproduse nici măcar cenzurat.
Polițist: „Chiar întrece orişice limită a bunului simț.”
Reporter: „Poţi să îmi citeşti?”
Polițist: „Nu, sunt prea…”
Reporter: „Sunt dure?”
Polițist: „Sunt dure, adică, din trei cuvinte, şase sunt înjurături."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Poliţiştii au fost şocaţi de reacţiile celor de pe reţeaua de socializare, când cineva a postat un caz în care câteva persoane care căutau în gunoaie ar fi fost amendate. O adevărată avalanşă de înjurături şi ameninţări a pornit din spatele tastaturilor.
Polițist: „Unul chiar insista. De două, trei ori, patru ori. O să încercăm să identificăm toate persoanele, stăm de vorbă cu dumnealor."
Poliţiştii au făcut apel la legea 61/1991, referitoare la proferarea de expresii jignitoare în spaţiul public şi au trecut la sancţiuni.
Petrică Hahui, comandant Poliţia Locală Galaţi: „Avem trei tineri. Pentru unul deja s-a luat măsura sancţionării cu amendă de o mie de lei pentru încălcarea prevederilor Legii numărul 61. Deci efectiv nu putem reproduce limbajul pe care l-a abordat în scris, vă daţi seama, pe această reţea de socializare."
Alte persoane care, de asemenea, i-au ameninţat şi i-au insultat pe agenţi în scris, sunt acum în vizorul poliţiei locale. Chiar dacă unii se pot ascunde în spatele unor conturi false, exista mijloace de identificare.
Petrică Hahui, comandant Poliţia Locală Galaţi: „Pot fi şi infracţiuni pe care le vom trimite spre cercetare poliţiei naţionale. Sunt din categoria ultrajului, instigare publică, incitare la ură şi discriminare. Efectiv, eu aşa o înţeleg. Nu mulţi îşi ascund identitatea. Probabil chiar vor să fie ştiuţi că înjură Poliţia Locală."
Taximetrist: „Eu aş desfiinţa…”
Reporter: „Ce aţi desfiinţa? Poliţia Locală?”
Taximetrist: „Nuuu. Facebook-ul!"
Adolescent: „Ameninţările mi se par un pic deplasate. Nu îşi au rostul. Dar, din spatele tastaturii, unii au impresia că sunt imuni. Nu. Fiecare acţiune pe care o fac aceştia au consecinţe.”
Sunt şi persoane care cred că poliţiştii ar putea să ignore postările de pe reţelele de socializare.
Bărbat: „Nu e corect ceea ce face. Să îşi vadă de treaba lor. Poliţia.”
Reporter: „Ziceţi că poliţia ar trebui să se ocupe de altele?”
Bărbat: „ De altele, de altele. Stă numai la japcă, amenzi. Altceva bun, nu!"
Reţelele sociale, precum şi conturile deschise pe aceste platforme, reprezintă spaţiu public şi nu privat, a decis, încă din 2013, o instanţă din Târgu Mureş. Decizia a fost confirmată, ulterior, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României.
Din spatele tastaturii şi al monitorului, unele persoane au impresia că pot spune absolut orice şi pot insulta pe oricine.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!