Ambulanțierii din Iași, trimiși să preia cazurile de Covid-19 în combinezoane rupte

Ultima actualizare: 25-05-2020 10:53
Ambulanțierii din Iași, trimiși să preia cazurile de Covid-19 în combinezoane rupte
Ziarul de Iasi

Un ambulanțier a dat în judecată Serviciul de Ambulanță Județean Iași susținând că a fost sancționat pe nedrept, după ce a refuzat să plece într-o misiune pentru preluarea unui caz de Covid-19 îmbrăcat într-un combinezon de protecție rupt.

 

Ambulanţierul cere judecătorilor de la tribunal să anuleze decizia de sancţionare emisă pe numele său în data de 7 aprilie, scrie Ziarul de Iași.

Atunci, Comisia de Disciplină a SAJ a decis să îi reducă salariul timp de două luni, ambulanţierul fiind acuzat că a refuzat să meargă la „o misiune de ajutorare a unui pacient ce era suspect a fi infectat cu noul tip de coronavirus“.

Potrivit acțiunii depusă de Gheorghe O. la tribunal, acesta lucrează la SAJ Iaşi din 2007.

Pe 15 martie, ambulanţierul era de serviciu, iar în acea dimineaţă, puţin după ora 9.00, echipajul 203, din care face parte, a fost trimis în comuna Golăieşti, pentru a acorda îngrijiri medicale unei femei de 79 de ani, care avea simptome specifice infectării cu SARSCoV-2.

Gheorghe O. (63 de ani) spune că suferă de hipertensiune arterială şi că în dimineaţa solicitării se simţea rău.

El a menţionat în documentele depuse la tribunal că a preferat să nu se scuze şefilor în acea zi din cauza stării de rău deoarece, din experienţele trecute, şi-a dat seama că superiorii nu ar fi fost îngăduitori cu el.

 

Trimis la un caz Covid-19, deși îi era rău și avea afecțiuni cardiace

 

„În ziua de 15 martie 2020, medicamentul nu şi-a făcut efectul, sens în care a decis că, raportat la vârsta şi la starea de sănătate, ar fi pus în pericol dacă ar interveni la solicitarea atribuită. Aşa cum se cunoştea bine şi la acel moment, persoanele în vârstă de aproximativ 65 de ani şi care suferă de afecţiuni cardiace sau respiratorii sunt printre victimele cele mai vulnerabile în faţa acestui nou tip de coronavirus“, se arată în acţiunea intentată de un avocat, în numele lui angajatului.

În acelaşi document se mai menţionează că, în acea zi, Gheorghe O. „avea sistemul imunitar foarte scăzut“.

Deşi se simţea rău, susţine ambulanțierul, acesta ar fi decis până la urmă să plece în misiune, însă a renunţat la gând după ce a îmbrăcat echipamentul de protecţie oferit de şefii săi.

 

Combinezoane rupte și capsate

 

În contestaţia de la tribunal se arată că acel echipament era „dintr-un material de o calitate cel puţin îndoielică“.

De altfel, România era la acea dată, jumătatea lunii martie, la începutul pandemiei, şi ca urmare serviciile medicale erau foarte puţin dotate cu astfel de echipamente.

Un set de fotografii depus la dosar înfăţişează echipamentul rupt cu care ambulanţierul ar fi trebuit să plece la Golăieşti.

„Nu numai că părea a fi un costum de grădinărit - acesta fiind unul care mai oferă o oarecare protecţie -, dar acesta avea şi diverse găuri preexistente care au fost remediate prin capsare într-un mod total neprofesionist, şi care nu restabilea integritatea echipamentului de protecţie. Când salariatul a văzut că are o stare de sănătate precară şi singura lui protecţie împotriva acestui nou tip de coronavirus - pe care îl putea contacta cu mare uşurinţă de la pacientul de 79 de ani din comuna Golăieşti - era un costum necalitativ, cu numeroase găuri capsate, a decis să nu dea curs solicitării şi a anunţat dispecerul medical în legătură cu acesta aspecte“, se mai arată în contestaţia depusă la tribunal.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO