Ambasadorul Ucrainei în România: „Pentru a ajunge la pace este nevoie de înarmarea forțelor ucrainene”
„Pentru a ajunge la pace este nevoie de înarmarea forțelor ucrainene pentru a le ajuta să câștige acest război”. A spus-o răspicat ambasadorul Ucrainei în România, în cadrul forumului organizat de Institutul Aspen și German Marshall Fund la București.
Totodată, liderii care au analizat perspectivele pentru pace au căzut de acord că acest obiectiv este încă foarte departe.
De mai bine de 15 ani, Institutul Aspen România aduce laolaltă lideri din mediul public și privat pentru a identifica și gestiona provocările cu care se confruntă țările din această parte a Europei. Iar războiul din Ucraina rămâne subiectul principal pe agenda guvernelor occidentale.
Ihor Prokochupk, ambasadorul Ucrainei în România: „Este un război care trebuie câștigat. Și practic, când vorbim despre pace trebuie doar să spun că e nevoie de înarmarea forțelor ucrainene cât mai curând posibil, să le dăm armamentul necesar pentru a câștiga lupta pe front. Asta este fundamental pentru a ajunge la pace în Ucraina”.
Peter Rough, Centrul pentru Europa și Eurasia: „Ucraina poate câștiga luptele, dar poate pierde războiul dacă societatea ei se prăbușește. E nevoie de un efort comun, să ne asigurăm că Ucraina are atât resursele economice pentru a susține acest război, dar și echipamentele militare de care are nevoie”.
Kathleen Kavalec, amabasadoarea SUA în România: „Războiul s-ar putea opri mâine dacă Rusia alege asta. Dar în același timp, Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina cât va fi nevoie pentru a-și recâștiga suveranitatea și integritatea teritorială”.
Participanții la forum au subliniat că în actualul context, pe de o parte război, pe de alta progres tehnologic, se schimbă total modul în care societatea funcționează. Iar țările din această zonă a Europei trebuie să se promoveze mai mult.
Mircea Geoană, secretar general adjunct NATO: „Nu există un grup de lideri de afaceri, unul de intelectuali sau unul de ecologiști și altul pentru start-up-uri și inovație. Trebuie să începem să vorbim mai concret despre ce fel de societate ne dorim. Se conturează un nou echilibru acum între economie și securitate, tehnologie și societate”.
În cadrul forumului s-a vorbit și despre provocările inteligenței artificiale sau despre impactul atacurilor cibernetice.