Reactia ambasadorului SUA dupa ce a aparut in Covasna cu steagul secuiesc in mana. De ce a acceptat sa faca poza

×
Codul embed a fost copiat

Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, s-a fotografiat alaturi de mai multi lideri UDMR, in Covsana, in timp ce tine in mana steagul Tinutului Secuiesc.

Imaginea cu ambasadorul a fost postata pe Facebook de Antal Arpad, primarul din Sfantu Gheorghe. In fotografie mai apare si Tamas Sandor, presedintele Consiliului Judetean Covasna. In urma cu o saptamana, ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, a fost in centrul unui scandal urias, dupa ce a declarat ca "Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent" si ca "Alaturarea Romaniei nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune in Moldova".

Tot pe pagina de socializare, primarul Antal Arpad sustine ca i-a facut cadou oficialului american acest steag, "care a devenit si simbolul lipsei de respect a autoritatilor fata de comunitatea secuiasca". Abia publicat, mesajul a strans sute de comentarii. Opinia publica a considerat fotografia ca pe un afront adus statului roman, atata timp cat promotorii Tinututului Secuiesc au cerut in repretate randuri autonomia zonei si chiar ruperea totala de Romania.

Klemm: Singurele doua steaguri importante pentru mine, ca ambasador, sunt cel al SUA si cel al Romaniei

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, a declarat, miercuri, la Craiova ca singurele doua steaguri importante pentru el, ca diplomat, sunt cel al SUA si cel al Romaniei, si ca a acceptat sa se fotografieze cu steagul secuiesc "din politete". Hans Klemm a declarat presei, la Craiova, unde a participat la o intalnire cu elevi si studenti de la Universitatea din Craiova care au beneficiat de burse Ford, ca este mandru sa fie ambasadorul SUA in Romania in acest moment.

Citește și
Kurtos Kalacs
De ziua maghiarilor, Romania a anuntat ca vrea atestat pe Kurtos Kalacs. Povestea celebrului cozonac secuiesc

"(...) Asadar sunt mandru sa fiu ambasador in acest moment. Misiunea mea este sa consolidez si mai mult acest parteneriat strategic si relatiile dintre cele doua tari. Ca parte a acestor eforturi calatoresc prin intreaga tara. Asa cum astazi ma aflu la Craiova, ieri am fost in Covasna, iar luni in judetul Harghita. Iar unii dintre liderii politici cu care m-am intalnit ieri, in judetul Covasna, mi-au cerut sa fac fotografie impreuna cu ei. Va asigur ca, in calitate de ambasador al Statelor Unite in Romania, singurele doua steaguri importante pentru mine sunt cele doua pe care le vedeti in spate (.n.red.: steagul Romaniei si cel al SUA)", a afirmat ambasadorul SUA.

Intrebat daca a discutat cu premierul Romaniei pe acest subiect, ambasadorul american a confirmat si spus ca "el m-a incurajat sa ma intalnesc cu voi, astazi, si sa va spun direct opinia mea referitor la poza de ieri".

Intrebat de ce a acceptat sa faca respectiva poza, Hans Klemm a raspuns: "A fost din politete". I

Intrebat daca acea fotografie poate sa incurajeze miscarile separatiste care au aparut in cea zona, ambasadorul american nu a dorit sa comenteze. "Nu comentez acest lucru. Din nou, asa cum am spus, singurele doua steaguri importante pentru mine sunt steagul SUA si cel al Romaniei", a spus Klemm care a subliniat ca cele doua tari sarbatoresc cinci ani de la semnarea unui document menit sa consolideze parteneriatul Romania-SUA, care "se datoreaza in mare parte contributiei Romaniei".

"Eu cred ca, in acest moment, parteneriatul nostru strategic este mai puternic decat oricand. Trainicia acestui parteneriat se datoreaza in mare parte contributiei Romaniei: contributia Romaniei se observa la amplasarea sistemului antiracheta de la Deveselu, dar si in asigurarea securitatii internationale in regiune. Avem o colaborare foarte buna intre institutiile de aplicare a legii si institutiile militare nu doar in Romania, ci in intreaga lume. Si, in ce priveste componenta economica a parteneriatului, inregistram cel mai bun moment din istoria relatiilor tot datorita contributiei Romaniei. Economia Romaniei este probabil economia cu cea mai rapida rata de crestere din Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei a a adus imbunatatiri importante in industrie astfel incat companii precum Ford sa fie atrase sa vina in Romania. In ce priveste domeniul politic, angajamentul Romaniei fata de viitorul sau democratic, angajamentul fata de respectarea valorilor democratice este exemplar in aceasta regiune. Si ma refer aici la respectarea drepturilor minoritatilor, dreptul de adunare, dreptul la o presa, dreptul la o libera exprimare, toate acestea sunt valori pe care SUA le impartasesc cu Romania", a mai spus ambasadorul american.

Ambasadorul american a mai precizat ca unul dintre scopurile sale este cresterea schimburilor de experienta intre studentii si elevii romani si americani in domenii precum stiinta, tehnologie, cultura, agricultura, sanatate.

"Lucrurile stau bine in aceasta privinta, dar cred ca putem face mult mai mult. (...) Nu trebuie sa fie nicio indoiala referitor la angajamentul SUA in cadrul Parteneriatului strategic cu Romania", a mai spus ambasadorul SUA.

Primarul orasului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a postat pe pagina sa de socializare o fotografie in care apare alaturi de ambasadorul SUA in Romania, si de alti reprezentanti locali, tinand in mana steagul tinutului secuiesc.
 

Reactia MAE si a Ambasadei SUA

Hans Klemm este ambasadorul Statelor Unite in intreaga Romanie, a precizat misiunea diplomatica a SUA la Bucuresti, ca reactie la o fotografie postata de primarul din Sfantul Gheorghe, Antal Arpad, iar Ministerul Afacerilor Externe a mentionat, miercuri, pentru AGERPRES, ca vizita diplomatului american in Harghita si Covasna se inscrie in atributiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fata locului.

"Ambasadorul Hans Klemm este Ambasadorul Statelor Unite in intreaga Romanie. El calatoreste periodic prin tara, intalnindu-se cu diferite grupuri din toate zonele societatii romanesti. in calitate de aliat si partener strategic al Romaniei, Statele Unite sprijina si aplauda democratia din Romania si eforturile Romaniei de a-si consolida institutiile democratice prin participarea deplina si egala a tuturor segmentelor societatii", a precizat Ambasada SUA la Bucuresti.

Totodata, MAE a subliniat, legat de fotografia diplomatului american, ca "asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea intelegerii si luarii in considerare a posibilitatii existentei unor sensibilitati". "Vizita ambasadorului Hans Klemm in teritoriu se inscrie in atributiile curente ale ambasadelor de a se documenta la fata locului cu privire la realitatile din statul de resedinta si de a avea un dialog cu autoritatile locale. (...) in ceea ce priveste fotografia la care faceti referire, asemenea vizite presupun inclusiv necesitatea intelegerii si luarii in considerare a posibilitatii existentei unor sensibilitati. Am transmis aceste considerente partenerilor nostri americani in cadrul unei discutii cu Ambasada SUA la Bucuresti", se arata in raspunsul MAE.

MAE isi exprima convingerea ca "asemenea vizite genereaza o reprezentare adecvata a realitatilor din Romania in ceea ce priveste drepturile de care se bucura persoanele apartinand minoritatilor nationale si modelul de interculturalitate promovat de Romania, care corespunde intru totul standardelor in materie".

Contextul vizitei lui Klemm in Covasna

Autoritatile locale din judetul Covasna au cerut ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, aflat, marti, intr-o vizita oficiala in judet, sprijin pentru comunitatea maghiara privind o serie de revendicari precum si in ce priveste pastrarea si afirmarea identitatii nationale. Presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, dupa intalnirea cu diplomatul american, ca scopul intrevederii nu a fost de “a ne plange”, ci de “a cauta parteneri pentru rezolvarea problemelor noastre specifice”.

Tamas a mentionat ca i-a adus la cunostinta ambasadorului SUA ca, in ultimii zece ani, se inregistreaza un regres in ce priveste respectarea legii si drepturilor comunitatii maghiare, opinand ca in Romania are loc o “renationalizare in loc de retrocedare” a unor proprietati, printre care si imobile ce au apartinut comunitatii sau cultelor maghiare, precum si o “recentralizatre in locul descentralizarii”.

El l-a mai informat pe ambasadorul SUA si cu privire la o “dubla masura” aplicata de justitie si institutiile statului roman in ce priveste drepturile minoritatii maghiare in raport cu ale majoritatii romane, dand ca exemplu faptul ca, in timp ce autoritatile interzic arborarea steagului secuiesc pe institutiile publice din judetele Covasna, Harghita si Mures, steagul Bucovinei este arborat in mod oficial, cu "ceremonie militara, preoti si oficialitati".

“Este o dubla masura pentru aplicarea legii cetatenilor romani. Am spus ca Romania nu este numai a romanilor, este a tuturor cetatenilor romani, este si tara mea si vreau sa traiesc in tara asta conform Constitutiei si legilor in vigoare asa cum traiesc si altii (...) Doleantele noastre se pot rezolva ca in Tirolul de Sud, unde Parlamentul de la Roma a acordat autonomie teritoriala pentru Tirolul de Sud si a rezolvat astfel doua probleme, pe de o parte pace interetnica intre italieni si germani, bastinasi in acea regiune, si dezvoltare economica, pe de alta parte. Nu vrem nimic altceva decat ca aceste modele europene sa se aplice si la noi in tara, in tinutul secuiesc, pentru ca vrem sa traim in pace si prosperitate”, a declarat Tamas Sandor.

La intalnire a participat si episcopul reformat Kato Bela, care l-a informat pe ambasadorul SUA cu privire la “blocarea” retrocedarii proprietatilor bisericilor istorice maghiare, precum si cu privire la recenta sa vizita in Statele Unite, unde s-a intalnit cu o serie de congresmani americani pe aceasta tema.
Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ca asteapta din partea ambasadei SUA “o implicare mult mai profunda si mai activa” in ce priveste problemele ridicate.

“Am spus domnului ambasador ca noi suntem cetateni loiali ai acestui stat, ai Romaniei, si, totusi, de aproape o suta de ani, suntem priviti cu neincredere si nu suntem iubiti in aceasta tara. Probabil sunt doua motive, pe de o parte pentru ca suntem foarte directi si spunem mereu adevarul si pentru ca ne iubim pamantul natal si, in ciuda presiunilor la care suntem supusi de aproape o suta de ani, nu plecam, ramanem aici si avem o imagine a viitorului si pentru copiii si nepotii nostri pe aceste meleaguri. Am spus ca asteptam din partea SUA o implicare mai profunda si mai activa in ce priveste problemele care preocupa comunitatea maghiara”, a spus Antal Arpad.
El a mai mentionat ca in cadrul intrevederii a vorbit si despre proiectul de regionalizare a Romaniei, iar in context a opinat ca proiectul propus de autoritatile de la Bucuresti are ca scop “diluarea comunitatii maghiare in ce priveste capacitatea de luare a deciziei la nivel regional”. “Sunt chestiuni cu care nu facem compromisuri cu nimeni”, a conchis Antal Arpad.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, care a avut o intrevedere separata cu ambasadorul SUA, a declarat ca in cadrul discutiei s-au abordat diverse probleme, legate inclusiv de dezvoltarea locala, educatie si relatii interetnice, iar in priveste problemele ridicate de reprezentatii autoritatilor locale si ai comunitatii maghiare, i-a explicat diplomatului american ca toate masurile au fost luate in mod legal, pe baza legii si a deciziilor instantelor judecatoresti, prin urmare nu poate fi acuzat de “exces de putere”.

“Cred ca am reusit sa argumentez foarte bine fiecare problema abordata (...) As fi vrut ca domnul ambasador Klemm sa plece lamurit, sa fi inteles si sa aiba o imagine cat mai corecta asupra realitatilor din zona”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

La finalul vizitei, Hans Klemm a recunoscut, intr-o discutie cu presa, ca este “confuz” in ce priveste problemele interetnice ridicate, deoarece pozitiile au fost diametral opuse, iar concluzia sa a fost ca trebuie sa studieze situatia.

“Fiind prima mea vizita in Harghita, este o oportunitate pentru mine sa invat despre judet, dar si despre provocarile pe care le intampinati aici, in Harghita. In plus, este o oportunitate sa le explic presedintelui si primarului prioritatile mele ca ambasador in Romania. Acestea sunt sa promovam securitatea tarilor noastre, sa promovam democratia si o guvernare puternica si libera si, in special in aceasta zona, un lucru foarte important pentru ambasada mea si pentru Statele Unite este respectarea minoritatilor (...) si promovarea prosperitatii", a spus luni, ambasadorul Hans Klemm, la Miercurea Ciuc.

 

Articol recomandat de sport.ro
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
GALERIE FOTO Fosta soție a lui Claudiu Niculescu arată spectaculos la 46 de ani. Imagini de la plajă cu Diana Munteanu
Citește și...
Planurile socante pe care le-ar fi avut Beke Istvan si Zsoltan Szocs. Experiment: Explozia ar fi facut zeci de victime
Planurile socante pe care le-ar fi avut Beke Istvan si Zsoltan Szocs. Experiment: Explozia ar fi facut zeci de victime

Cei doi extremisti maghiari, incatusati pentru ca planuiau un atac la parada de Ziua Nationala de la Targu Secuiesc, aveau planuri si mai sumbre, potrivit anchetatorilor.

De ziua maghiarilor, Romania a anuntat ca vrea atestat pe Kurtos Kalacs. Povestea celebrului cozonac secuiesc
De ziua maghiarilor, Romania a anuntat ca vrea atestat pe Kurtos Kalacs. Povestea celebrului cozonac secuiesc

Marti, de ziua maghiarilor, ministrul Agriculturii a anuntat ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc.

Ziua maghiarilor de pretutindeni, sarbatorita in Transilvania. Momentul inedit inregistrat la Targu Secuiesc
Ziua maghiarilor de pretutindeni, sarbatorita in Transilvania. Momentul inedit inregistrat la Targu Secuiesc

Maghiarii de pretutindeni au fost in sarbatoare. Marti, 15 martie, au fost comemorati eroii Revolutiei Pasoptiste maghiare. In marile orase din Transilvania, au fost parade, depuneri de coroane si spectacole.

Recomandări
Burduja, despre ajutorul acordat de România „fraților de peste Prut”, după oprirea gazelor ruseşti: „Avem o datorie morală”
Burduja, despre ajutorul acordat de România „fraților de peste Prut”, după oprirea gazelor ruseşti: „Avem o datorie morală”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut, miercuri, precizări în legătură cu modul în care România ajută Republica Moldova după oprirea exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conductele care tranzitau Ucraina.

Călin Georgescu atacă la CEDO decizia CCR de anulare a prezidențialelor. Profesor: ”Face doar tărăboi. CEDO nu va admite”
Călin Georgescu atacă la CEDO decizia CCR de anulare a prezidențialelor. Profesor: ”Face doar tărăboi. CEDO nu va admite”

Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale și solicită Curții Europene să oblige România la organizarea turului doi cu el și Elena Lasconi. Însă Georgescu ”face doar tărăboi”, consideră profesorul Cristian Preda.

„Nu au mai rămas multe locuri în Europa ca România. Iată o ţară care are de toate”. Ce i-a impresionat pe jurnaliștii CNN
„Nu au mai rămas multe locuri în Europa ca România. Iată o ţară care are de toate”. Ce i-a impresionat pe jurnaliștii CNN

CNN Travel a alcătuit o listă cu 25 de destinaţii care consideră că merită să fie vizitate în 2025, iar România se numără printre ele, alături de obiective exotice din Asia, America Latină, Africa şi, desigur, Europa.