Ambasadorul SUA la Chisinau: "Moldova nu e Romania. Unirea nu e o alegere practica". Reactiile politicienilor de peste Prut

james pettit

Ambasadorul SUA la Chisinau a declarat ca Republica Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in interiorul unor granite sigure si ca unirea tarii cu Romania "nu este o alegere practica" indiferent de motiv.

Oamenii politici de la Chisinau au reactionat luni pe Facebook la declaratiile facute in weekend de ambasadorul SUA la Chisinau, James Pettit, care, cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova, a respins, intr-un interviu acordat postului public de televiziune, ideea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu Romania, transmite Unimedia, conform Agerpres.

"Moldova trebuie sa ramana un stat suveran si independent in cadrul unor granite sigure. Alaturarea Romaniei de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici in Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici in Moldova este cooperarea dintre clasa politica si oamenii din Moldova pentru ca ei toti sa contribuie la realizarea unei tari mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este Romania, Moldova isi are propria sa istorie si propriile provocari, printre care este faptul ca Moldova este o tara multietnica cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur, mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special in cadrul Republicii Moldova", a declarat James Pettit.

Solicitati de Unimedia, reprezentantii Ambasadei SUA la Chisinau au venit luni cu un raspuns oficial. 'Statele Unite sprijina integritatea teritoriala si suveranitatea Moldovei - aceasta fiind o politica de lunga durata a SUA. Statele Unite raman un partener in dezvoltarea economica si democratica a Moldovei si sustin dorinta de integrare in comunitatea euro-atlantica', se mentioneaza in raspunsul oficial al Ambasadei SUA la Chisinau.

Declaratiile lui Pettit au starnit un val de reactii, in majoritate critice, din partea mai multor figuri politice din Republica Moldova. Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, s-a declarat stupefiat de declaratiile lui Pettit. 'Am luat la cunostinta cu stupefactie si regret de declaratiile facute de Excelenta Sa, domnul ambasador al SUA in Republica Moldova, in care vorbea despre relatiile dintre cele doua maluri ale Prutului'. Ghimpu se arata contrariat de afirmatiile lui Pettit si spune ca 'este profund regretabil ca Excelenta Sa face afirmatii care nu doar ca lezeaza suveranitatea R. Moldova si dreptul cetatenilor de a-si decide singuri destinul, dar ne aduce in memorie strategia diplomatiei imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de trista amintire, intervenea in chestiunile identitare din R. Moldova, spunand ce manuale ar trebui sa folosim, ce limba vorbim si, in general, cum sa ne identificam ca neam'.

Citește și
Serghei Tarnovschi
Republica Moldova va ramane fara singura sa medalie olimpica. Canotorul care o castigase, "importat" dintr-o tara vecina
Ramzan Kadîrov îl amenință cu o „răzbunare de sânge” pe un oligarh din cercul lui Vladimir Putin | VIDEO

"In calitate de fost presedinte interimar al R.Moldova, care a semnat, cu presedintele Romaniei de atunci, Declaratia privind instituirea unui parteneriat strategic intre Romania si Republica Moldova pentru integrarea europeana a Republicii Moldova (semnata la Bucuresti, la 27 aprilie 2010), afirm cu toata taria ca R. Moldova nu are nicio sansa de modernizare, dezvoltare si integrare europeana fara Tara Mama, Romania. Drumul european al Republicii Moldova trece prin Bucuresti!", scrie Ghimpu pe contul sau de Facebook si adauga: "(...) Moldova ESTE Romania, pentru ca vorbim aceeasi limba, avem aceeasi identitate si Romania a fost formata de Moldova si Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei si Transilvania, care erau sub ocupatia rusa si austro-ungara".

Si fostul premier Ion Sturza a reactionat la declaratiile lui Pettit. "Lasati-ne pe noi, cetatenii Republicii Moldova, sa decidem cine suntem, in ce limba vorbim, cu cine sa prietenim. Pentru asta inaintasii nostri au luptat si au fost dusi in Gulag", a scris el pe Facebook. "Este prea de tot... Sunt socat. Dupa ce ne-ati 'stabilizat', aruncandu-ne in bratele oligarhiei corupte, ne dati si lectii de identitate?! Daca doriti o cortina de fier intre Moldova si Romania, puteti sa o faceti din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate in 'tarcul independentei' de la Chisinau. Asa o 'zona verde' de stabilitate. Ca in 'democratiile' din Africa si America Latina", a mai scris Sturza in mesajul postat pe Facebook.

In ceea ce-l priveste, liderul Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM, prorus), Igor Dodon, considera "logica si corecta" declaratia lui James Pettit. "De ce o declaratie logica si corecta a unui ambasador occidental a trezit atatea reactii isterice in randul politicienilor si comentatorilor pro-romani si unionisti?", se intreaba retoric Dodon in mesajul pe care l-a postat pe Facebook. El mai spune ca si-ar dori ca fiecare ambasador sa exprime un asemenea punct de vedere. Referindu-se totodata la ideea propriu-zisa de unire a Moldovei cu Romania, Dodon spune ca 'unionismul trebuie interzis prin lege, fiindca provoaca distrugerea si disparitia statalitatii si identitatii moldovenesti'. "Unionismul e in afara si impotriva Constitutiei", a mai scris el.

Tariceanu consulta conducerea Senatului pentru o declaratie referitoare la afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a anuntat ca se va consulta cu membrii Biroului Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare, in legatura cu oportunitatea unei declaratii comune referitoare la afirmatiile ambasadorului SUA la Chisinau, James Pettit.

"Am luat cunostinta cu surprindere si ingrijorare de textul declaratiei facuta in urma cu doua zile de ambasadorul SUA la Chisinau, James Petit, pe care o resping fara echivoc. Datorita gravitatii celor afirmate de ambasador, declaratia ar necesita explicatii suplimentare din partea autoritatilor americane. In calitate de presedinte al Senatului, ma voi consulta cu membrii Biroului Permanent si cu liderii grupurilor parlamentare in legatura cu oportunitatea unei declaratii comune pe aceasta tema", a afirmat luni Tariceanu, potrivit unui comunicat de presa al Senatului transmis AGERPRES.

El sustine ca ambasadorul SUA la Chisinau "reia si actualizeaza tezele lui Stalin, pe baza carora a fost semnat in 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritoriala a unor tari din regiune printre care si Romania".

"Am inca rezerve sa cred, pana la proba contrarie, ca aceasta ar fi pozitia oficiala a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador ca in decembrie 1989, Congresul Deputatilor Poporului al URSS a acceptat si Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamna protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, in 1992, presedintele Boris Eltin a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicita a acestui act politic", a adaugat Tariceanu.

Presedintele Senatului a subliniat ca "dreptul de a-si hotari soarta apartine cetatenilor si nu diplomatilor".

"Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice alta tara democrata sa fi spus vreodata ca cele doua state germane, RFG si RDG, nu ar trebui sa se unifice, pentru ca 'nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune'. Dreptul de a-si hotari soarta apartine cetatenilor si nu diplomatilor, si nici macar politicienilor, altfel obligati sa puna in opera vointa populara majoritara. Ramane de vazut daca declaratia facuta la postul de radio Moldova 1 a fost o gafa a diplomatului american datorata unor grave deficiente de cunoastere privind statul diplomatilor sau a unor lacune de cultura generala si politica", a mai spus Tariceanu, potrivit comunicatului citat.

 

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Citește și...
Vizita a premierului Dacian Ciolos in Republica Moldova. Investitiile promise de Guvernul roman
Vizita a premierului Dacian Ciolos in Republica Moldova. Investitiile promise de Guvernul roman

Premierul Dacian Ciolos a declarat joi ca anul acesta vor continua programele de renovare a gradinitelor din Republica Moldova si de achizitie de microbuze pentru transportul elevilor moldoveni, cu finantare romaneasca.

Republica Moldova va ramane fara singura sa medalie olimpica. Canotorul care o castigase,
Republica Moldova va ramane fara singura sa medalie olimpica. Canotorul care o castigase, "importat" dintr-o tara vecina

Canotorul Serghei Tarnovschi, medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice la proba de canoe simplu pe 1.000 de metri, a fost suspendat dupa ce a picat testul antidoping.

Accident bizar in Republica Moldova. Un baiat a murit in portbagajul unei masini, in timp ce mergea la majorat
Accident bizar in Republica Moldova. Un baiat a murit in portbagajul unei masini, in timp ce mergea la majorat

Distractie cu final tragic in orasul Nisporeni din Republica Moldova.

Recomandări
Alertă de securitate de la Ambasada SUA la Bucureşti privind ameninţări la instituţii religioase. Reacțiile MAI și SRI
Alertă de securitate de la Ambasada SUA la Bucureşti privind ameninţări la instituţii religioase. Reacțiile MAI și SRI

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a emis, vineri, o alertă de securitate privind ameninţări care ar putea viza instituţii religioase, precum moschei, temple sau sinagogi din România, în weekendul 11-13 octombrie.  

Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”
Escrocheria de tip Nordis, folosită de dezvoltatori imobiliari din toată țara. ”Am pierdut toate economiile mele de-o viață”

Schema folosită de grupul Nordis, acuzat ca ar fi vândut din faza de proiect aceeași locuință de două ori, pare să fie o practică folosită și de alți dezvoltatorii imobiliari.  

Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români
Poștașii au început să transmită din ușă în ușă amnistia fiscală de la ANAF. Ce trebuie să facă peste 800.000 de români

Poşta Română a început distribuirea scrisorilor privind amnistia fiscală. Peste 800.000 de cetățeni vor afla de la poștași că pot beneficia de ștergerea parțială a unor datorii la stat.