Ambalajele ecologice au devenit, în vremurile noastre, o obligație costisitoare
După ce Comisia Europeană a interzis producția de ambalaje din plastic de unică folosință, mai toate companiile își distribuie produsele în ambalaje biodegradabile.
Creșterea livrărilor la domiciliu a impulsionat industria care produce aceste recipiente din materie primă, variată. În final, ambalajele care respectă mediul și legea pot costa și de cinci ori mai mult.
Un restaurant din capitală face livrările doar în recipiente bio. Deși administratorii plătesc de zece ori mai mult pentru caserolele și boluri, avantajul ambalajelor bio este că păstrează mai bine alimentele. Și paradoxal, acum se găsesc mai ușor de cumpărat decât cele din plastic.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ionuț Melintescu, directorul unui restaurant: „Acesta este un ambalaj din trestie de zahăr, mai avem unele din carton presat. Care nu permit preparatelor să se răcească și, totodată, permit să se păstreze în cea mai bună formă a lor. Încercăm să oferim oamenilor acasă aceeași experiență pe care o au în restaurant. Sunt și comercianți care cer bani pe ambalaj, pentru că acestea sunt foarte scumpe, dar noi nu cerem bani suplimentar pentru ambalajele eco pe care le folosim.”
Numeroase produse de unică folosință din plastic au dispărut deja și din magazine, la cererea Comisiei Europene
Într-un supermarket, de pildă, anul trecut, unul dintre raioane era plin de ambalaje din plastic și doar pe un raft mic erau produse biodegradabile. Acum, situația s-a schimbat. Plasticul a rămas undeva într-un colț, iar restul sunt ambalaje ecologice, făcute din hârtie, fibre de lemn sau trestie de zahăr.
Prețurile variază în funcție de materialul din care sunt fabricate. 10 boluri din plastic erau cinci lei, în timp ce 12 farfurii adânci bio, din carton, costă de aproape patru ori mai mult. Există o explicație pentru prețurile mari.
Vasile Avram Ursaciuc, administratorul unei firme de ambalaje din carton: „Este, într-adevăr, o investiție mare, pentru că presupune o întreagă linie, este un proces destul de complex ca să faci un ambalaj de la cap la coadă. Cartonul este un material care nu se lasă modelat ușor. Fiecare carton are specificațiile lui tehnice. Dacă schimbăm un furnizor de carton, imediat avem probleme la mașina de făcut cutii din carton.”
Cele mai multe dintre recipientele BIO vin din import
Pentru că firmele de la noi, specializate în ambalaje ecologice, sunt prea puține și nu fac față cererii mari, mare parte din recipientele bio vin din import.
Cristian Vasile, managerul de vânzări al unei firme care importă ambalaje: „Cererea a explodat. Saltul a fost cam de 30, 40%. În condițiile în care încă s-au mai folosit cele din plastic, până la epuizarea stocurilor. În 2020 vorbeam de 40 de tone pe sezon, sper anul acesta să fie cam 80 de tone.”
De altfel, industria ambalajelor sustenabile a făcut mari progrese. Au aparut si ambalaje smart, prin care se reduce inclusiv cantitatea folosita, pungi care preiau forma obiectului impachetat sau produse termorezistente.