Am început în forță, dar nu a ţinut mult. România vaccinează zilnic cât Bangladesh, în timp ce Cambodgia ne-a depășit
După un început entuziasmant al campaniei de vaccinare, România a ajuns să fie depășită de țări precum Cambodgia la numărul de persoane imunizate zilnic, țara noastră aflându-se azi la egalitate cu Bangladesh, în timp ce Mongolia vine tare din urmă.
România a început în forță campania de vaccinare împotriva Covid-19, țara noastră situându-se în primele săptămâni ale anului 2021 pe primele locuri în lume și Uniunea Europeană la numărul de persoane imunizate zilnic.
Treptat, situația s-a stabilizat în sensul că numărul celor vaccinați a ajuns să stagneze la o medie de puțin peste 50.000 de persoane imunizate pe zi, în timp ce din ce în ce mai multe țări recuperează vertiginos teren în acest sens.
După 3 luni și jumătate, România și-a imunizat parțial puțin peste 10% din populație, în condițiile în care state din UE precum Ungaria, Malta și Serbia au reușit să acopere un sfert din populație.
În comparație, Marea Britanie a anunțat oficial că luni, 12 aprilie, a atins o rată de imunizare a populației de 74%, prin care a ajuns, practic, a mult dorita ”imunitate de turmă”, care îi va permite, în scurt timp, să declare ieșirea din pandemie.
La rândul său, Israel și-a vaccinat circa 55% din populație și a învins, practic, Covid-19.
Stăm mai bine ca Belgia sau Austria, dar ne depășesc Cambodgia și Chile
Evident, România stă încă bine și se află în jumătatea superioară a clasamentului țărilor cu cel mai mare număr de vaccinări, dar lucrurile evoluează în alte părți, în timp ce la noi rămân cam la fel.
Așa a ajuns România acum să aibă același număr de persoane vaccinate zilnic ca Bangladesh, potrivit datelor oferite de Our World in Data: 52.689, respectiv 52.666 la data de 10 aprilie 2021.
Iar din urmă vin puternic nume surprinzătoare: Oceania se apropie de rata de vaccinare din România, cu o medie zilnică de peste 47.000 de vaccinați, Nigeria- cu peste 44.000, Mongolia, Republica Dominicană și Myanmar- 38.000.
Ce-i drept, reușim să vaccinăm mai mulți oameni în fiecare zi decât țări mai dezvoltate ca noi: Belgia (50.000), Australia (44.000), Austria (43.000), Singapore (41.000) sau Cehia (35.000).
În schimb, ne-au depășit cu mult state precum Cambodgia, cu peste 64.000 de persoane vaccinate zilnic, Chile (peste 166.000), Rusia (273.000) sau Columbia (77.000).
De remarcat și exemplul vecinei noastre, Ungaria, unde numărul celor vaccinați zilnic este dublu față de noi, adică peste 110.000 de persoane.
Nu are niciun sens să ne comparăm cu țările din ”liga mare”, unde rata zilnică de vaccinare este de ordinul milioanelor de persoane.
Pe tot continentul african se vaccinează doar 210.000 oameni pe zi
Astfel, SUA imunizează peste 3 milioane de oameni pe zi, India se apropie de 3,5 milioane de persoane pe zi, în timp ce China își vaccinează aproape 3,8 milioane de locuitori în fiecare zi.
Conform datelor oferite de sursa citată, se vaccinează în fiecare zi la nivel mondial aproape 17 milioane de persoane.
Cei mai mulți o fac în Asia (peste 9 milioane de oameni pe zi), America de Nord (3,7 milioane) și Europa (mai puțin de 2,6 milioane zilnic), în timp ce în America de Sud sunt imunizați zilnic doar 1,2 milioane de persoane, iar Africa aproape nici nu contează, cu doar 210.000 de oameni vaccinați pe zi.
Una peste alta, interesul românilor pentru vaccinare scade, concomitent cu neputința autorităților de a grăbi ritmul de imunizare a populației.
Peste 2,2 milioane de români s-au vaccinat
Astfel, dacă până acum aveam constant peste 700.000 de oameni pe listele de așteptare, numărul acestora a scăzut sub 600.000.
Cea mai mare parte, respectiv 500.000, așteaptă să fie vaccinați cu Pfizer, 25.000 cu Moderna și numai 8.500 cu AstraZeneca.
Pe de altă parte, la ora actuală sunt peste 65.000 de locuri disponibile în centrele unde se administrează AstraZeneca, în condițiile în care peste 200.000 de români au renunțat să se mai vaccineze cu acest vaccin, în urma controverselor din ultimul timp legate de posibilele reacții adverse.
Pe 15 aprilie vor sosi în România și primele doze de vaccin Johnson&Johnson, astfel încât țara noastră va avea la dispoziție patru tipuri diferite de seruri anti-covid.
În total, până acum s-au vaccinat în România peste 2,2 milioane de persoane, din care circa 1,4 milioane cu ambele doze.
La această dată, în România funcționează 1.151 de centre de vaccinare.
Deocamdată, autoritățile au anunțat deschiderea a încă 171 de noi centre de vaccinare săptămâna aceasta, urmând ca numărul persoanelor imunizate să depășească 100.000 pe zi.
Premierul Florin Cîțu a declarat că România are în acest moment suficiente doze pentru vaccinarea a 5 milioane de oameni până la sfârșitul lunii mai, scopul asumat fiind ca numărul românilor imunizați împotriva Covid-19 să ajungă la 10 milioane în august- septembrie.
”Dozele sunt, vin în România, trebuie doar să ne vaccinăm. Îi încurajez pe toţi românii să se înregistreze în portalul Rovaccinare şi să se vaccineze”, a spus Cîţu.