Alunecarea de teren din Azuga: ”În continuare muntele se mișcă”
Un versant, cu tot cu pădure, s-a prăbușit aseară în Aguza și a fost la un pas să înghită casele de la poalele muntelui. 130 de oameni au fost evacuați în toiul nopții și au dormit la o pensiune și o sala de sport.
Alunecarea de teren a rupt și malurile râului aflat în zonă, iar zeci de locuințe au fost inundate. Pericolul încă nu a trecut, avertizează pompierii. Muntele o poate lua oricând la vale, pentru că pământul nu este deloc stabil.
Când au văzut că pământul a luat-o la vale și amenință să le înghită și casele, oamenii au fugit speriați. Autoritățile i-au evacuat pe toți cei aflați în pericol, 130 de oameni.
Localnic: ”Dintr-o dată, a început să o ia tot la vale și dintr-o dată a plecat toată partea de pădure, avalanșă. Când am văzut că a luat-o la vale și a venit copacul și a intrat direct în casă am plecat toți”.
Localnică: ”S-a auzit o bubuitură ca și cum ar fi la un cutremur cu vuiet, așa”.
Raluca Vasiloaie, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova: ”130 de persoane au fost evacuate din cauza alunecării de teren, 40 sunt la o pensiune din localitate, iar alte 90 la o sală de sport”.
În total, o porțiune de un hectar de pădure ar fi fost afectată. Imaginile surprinse de o dronă arata dezastrul.
Ce spune Casa Regală
Este vorba despre arbori de peste 120 de ani, iar pădurea aparține domeniului Casei Regale.
Printr-un comunicat, Familia Regala anunță că ultimele exploatări forestiere au avut loc, în zonă, acum 19 ani, înainte ca pădurea să fie retrocedată către Regele Mihai I.
Așa că nu defrișările ar fi cauza fenomenului, ci alte două variante, care vor fi lămurite într-o anchetă.
Familia Regală: ”Acestea pot fi explicate prin vârsta înaintată a copacilor, care au îngreunat panta foarte mare a versantului, sau prin eroziunea produsă de apă”.
Cristian Ionescu, prefectul județului Prahova: ”Pot să vă spun că acest versant are o pantă de peste 35 de grade, foarte mare. - Au fost tăieri de păduri în zonă? - Nu, nu, exclus, nu au fost exploatații de cel puțin 10 ani de zile, vă spun cu siguranță”.
Pericolul nu a trecut
Ciprian Barbu, primar Azuga: ”În continuare muntele se mișcă, vin stânci, vin copaci la vale, pământ în continuare, deci nu putem acționa în niciun fel momentan. E un risc prea mare să intervenim acum. Din vârful muntelui s-a rupt acea falie care a împins absolut tot până jos, în apropierea caselor și a blocat chiar cursul râului”.
Din aceasta cauză, zeci de case au fost inundate. Pompierii lucrează încă de azi-noapte pentru a scoate apa din locuințe și a degaja albia râului.
Pericolul încă nu a trecut, susțin autoritățile, iar stâncile și arborii pot oricând s-o ia din nou la vale, așa că zona rămâne sub monitorizare.