Alocația de hrană a bolnavilor din spitale va fi actualizată cu indicele prețurilor de consum la alimente, din mai

Dată publicare: 21-04-2021 17:54
Dată actualizare: 21-04-2021 18:03


Alocația de hrană a bolnavilor din spitale va fi actualizată cu indicele prețurilor de consum la alimente, din mai

Alocația de hrană pentru pacienții din spitale va fi actualizată cu indicele prețului de consum la mărfuri alimentare, începând cu luna mai 2021, potrivit hotărârii Guvernului.

 

Hotărârea de guvern a fost aprobată în ședința de miercuri și permite actualizarea constantă a bugetului de hrană alocat pentru fiecare pacient internat în spital. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, alocația de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare se va actualiza cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%, arată Agerpres.

„La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat în şedinţa de Guvern de astăzi, 21 aprilie 2021, Hotărârea pentru modificarea şi completarea art.1 din Hotărârea Guvernului nr.429/2008 privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice. Conform actului normativ, începând cu luna mai 2021, alocaţia de hrană pentru pacienţii din unităţile sanitare se va actualiza cu indicele preţurilor de consum la mărfuri alimentare în perioada 2018-2020, de 109,72%", a precizat instituția.

În prezent, alocația de hrană din spitale este de doar 10 lei pe zi, pentru fiecare pacient.

De asemenea, a fost reglementată modalitatea de majorare a alocaţiilor de hrană la solicitarea conducătorului unităţii sanitare, cu avizul consiliului de administraţie, în condiţiile identificării altor surse de finanţare decât sumele provenite din contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate şi de la bugetul de stat.

Potrivit sursei citate, s-a reglementat ca în unităţile sanitare să nu mai existe tarife maximale în ceea ce priveşte norma de hrană.

„În termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a acestei hotărâri, unităţile sanitare publice au obligaţia de a afişa pe site-ul propriu nivelul alocaţiei de hrană stabilit pentru consumurile colective, precum şi orice modificare a acestora. Informaţiile sunt comunicate concomitent şi Ministerului Sănătăţii", au precizat oficialii Ministerului Sănătății.

Indicele prețurilor de consum reprezintă o modalitate de calcul a inflației, potrivit unei formule matematice, relativ la un bun alimentar, nealimentar sau un serviciu.

Sursa: ProTV / Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO