Pacienți intoxicați într-un incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Slatina. Cum a pornit focul

Dată publicare: 21-04-2021 17:20
Dată actualizare: 21-04-2021 17:33


Pacienți intoxicați într-un incendiu la Secția...
Incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Jud...
Incendiu la Secția de Psihiatrie a Spitalului Jud...

Un incendiu a izbucnit la Spitalul Județean Slatina, unde erau internați 36 de pacienți. Șase persoane s-au intoxicat cu fum. Focul a pornit de la un pacient cu sevraj, izolat, care a aprins cu o brichetă lucrurile din jur.

A fost activat planul roșu de intervenție în jurul prânzului, la Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean din Slatina, care a fost cuprinsă de un incendiu.

Un pacient aflat în izolator a provocat totul, după ce a aprins cu o brichetă mai multe materiale cumbustibile, spun anchetatorii.

Din cauza fumului înecăcios, 36 de pacienți au fost evacuați de urgență, dar 8 dintre ei s-au intoxicat cu fum.

100 de salvatori din 4 județe au intervenit la Secția de Psihiatrie a spitalului din Slatina. Opt dintre pacienți au fost preluați de echipajele medicale și transportați la UPU. Aveau semne de intoxicare cu fum. Și un cadru medical a avut nevoie de ajutorul colegilor.

Dr. Luciana Rotaru, SMURD Dolj: ”Starea pacienților este bună, sunt mulți pacienți implicate, dar nu afectați…unul dintre pacienți are un sindrom de regresie respiratorie”.

Rudele pacienților internați, care au aflat de dezastru, au venit într-un suflet la spital.

Rudă pacient: M-au sunat că s-a întâmplat incendiul, să vin să îl iau.
Reporter: Ați vorbit cu el?
Rudă pacient: Da, mi-a zis să vin să-l iau.
Reporter: Ce spunea? Cum se simte?
Rudă pacient: Bine.
Reporter: V-ați speriat?
Rudă pacient: Da”.

În timp ce pacienții erau scoși în grabă din spital, pompierii încercau să limiteze proporțiile incendiului.

 

”Este posibil ca cineva să-i fi aruncat pe geam”

 

Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt ISU Olt: ”Având în vedere amploarea și numărul de persoane, a fost imediat activat planul roșu care a presupus suplimentarea forțelor și a tuturor echipajolor. La sosire, incendiul se manifesta la o încăpere de la parterul clădirii, cu degajare mare de fum”.

Pacientul de la care a pornit totul era în sevraj, așa că era separat de restul bolnavilor într-un izolator. Nu este foarte clar deocamdată cum a ajuns în posesia lui o brichetă, cu care a aprins ce era în jur.

Reporter: Pacientul care a provocat incendiul este printre cei intoxicați?
Dan Stana, manager Spitalul Județean de Urgență Slatina: Este printre cei intoxicați, se află la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Slatina în afara oricărui pericol.
Reporter: Cu ce a dat foc?
Dan Stana, manager Spitalul Județean de Urgență Slatina: Asta rămâne să vedem.
Reporter: A avut chibrit, brichetă?
Dan Stana, manager Spitalul Județean de Urgență Slatina: Este posibil ca cineva să îi fi aruncat pe geam, nu știu”.

Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt ISU Olt: ”Încăperea în care a izbucnit incendiul este afectată în proporție foarte mare, în interior se aflau foarte multe material combustibile, fapt care a dus la degajarea unei cantități foarte mari de fum”.

 

Incendiu identic cu cel petrecut la Craiova

 

O anchetă este în plină desfășurare. Cercetările începute de polițiștii din Slatina vizează faptele de vătămare corporală din culpă și distrugere. Este esențial că oamenii legii să afle cum a ajuns în posesia unui pacient- aflat în sevraj - o sursă de foc.

Între timp, pacienții evacuați au fost mutați în alte secții de psihiatrie. Iar pentru rude a fost deschisă o linie telefonică unde pot afla informații despre ei.

Incidentul da la Slatina pare tras la indigo cu cel petrecut la Craiova, în urmă cu o luna și jumătate. Atunci, tot la o secție de psihiatrie, un pacient aflat în izolator a reușit să pună mâna pe o brichetă și a dat foc unor materiale.

Trei cadre medicale au sărit de la etajul unu, din cauza fumului înecăcios. Ancheta în acel caz nu e finalizată.

 

UPDATE: Poliţiştii din Slatina efectuează cercetări pentru distrugere şi vătămare corporală din culpă în cazul incendiului izbucnit miercuri la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean.

Cristian Rădoi, adjunct al şefului IPJ Olt, a declarat că în cauză se va începe urmărirea penală in rem.

''În cauză se efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunile de distrugere şi vătămare corporală din culpă. Cercetările sunt efectuate de poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Slatina. Deocamdată se efectuează cercetări, se va începe urmărirea penală in rem, după care vom stabili şi celelalte detalii'', a spus Cristian Rădoi.

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că a fost informat despre incendiul de la Spitalul din Slatina, dar, din datele de până acum, situaţia nu pare atât de gravă cum ar fi putut să fie.

”Datele de până acum ne arată că nu sunt persoane grav rănite, persoanele care au fost în incintă au fost evacuate”, a transmis  Iohannis.

UPDATE: Cele 6 persoane de la Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Slatina intoxicate cu fum în urma incendiului sunt în stare stabilă, iar ceilalţi pacienţi evacuaţi vor fi transportaţi la Spitalul de Psihiatrie de la Schitu Greci.

Prefectul Florin Homorean a declarat pentru Agerpres că șase persoane intoxicate cu fum au fost transportate la UPU, iar starea lor este stabilă.

Ceilalţi pacienţi evacuaţi vor fi transportaţi la Spitalul de Psihiatrie Cronici Schitu Greci.

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a precizat că incendiul a fost provocat de un pacient aflat la izolator, care a folosit o brichetă.

UPDATE: Incendiul a fost lichidat.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a transmis că a fost activat Planul Roşu de Intervenţie.

Incendiul s-a manifestat la izolatoriul spitalului, la nivel parter şi etaj 1.

Potrivit IGSU, până la acest moment au fost evacuate 36 persoane, dintre care 6 persoane au fost intoxicate cu fum și sunt transportate la UPU. Se continuă operațiunile de căutare.

Pentru gestionarea situației au acționat, de la ISU Olt: 4 mașini stingere, 1 Autoscară, 1 descarcerare, 7 ambulanțe SMURD, 6 ambulanțe SAJ, de la ISU DJ: 1 mașină stingere, 1 autospecială transport victime multiple, 2 ambulanțe SMURD, 1 Spital Mobil, de la ISU TR: 1 autospecială transport victime multiple, 2 Ambulanțe SMURD, ISU VL: 2 ambulanțe SMURD.

Din primele informații, se pare că vâlvătaia ar fi pornit după ce un pacient a dat foc la izolatorul de COVID. 

Tags: slatina, incendiu,


VIDEO PROTVPLUS.RO