Crater de trei metri în locul unde s-a prăbușit avionul MIG 21 Lancer: „Dacă era în sat era tragedie”
După accidentul aviatic din Dedrad, județul Mureș, atât procurorii Parchetului Militar, cât și martorii conturează imaginea de erou a pilotului.
În ultima clipă, el a evitat o catastrofă și a reușit să vireze aparatul MIG 21 Lancer cât mai departe de case, către o pădure.
Abia după aceea s-a catapultat. A scapăt cu viață și este acum internat în Capitală. Avionul s-a prăbușit și a luat foc la contactul cu solul, iar cauzele accidentului sunt încă investigate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Totodată, misiunea de stingere a incendiului s-a dovedit extrem de dificilă.
În locul în care s-a prăbușit aeronava MIG 21 Lancer și a luat foc s-a format un crater de trei metri, iar resturile aparatului s-au împrăștiat pe o rază de zeci de metri.
Întreaga zonă a fost atent păzită peste noapte de militari și jandarmi. Locul este oricum greu accesibil, iar ploile torențiale le-au îngreunat munca specialiștilor.
Pentru că mașinile pompierilor nu ua putut urca până acolo, ca să stingă incendiul, containerele cu apă au fost transportate la deal cu camioane militare până în apropierea epavei.
Miercuri, procurori, polițiști și militari au luat din nou la pas fiecare metru pătrat de pășune. În timp ce anchetatorii încercă să pună informațiile cap la cap, localnicii din Dedrad povestesc că au auzit explozia avionului sau chiar au văzut avionul militar îndreptându-se vertiginos spre sat. Din fericire, pilotul a avut puterea și prezența de spirit să întoarcă aparatul și să îl direcționeze către pădure.
Procuror: „Probabil o manevră. Dacă s-a făcut, s-a făcut de evitare, să nu cadă pe localități, probabil, dar nu ne putem da seama, decât după cutia neagră.”
Dinu Cotoi, primar Batoș: „Am auzit un zgomot, un avion care zbura la joasă înălțime. L-am urmărit pe cer, am văzut că este deasupra satului Dedrad. S-a întors într-o zonă unde nu sunt case. Pentru faptul că a făcut manevra de a nu se prăbuși deasupra Dedradului consider că este eroul nostru. Vă dați seama, a evitat o catastrofă și mai mare!”
Oamenii le sunt recunoscători pilotului care a reușit să evite o tragedie.
Localnic: „Eram în grădină. Am auzit cum mergea avionul. După aia o bubuitură. Cred că a făcut ce a putut să nu cadă. A ocolit satul. Bine că nu a pățit nimic. Era ceva dezastru.”
Localnic: „Nu oricine se face pilot. Tebuie să fie tare, mai ales dacă e avion al Armatei. Dacă venea în picaj…Îmi pare rău că s-a întâmplat, dar e mai bine să pice pe câmp decât desupra satului.”
Localnic: „Dacă era în sat era tragedie. A fost noroc.”
Pilotul de 37 de ani a fost transportat marți seară la București. Colegii lui spun că este un profesionist cu sute de ore de zbor făcute cu avioane militare. Pentru fapta lui, autoritățile din comună se gândesc să îl acorde titlul de cetățean de onoare.