Alexandru Rafila: Vaccinarea anti-COVID nu va fi „cu siguranță” obligatorie

Ultima actualizare: 13-11-2020 08:35
alexandru rafila
Agerpres

Alexandru Rafila a spus că vaccinarea anti-COVID nu va fi „cu siguranță” obligatorie, la momentul când vaccinul va fi disponibil. „Încrederea în vaccin trebuie construită, nu impusă” a spus reprezentantul României a OMS.

Alexandru Rafila a explicat că oamenii vor avea încredere în vaccin după ce vor observa că primii vaccinați nu vor dezvolta efecte adverse.

„S-au făcut sondaje, a făcut şi OMS inclusiv pentru România. Astăzi, un institut al Academiei Române a făcut tot aşa, un studiu, şi în general acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie. Important este ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transparentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că dacă oamenii văd că aceia care au primit vaccinul nu au probleme, nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze", a declarat rafila, potrivit Agerpres.

Rafila a explicat, clar, că Guvernul nu va impune vaccinarea împotriva coronavirusului către populația din România.

Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinul DTP, care e cunoscut de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice. Deci cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă. Aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate, cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi, nu este actuală", a mai spus Rafila.

Încrederea în vaccin trebuie construită și printr-o "foarte bună campanie de informare", făcută profesionist şi cu transparenţă, a mai spus el.

Ce riscuri implică un vaccin nou

Nu sunt informați ample despre eficacitatea acestor vaccinuri, a atras însă atenția Rafila.

Totodată, el a subliniat că până acum tot ce se cunoaşte despre aceste vaccinuri anti-COVID sunt declaraţiile companiilor farmaceutice producătoare şi trebuie aşteptată autorizarea de către Agenţia Europeană a Medicamentului pentru a avea date complete cu privire la campania de vaccinare care trebuie făcută.

„Abordarea corectă o putem avea după ce aceste vaccinuri sunt evaluate şi sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. Până atunci, noi avem doar nişte declaraţii ale companiilor producătoare, care au încheiat faza a treia a studiilor clinice, dar toate aceste documente urmează să fie evaluate de experţi independenţi de la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) sau de la FDA din Statele Unite” a spus el.

Peste 38% dintre persoanele care au răspuns la un sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO