Alexandru Pișcan, spionul rușilor, își anunțase candidatura pentru Primăria Ploiești, dar nu apare pe listele de alegeri

×
Codul embed a fost copiat

Un român este acuzat de trădare pentru că ar fi spionat pentru Rusia. Ar fi trimis date și poze despre obiective militare din Tulcea care aparțin armatei române sau NATO.

„Nu are calități de spion, dar este periculos, pentru că este un individ ușor de manipulat”, spune despre el un specialist în analiză comportamentală. În timp ce românul a fost arestat, diplomatul rus care a beneficiat de informațiile secrete a fost declarat persona non-grata.

Alexandru Pișcan este românul pe care procurorii DIICOT îl acuză de trădare în formă continuată prin subminarea capacității de apărare a statului.

Anchetatorii spun că încă din 2022 bărbatul a supravegheat obiectivele militare din apropierea municipiului Tulcea, cum este cel de la Babadag. A strâns informații cu caracter militar și a fotografiat tehnica de luptă, dar și deplasarea soldaților în zona de graniță cu Ucraina.

Datele culese le-ar fi transmis unui diplomat din cadrul ambasadei Rusiei din România.

Citește și
Cu cât erau plătiți mercenarii români care au fost uciși în Congo. Detalii despre atacul lansat de rebelii M23

Serviciul Român de Informații a solicitat Ministerului Afacerilor Externe să îl declare pe respectivul diplomat persona non grata, iar MAE a semnat decretul și a transmis decizia Ambasadei Rusiei.

La perchezițiile făcute acasă la Alexandru Piscan procurorii DIICOT au găsit mai multe probe printre care și filmări cu tehnică militară. Pișcan a fost supravegheat de ofițeri SRI și din direcția de informații a Ministerului Apărării. Toate datele stranse i-au convins pe judecătorii Curții de Apel București să-l aresteze preventiv 30 de zile.

Alexandru Piscan și-a anunțat candidatura la primăria Ploieștiului în luna martie pe o rețea socială, însă Biroul Electoral Municipal nu îl are pe liste pentru alegerile din 9 iunie. Din profilul pe care și l-a făcut in online aflăm că a studiat relații publice și comunicare la Universitatea California din Los Angeles și științe politice în București. Spune că este manager de proiecte pentru o firmă din America, dar a fost și consilier politic în Parlamentul României. Profilul lui public a fost studiat și de un specialist în analiza comportamentală care spune că nu are calități de spion, este tipul individului dezadaptat, dornic de putere, arogant, dar care poate fi manipulat ușor și folosit fără a-și da seama.

Pișcan își exprimă pe rețelele sociale nemulțumirile față de actuala conducere a țării, iar printre pozele publicate de el se regăsesc și câteva fotografii vechi, cu momente surprinse în Al Doilea Război Mondial.

În martie anul trecut a pus și o poză cu el din Delta Dunării în care critică autoritățile pentru neimplicare în disputa pe canalul Bîstroe.

În contextul presupuselor activități de spionaj făcute de Pișcan în favoarea rușilor, incidente de genul celui petrecut la jumătatea lunii aprilie când Ministerul Apărării a fost sesizat de prezența unor drone civile în apropiere de baza militară și de Aeroportul Mihail Kogălniceanu, ridică semne de întrebare cu privire la activități de spionaj desfășurate pe teritoriul României.

 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
VIDEO Mai rău ca în Vestul Sălbatic! Bătăi de stradă în Germania, înainte de Serbia - Anglia
Citește și...
Accident grav în Botoșani. Un motociclist a murit, iar două femei au fost rănite pe DN 29
Accident grav în Botoșani. Un motociclist a murit, iar două femei au fost rănite pe DN 29

Un bărbat de 35 de ani a murit, iar două femei au fost rănite, duminică seară, într-un accident produs pe DN 29, în judeţul Botoşani, între localităţile Baisa şi Vlădeni

Animalele sălbatice se apropie tot mai mult de orașe. Care sunt recomandările specialiștilor
Animalele sălbatice se apropie tot mai mult de orașe. Care sunt recomandările specialiștilor

Toate vietățile din pădurea verde, vor la oraș. Dincolo de glumă, pe lângă urșii care au devenit o prezență obișnuită pe străzi, mai nou au prins curaj vulpile și șacalii.

Gest uriaș făcut de un adolescent din România. Și-a salvat prietenul de la înec, deși avea o mână fracturată
Gest uriaș făcut de un adolescent din România. Și-a salvat prietenul de la înec, deși avea o mână fracturată

Gestul incredibil al unui băiat de 14 ani din Sibiu. Deşi avea mâna fracturată, în ghips, nu a ezitat nicio secundă. A sărit să-şi salveze prietenul de la înec şi a reuşit.  

Recomandări
"Există o presiune foarte mare". Cât de pregătită este România pentru debutul la EURO 2024. Promisiunea lui Edi Iordănescu

Selecţionerul României, Edi Iordănescu, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă susţinută la Munchen, înaintea debutului la EURO 2024, că "tricolorii" sunt pregătiți să dea totul împotriva Ucrainei.

Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD:
Elena Lasconi anunță că vrea să devină șefa USR și lansează un atac la PSD: "România este roșie. Avem un partid-stat"

Primarul din Câmpulung Muscel, Elena Lasconi, şi-a anunţat, duminică după-amiază, candidatura pentru funcţia de preşedinte al USR.

Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski
Trump amenință că va pune capăt sprijinului american pentru Ucraina dacă va fi reales președinte. Atac frontal la Zelenski

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a criticat aploarea sprijinului militar și financiar acordat de țara sa Ucrainei și a amenințat că va rezolva "imediat problema" dacă va reveni la Casa Albă.