Alerta internationala pe piata bijuteriilor de lux. "Mecanismul" pus in functiune dupa furtul "tezaurului" Monicai Gabor
Dupa ce Monica Gabor a anuntat ca i-au fost furate podoabe in valoare de peste 150.000 de euro, producatorii au trimis catre distribuitorii lor din intreaga lume detalii despre piesele sustrase.
Sunt elemente care pot ajuta autoritatile in ancheta. In cazul Monicai, politistii au motive intemeiate sa creada ca principalul suspect este un apropiat al fostei doamne Columbeanu, care ar fi parasit deja tara.
Fiecare bijuterie de lux este insotita de trei documente: factura emisa pe numele clientului, certificatul de autenticitate si unul de garantie. In acest ultim document sunt trecute seria de la producator si istoricul produsului: cui a fost vandut si cand.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Si bijuteriile furate Monicai Columbeanu au asemenea acte, atat verigheta, cat si cele sase coliere din aur cu diamante, o pereche de cercei si o bratara cu nestemate, cele sase ceasuri Rolex si Chopard, cinci inele, unul cu perle si smaralde, doua cu diamante, inclusiv cel de logodna.
Pe piata bijuteriilor, un alt element care poate duce la identificarea valorilor il reprezinta si inscriptionarile cerute de client. In cazul disparitiei unei piese de lux, proprietarul trebuie sa anunte imediat politia, dar si firma de la care a cumparat-o.
Cristian Ionita, administrator casa de bijuterii: "Politia locala e obligata, in cazul acestor branduri, sa informeze politia internationala, care are un departament in interiorul lor care se ocupa de circulatia si comercializarea produselor de lux".
In paralel, producatorul va trimite o alerta catre toti distribuitorii cu care colaboreaza. Ii informeaza ca un produs a fost furat si da detalii despre el, detalii care altfel sunt tinute in secret. O lista cu produsele furate si caracteristicile lor primesc si ceilalti jucatori de pe piata, cum ar fi casele de licitatii sau casele de amanet. Toate acestea ar trebui sa-i descurajeze pe hoti.
Cornel Carabella, reprezentant casa licitatii: "Urmeaza o identificare si autentificare a obiectelor pe care le primim, comparatia cu baza de date pusa la dispozitie cu obiectele furate sau de provenienta dubioasa".
In plus, casele de licitatii ar trebui sa aiba sisteme de identificare proprii pentru bijuterii, pietre pretioase si ceasuri. Tocmai pentru ca produsele de lux furate sa nu poata fi vandute la licitatii.
Toate aceste elemente ar trebui sa-i ajute pe politistii sa faca lumina in cazul Monicai Gabor. Fosta doamna Columbeanu sustine ca i-au fost furaje bijuterii in valoare de peste 150.000 de euro, iar principalul suspect in acest caz este chiar un apropiat al ei. Este vorba despre fratele Madalinei Apostol, o prietena buna de-a Monicai. Tanarul, recidivist, a stat singur de sarbatori in casa sorei lui, unde fosta doamna Columbeanu si-a lasat podoabele.
Irinel Columbeanu: "Eu sunt convins ca vor fi gasite. Sunt acolo si ceasuri Rolex, Chopard, care au propriul lor sistem de identificare".
Politistii se pregatesc sa-l dea in urmarire pe Dragos Apostol si sunt aproape convinsi ca tanarul a parasit tara.
Sursa: Pro TV
Etichete: furt, bijuterii, irinel columbeanu, Monica Gabor,
Dată publicare:
13-02-2014 18:33