Alertă în largul Mării Negre. O ambarcațiune cu zeci de migranți, depistată între Costinești și Tuzla
A fost alertă în largul Mării Negre din cauza unei ambarcațiuni cu zeci de migranți. Mai multe nave ale poliției de frontieră și de salvare pe mare au flancat vasul lovit cu forță de valuri.
Peste 50 de bărbați, femei și copii, veniți din țări măcinate de război se înghesuiau, riscându-și viața, pe mica ambarcațiune. Străinii sunt verificați, iar autoritățile urmează să decidă ce se vă întâmpla cu ei.
Autoritățile supravegheau marea cu atenție, pentru că primiseră informații că o navă cu migranți s-ar afla în zonă. Elicopterul PUMA al Serviciului Român de Informații a zburat la mică altitudine și a survolat zona.
În paralel, polițiștii de frontieră au depistat prin sistemul video de supraveghere SCOMAR nava suspectă, care intrase deja în apele teritoriale românești, între Costinești și Tuzla, la 2,4 mile de țărm. Imediat, spre vasul de mici dimensiuni, lovit de valuri, au plecat nave ale Gărzii de Coastă, dar și de la Agenția de Salvare pe Mare.
Constantin Enache, comandant de navă ARSVOM: „Am asistat, în colaborare cu Poliția de Frontieră, care erau deja acolo, pentru că noi suntem specializați pe intervenții de acest tip.”
Nava a fost adusă în Portul Constanța. La bord erau peste 50 de refugiați, cel mai probabil din Somalia, Siria și Afghanistan. Sărmanii oameni au plătit între 100 și 500 de dolari pentru a fugi din țările lor, distruse de război. Autoritățile încercă să afle dacă pe navă au fost și călăuze.
Andrei Ene, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă Constanța: „În acest moment se desfășoară cercetări privind identitatea fiecărei persoane, rolul fiecăreia în această activitate. Când s-a impus situația, au fost persoane care au fost reținute, au fost arestate preventiv pentru trafic de migranți, migranți care au fost ulterior predați colegilor de la migrări, dar situația este în dinamică și momentan se fac cercetări.”
Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiați, sute de copii și-au pierdut viața în ultimii ani, în călătoriile disperate, cu familiile pe mare. Anul trecut, peste 3.000 de refugiați au murit ori au dispărut în Marea Mediterană și Marea Neagră, pe când încercau să ajungă în Europa.