Tot mai mulţi hoţi, unii chiar drogaţi, şi-au făcut un obicei din a încerca uşile apartamentelor. Atunci când le găsesc descuiate, nu țin cont de nimic şi dau buzna în casă.

Deşi metoda nu necesită ustensile speciale, gradul de pericol este mai crescut pentru locatarii care se pot trezi față-n față cu infractorii. Aceştia din urmă sunt extrem de imprevizibili şi pot avea arme la ei.

Ca să vă faceţi o idee despre dimensiunea problemei, aflaţi că de la începutul anului şi până acum, nu mai puţin de 20.000 de locuinţe au fost sparte.

Poliţiştii din Capitală îi caută pe aceşti indivizi care au fost surprinși de camerele de supraveghere în timp ce încearcă să intre în diverse apartamente. Una dintre locuinţe nu este încuiată, iar bărbatul intră în timp ce partenera lui îi păzeşte spatele. Înăuntru erau doi vârstnici.

Vecina victimei: "A intrat în casă, a luat tot ce a găsit pe hol. Ce ne-a speriat a fost că în casă erau şi oameni. Se putea ajunge la ceva la rău."

Hoţii au plecat cu un telefon şi un portofel. Este un caz fericit, pentru că au fugit şi nu s-a ajuns la o interacţiune directă cu proprietarii. Poliţiştii spun că infractorii care folosesc această metodă banală sunt de obicei hoţi de ocazie, neexperimentaţi, disperaţi să găsească bani sub orice formă, oamenii ai străzii sau consumatori de droguri.

Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt Poliția Română: "În primele luni ale acestui an au fost înregistrate 7.000 de infracţiuni de furt prin efracţie. Aici sunt incluse şi aceste fapte prin care hoţul încearcă uşa să vadă dacă este deschisă. Acstea prezintă un grad ridicat de periculozitate. În momentul în care găseşte victima, acesta poate reacţiona violent."

Cum vă puteți proteja

Dacă ajungeţi în această situaţie, de a fi singuri cu un necunoscut în casă, nu ripostaţi. Acesta este sfatul polițiștilor, care spun că aceşti infractori sunt de obicei haotici. Cel mai bine ar fi să vă îndepărtaţi de ei şi să vă ascundeţi într-o cameră."

Ciprian Romanescu, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: "Nu recomandăm să riposteze, nu ştiu cât de periculoase sunt acele persoane, dacă au sau nu arme asupra lor, de aceea recomandăm să sune la 112."

Pentru siguranţa dumneavoastră, cel mai bine ar fi să încuiaţi uşa de la intrare, chiar dacă sunteţi acasă. Măsurile de precauţie nu strică, mai ales în această perioadă, când furturile par că se rostogolesc într-un vacarm legislativ.

Cum legea permite împăcarea cu păgubiţii, unii infractori nu au limită. De exemplu, în prima jumătate a anului, peste 4.500 de hoţi s-au împăcat cu victimele lor şi au scăpat fără cazier, în vreme ce numai 2.800 dintre ei au fost trimişi în judecată.