Perioada sărbătorilor și a vacanței de iarnă este una foarte propice hoților din locuințe, atrag atenția oamenii legii.

Tocmai de aceea, Poliția Română a demarat în această lună, o campanie prin care vrea să îi facă pe oameni conștienți de riscurile la care se supun atunci când nu își iau toate măsurile de siguranță.

Pe de altă parte, spun specialiștii, nu doar furtul în sine ne afectează ci și faptul că ne-a fost violată intimitatea.

Pentru prima dată la o astfel de campanie, oamenii pot urmări, cu ajutorul unor ochelari pentru realitatea virtuală, cum se desfașoară un furt, ca și cum ar fi în aceeași cameră cu hoții.


Filmulețul prezintă în opt minute o întâmplare nefericită prin care trece o familie care tocmai a plecat de acasă. Imediat ce locuința rămâne goală, hoții intră prin efracție și, în căutarea de bunuri sau de bani, distrug tot ce le iese în cale.

Cu ajutorul unor ochelari pentru realitatea virtuală, oamenii au putut vedea cum se desfășoară un furt, ca și cum ar fi în aceeași cameră cu hoțîi.

Ag. șef adj. Alin Bocut, Poliția Bihor: „Metodă împrietenirii, altă metodă sau mod de operare des întâlnit este acela de "chei potrivite", alt mod de operare cu privire la furturi din locuințe este acela de "rupere de butuc"

Mai mult, spun specialiștii, victima unui furt suferă nu doar pentru pagubă în sine ci, mai ales, pentru că i-a fost violată intimitatea.

Georgiana Valan, reprezentant firmă parteneră: „Intimitatea noastră și pericolul la care ne putem expune noi, familia, bunurile noastre este mai important decât furtul în sine.”

Campania a fost demarată de Poliția Română.

Cms. șef Ioana Indries, Poliția Bihor: „Urmează o perioada în care noi vom fi plecați poate perioade mai îndelungi de acasă, vom primi mai mulți colindători, ceea ce ne face, uneoir, mult mai vulnerabili datorită faptului că nu luăm toate măsurile de prevenire pe care noi ar trebui să le avem."

Acțiunea de prevenire a demarat în București, Oradea și Arad, și va cuprinde în curând întreagă țară.