Alergia pe care o au jumătate de milion de români. Simptomele seamănă cu cele Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

În plin sezon al ambroziei, jumătate de milion de români alergici la această plantă care crește în special pe terenuri virane, se confruntă cu o grijă în plus.

Unele simptome, cum ar fi strănutul, nasul înfundat sau pierderea mirosului seamănă cu cele provocate de coronavirus.

Speriați, oamenii cer ajutor la camerele de gardă. Specialiștii îi sfătuiesc să se adreseze medicului de familie, care îi poate îndruma către un alergolog sau către un spital COVID, dacă e cazul.

De zece ani, Irina este alergică la polenul de ambrozie - plantă care crește spontan pe terenurile părăsite și înflorește în august și septembrie. În această perioadă are amețeli și mâncărimi în zona ochilor ori a nasului. O parte din simptome seamănă cu cele provocate de coronavirus.

Irina Zamfirescu, persoană alergică: „Este în primul rând acea stare febrilă care în cazul meu cel puțin nu depășește niciodată acel 37, 3 însă este o stare subfebrilă. Pe de altă parte, există și o tuse seacă din când în când. Asta m-a îngrijorat cel mai mult pe mine.”

Citește și
Cum se tratează alergia la ambrozie
Cum se tratează alergia la ambrozie. Sfatul specialiștilor

Cei care trec prin acest coșmar trebuie să se adreseze medicului de familie. În funcție de simptome, acesta îi poate trimite la un specialist ori la o testare COVID, ca să elimine orice dubiu.

Brândușa Petruțescu, medic primar alergologie și imunologie clinică: „Dacă este primul an când îi apar simptomele, este destul de greu de făcut un diagnostic diferențial. Durata este foarte importantă, simptomele la început pot fi asemănătoare, apoi apare febra - în infecția cu covid - și evoluția în timp a afecțiunii. Unii pacienți cu alergie severă la ambrozie au nasul atât de înfundat încât nu mai simt mirosul.”

Ca să stârpească această planta invazivă în Capitală, Poliția Locală a făcut mai multe controale. Așadar, autoritățile au descoperit anul acesta 54 de zone în care crește nestingherit ambrozia. Dintre acestea, 41 sunt terenuri private, însă proprietarii nu au putut fi deocamdată identificați.

Dan Rășică, directorul general al Poliției Locale București: „Sunt terenuri, suprafețe mari, în care este foarte greu să identific proprietarul. Noi facem adrese și la colegii de la Taxe și Impozite să ne sprijine, dar când este o suprafață mare avem nevoie de sprijinul ANCPI-ului - Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Conform legii de organizare a ANCPI-ului toate aceste verificări chiar dacă sunt autoritate publică sunt contra cost."

În primă fază, proprietarii de terenuri se aleg cu un avertisment, apoi pot primi o amendă între 1.000 și 5.000 de lei, dacă sunt persoane fizice și până la 20.000 de mii de lei dacă sunt persoane juridice.

Citește și...
Mii de români iau cu asalt spitalele din cauza ambroziei. Anunțul Primăriei Capitalei
Mii de români iau cu asalt spitalele din cauza ambroziei. Anunțul Primăriei Capitalei

Jumătate de milion de români suferă în această perioadă din cauza alergiei la ambrozie, o plantă care creşte îndeosebi pe terenurile virane.

Cum se tratează alergia la ambrozie. Sfatul specialiștilor
Cum se tratează alergia la ambrozie. Sfatul specialiștilor

Dacă aveţi între 20 și 50 de ani vă încadrați într-un grup de risc ridicat de posibilă alergie la ambrozie, în această perioadă. Asta chiar dacă nu ați mai avut până acum reacții de asemenea natură.

Recomandări
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește
Europa tremură în așteptarea iernii. Criza provocată de inflație și de dependența de gazele rusești se adâncește

În așteptarea iernii, toată Europa tremură. Dependența de gazele naturale rusești, dar și creșterea fără precedent a inflației creează mari probleme.    

"e-Estonia, model pentru viitor". Cum au ajuns elevii estonieni cei mai buni din lume. "Educația e a doua noastră religie"

Educația este foarte importantă pentru estonieni și asta se vede an de an, când elevii din această țară ies mereu pe primele locuri la testele PISA, cele care măsoară nivelul de pregătire și de înțelegere a cunoștințelor.

Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul
Compania JetFly, bănuită că ar fi livrat Armatei Române kerosen neconform. Procurorii DIICOT investighează cazul

În plin război la graniță, procurorii DIICOT investighează în premieră un caz de înșelăciune și diversiune la Forțele Aeriene Române.