Albinele ar putea muri din cauza temperaturilor prea ridicate. Avertismentul apicultorilor
Temperaturile prea ridicate din ultimele săptămâni au schimbat comportamentul multor insecte. Apicultorii spun că albinele au ieșit mai devreme la polenizat, pentru că au înflorit copacii.
Dar pentru că nu au avut timp suficient să se dezvolte riscă să moară.
Au apărut deja și cărăbușii de mai, în veritabile roiuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un apicultor din Iași a observat că cele 200 de familii de albine pe care le are au ieșit deja din stupi. Au fost atrase de florile pomilor din livezi.
Relu Cojocar, apicultor: „Aici ne uităm la o familie de albine care a început dezvoltarea, din păcate ele nu pot să țină pasul cu înflorirea. În mod normal ar fi trebuit să mai aibă un răgaz de vreo 2 săptămâni. Sunt dezorientate, sunt oarecum puțin agitate, fenomen care nu s-a întâmplat până acum primăvara.”
Potrivit Federației Apicultorilor din România, la fel se întâmplă în toată țara. Apicultorii spun că albinele sunt prea slăbite ca să poată culege tot polenul. Și nici nu pot fi ținute închise în stupi, pentru că s-ar sufoca de la căldură.
Petrică Ghinea, apicultor: „Cam 10-14 zile vegetaţia este înainte. Problema e la familiile de albine că pentru a se dezvolta un ciclu normal de la ou până la adult durează 20 de zile. Familiile nu sunt atât de numeroase, ca să facă faţă culesului care e în momentul de faţă. ”
Vremea neobișnuit de caldă a adus mai devreme și cărăbușii de mai. Un roi mare a putut fi observat în localitatea Calafindești din Suceava. O cameră de supraveghere de la o benzinărie a surprins momentul în care insectele s-au oprit pe trotuarul luminat.
Angajată a benzinăriei: „Îi puteai lua cu lopata. Chiar mă gândeam la un moment dat ce fac cu atâția cărăbuși?”
Biologii spun că toate insectele au revenit la activitate mai devreme.
Conf. Univ. Lucian Fusu, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iași: „Vremea s-a încălzit foarte repede, ceea ce a făcut ca insectele să iasă foarte rapid și în număr mare, mai repede decât de obicei. Albinele la fel, au ciclul de viață dat peste cap de această fluctuație abruptă de temperatură.”
La fel ca insectele, și reptilele sunt mai active decât de obicei, în această perioadă, din cauza vremii.