Dosarul Revoluţiei, amânat din nou. 31 de persoane implicate au murit
„Dosarul Revoluției este prost făcut și ar trebui să se întoarcă la Parchetul Militar, la fel ca dosarul Mineriadei din '90", susține avocatul fostului președinte Ion Iliescu.
Deocamdată, la al doilea termen al procesului în care Iliescu este acuzat de infracțiuni contra umanității, s-a făcut din nou doar apelul părților. Și a fost amânat din nou, în condițiile în care de la primul termen și până acum 31 dintre cei care s-au constituit părți în dosar au murit, iar în locul lor trebuie citați moștenitorii.
250 de revoluţionari sau urmaşi ai celor ucişi în decembrie 1989 au aşteptat ore în şir să înceapă judecata dosarului Revoluţiei. Procesul se referă la evenimentele de după 22 decembrie 1989, când s-au înregistrat 860 de morţi şi 2.150 de răniţi. Sunt inculpaţi fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu şi fostul şef al aviaţiei militare, generalul Iosif Rus.
Un dosar care, spun avocaţii şi revoluţionarii nu se va judeca prea repede. Ba chiar ar putea să se întoarcă la Parchetul Militar, iar ancheta care durează deja de 30 de ani să fie reluată de la zero.
Dosarul Revoluţiei se dovedeşte extrem de complicat şi din pricina numărului foarte mare de părţi: aproape 5.000 şi toate trebuie nominalizate la fiecare termen, fie şi prin intermediul avocaţilor care îi reprezintă.
De la primul termen de judecată, de la sfârşitul lunii noiembrie, şi până astăzi au murit 31 de persoane implicate în acest dosar al Revoluţiei. 15 erau părţi vătămate, iar restul părţi civile, iar judecătorul de camera preliminară trebuie să introducă în cauza urmaşii lor, un motiv suficient pentru amânarea judecăţii fără nicio altă discuţie.
Următorul termen judecată a fost stabilit peste cinci săptămâni.