MAE a confirmat că un român se află printre victimele atacului din Germania. Cine ar fi acesta


Ultimul update: Vineri 21 Februarie 2020 00:48
Data publicarii: Vineri 21 Februarie 2020 00:38
Categorie: Stiri externe

Un român a fost ucis în atacul armat produs în cursul nopţii de miercuri spre joi în orașul german Hanau. Informația a fost confirmată de Ministerul de Externe.

UPDATE 00:20: Ministerul Afacerilor Externe a confirmat că un cetăţean român a murit în atacurile de la Hanau, Germania.

Repatrierea va fi asigurată prin fondul pentru situaţii de urgenţă, din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, precizează ministerul român într-o informare transmisă joi seară.

Consulatul General al României la Bonn este în contact cu autorităţile locale şi a luat legătura cu familia persoanei decedate pentru a oferi asistenţa necesară în astfel de situaţii, precizează sursa citată.

UPDATE 23:30: Victima ar fi un tânăr de 23 de ani din Giurgiu,potrivit primarului comunei Singureni. 

”Da, este adevărat. Am vorbit cu părinţii şi unchii copilului, dar autorităţile din Germania nu ne dau informaţii. Se numeşte Vili Viorel Păun, este nepotul meu, şi avea 23 de ani. El se afla în maşina lui. Nenorocitul, teroristul, când l-a văzut că stă în maşină, un Mercedes CLS, cu numere de România, l-a împuşcat fără pic de milă. Era de patru – cinci ani în Germania, muncea cu acte în regulă. Nicio autoritate din România nu a luat legătura cu familia. Părinţii sunt în stare de şoc, pentru că era şi singurul lor copil, e ceva incredibil….”, a declarat, pentru giurgiuveanul.ro, primarul comunei Singureni, Marian Pătuleanu.

 

La solicitarea Știrilor ProTv, un apropiat al familiei românului a transmis că este vorba despre V.P., un tânăr de 20 de ani care lucra în Germania la un depozit.

Acesta ieșise la cumpărături într-un cartier turcesc, când a fost împușcat.

Cel puţin 9 oameni au murit şi 4 au fost răniţi, după ce un individ de 43 de ani cu convingeri de extremă-dreapta a deschis focul în două baruri, frecventate de turcii din Hanau, un oraş din vestul Germaniei.

După câteva ore, atacatorul a fost găsit acasă, fără viaţă. Ancheta a fost preluată de procuratura federală, care considera că este vorba de un act terorist.

Primele împuşcături au răsunat în jurul orei 22, la o cafenea-bar cu narghilele din centrul oraşului Hanau. Suspectul a sărit din nou în maşină şi a condus până la un alt bar de cartier, unde a tras din nou.

Martor: „Am coborât pe scări cu cei doi copii mici, ai mei. Părinții mei locuiesc după colț. Erau doi indivizi în fața localului "La Votre". Parcă așteptau și cred că atacul a fost întârziat 6 - 7 minute până când am trecut eu cu copiii. Am auzit șase sau șapte focuri de armă.”

Iniţial, poliţia a crezut că se confruntă cu mai mulţi atacatori. După împuşcături, au fost mobilizate imediat forțe masive.

Dieter Hog, vecin al suspectului: „Ne-am uitat pe geam şi am văzut o sumedenie de poliţişti, vreo 25-30, cu maşini mari şi câini, se agitau pe stradă. Pe la 3:30 dimineaţă încă erau aici. Noi ne-am dus la culcare.”

Michael Malkmus, purtător de cuvânt al poliției: „Poliția a ajuns la fața locului pe baza informațiilor de la martori, care au identificat vehiculul suspectului și au reușit să rețină numărul de înmatriculare al mașinii. Astfel, forțele speciale au localizat adresa. Două persoane au fost găsite decedate în apartament. Și, se pare, că una dintre acestea este suspectul.”

După mai multe zvonuri contradictorii vehiculate în presă, autorităţile au anunţat că al doilea trup fără viaţă găsit în locuinţa este al mamei atacatorului.

Atacatorul era cetățean german și avea permis de armă, potrivit presei. El ar fi avut un site pe care îşi exprimă convingerile de extremă-dreapta. A lăsat, de asemenea, o înregistrare video prin care revendică atacul.

VIDEO PROTVPLUS.RO