Aglomeraţie în multe magazine din Capitală. Soluţia autorităţilor: un ghid de măsuri neobligatorii
Este al doilea weekend în care magazinele sunt deschise doar până la ora 18:00 în localitățile unde rata de incidență depășește 4 cazuri la mia de locuitori. Programul restricționat a provocat din nou aglomerație printre rafturi.
Ca să țină situația in frâu, prefectul Capitalei, împreună cu reprezentanții comercianților, au întocmit un ghid cu câteva măsuri menite să combată forfota din magazine.
În acest supermarket din Capitală oamenii se strecoară cu greu printre rafturi. În ciuda aglomerației, clienții nu sunt opriți la intrare. Paznicul recunoaște că așa a primit indicații.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Paznic: "Șeful a zis că să îi las să intre".
Reporter: "Și să nu-i mai tineți la ușă...".
Paznic: "Să nu-i mai țin la ușă".
Reporter: "Păi nu e corect. Știți că sunt niște reguli care trebuie respectate".
Paznic: "Nu pot să fac eu de capul meu".
Reprezentanții lanțului de magazine au refuzat să prezinte un punct de vedere.
Într-un alt magazin era la fel. Angajații recunosc că sunt depășiți de situație.
Reporter: "E cam aglomerat, nu vi se pare?".
Angajată: "E aglomerat, da, dar așa este în fiecare zi".
Reporetr: "Și nu se poate limita cumva accesul oamenilor? Mi-e și frică să intru".
Paznic: "Trebuie să stea unul afară, pentru delimitare".
Reporter: "Și nu e nimeni? Păi nu era nimeni acolo, la intrare, și văd că mai sunt o gramadă de cărucioare libere și oamenii tot vin".
Paznic: "Mă scuzați acum, am treabă".
Tocmai pentru că așa ceva să nu se întâmple, Prefectura Capitalei a întocmit un ghid de bune practici. Măsurile nu sunt însă obligatorii. Conform ghidului, la intrarea în magazin ar trebui afișat numărul clienților care se pot afla simultat în interior, iar în funcție de posibilitatile pe care le au, administratorii pot monta sisteme care să arate în timp real câte persoane sunt în interior ori pot limita numărul de coșuri.
În acest magazin, de pildă, administratorii au implementat deja noile măsuri: numărul maxim de clienți este afișat la intrare, iar oamenii pot intra doar dacă au găsit un coș liber.
Marin Florin, director regional: "Restrictionăm numărul clienților în funcție de suprafața totală a magazinului, iar când acesta se aglomerează îi rugăm politicos să mai aștepte până la eliberare. Am restricționat numărul de coșuri întocmai pentru a îndemna clienții să mai aștepte puțin".
Până acum sunt șase județe, plus Capitala, unde rata de infectare trece de 4 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că magazinele se închid de la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Acolo unde rata de incidență depășește 7,5 cazuri la mia de locuitori, restricțiile se aplică în fiecare zi a săptămânii.
Aceste măsuri menite să oprească răspândirea Covid îi nemulțumesc însă pe mulți.
Client magazin: "Am observat că e mult mai aglomerat în magazin decât era înainte, când era mai mult timp la dispoziție".
Client magazin: "Cred că este un pic complicat pentru persoanele care lucrează, ca să-și facă cumpărăturile până la ora 18:00".
Client magazin: "Foarte aglomerat".
Reporter: "Când s-au impus măsurile era mai aglomerat?".
Client magazin: "Da! Noroc că merg casele înăuntru calumea și lumea iese".
Cei care nu au apucat să ajungă la magazine s-au mutat la benzinării, acolo unde este deschis non-stop.