Aglomerație în magazine, înainte de Paște. Cât cheltuiesc românii pentru masa de Sărbători
Oraşele sunt sub „asediu” de către românii care se pregătesc pentru Paște.
Oamenii au cărat plase, cărucioare şi pachete, s-au claxonat în trafic, iar ca să intri într-o piață a fost un act de curaj din cauza aglomeraţiei, dar şi a preţurilor. Spre deosebire de alţi ani, cozile mari nu s-au format în hipermarketuri, ci la băcănii, cofetării artizanale sau măcelarii.
În Bucureşti, a fost aglomeraţie peste tot. La fel şi în marile oraşe. Fie că se pregătesc să întâmpine Paștele cu masa plină, fie că pleacă în vacanţă, românii cumpără.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Este acel moment din an când românilor le place carnea de oaie. Dacă acum două zile, nu era mai nimeni la magazine, astăzi mulţi au stat la coadă, ca să fie totul proaspăt. Vânzări aproape la fel de mari au fost însă şi la carnea de porc.
Client: „Era o o coadă infernală. Când am văzut, am zis: trebuie să stau”.
Reporter: „Ce cumpăraţi?”
Client: „Carne de porc”.
Reporter: „Ce gătiţi?”
Client: „Sărmăluţe şi friptură”.
Reporter: „Miel nu?”
Client: „Nu mâncăm aşa ceva”.
La măcelăriile cu renume, carnea e românească şi provine din zona Sibiului. Pastrama de miel e cea mai căutată și costă în jur de 50 de lei kilogramul. E semn că mulţi se pregătesc de grătare.
Românii nu au uitat de legume. Tradiţional, nu e masă de Paşte fără verdeţuri, ceapă verde, usturoi şi ridichi. Iar cine are buget, poate cumpăra şi trufandaua acestor zile: roşia românească, 25 de lei kilogramul.
În urma unei analize realizate de o cooperativă de producători locali, a reieşit ca în acest an coşul mediu de cumpărături ajunge undeva la valoarea de 180 de lei. Coşul conţine ouă cozonaci şi pască, carne de miel, dar şi verdeţuri şi produse lactate.
Ca să ia totul odată, alţii au mers în hipermarketuri. Dar şi valoarea coşului de cumpărături a crescut, mai ales dacă oamenii își doresc varietate.
Reporter: „Ce gătiţi?”
Client: „Miel, porc, ciorba de vită, friptură”.
Reporter: „Câte ore vă iau pregătirile?”
Client: „Cam 10 ore cu totul, cu prăjituri, ciorbă, felul doi.”
Reporter: „Şi pentru câte persoane gătiţi?”
Client: „Pentru patru”.
Reporter: „Ce valoare credeţi că are coşul?”
Client: „Cred că o mie de lei”.
Au fost destui români care au preferat să cumpere cozonaci de la patiseriile de pe lângă casă. Chiar dacă au făcut comenzi cu zile bune înainte, tot s-au format cozi. Dacă au vrut să comande în magazinele online, au descoperit că la multe produse specifice de paşte, stocurile s-au epuizat. Marile magazine vor avea un program special de Paşte. În funcţie de rata de incidenta, vor fi deschise în vinerea mare până la ora 20 sau 21, sâmbăta aproape toate îşi vor încheia programul la ora 18, iar duminică vor fi închise.