Afacerea vizelor de flotant: Cat sunt dispusi parintii sa plateasca pentru a-si duce copiii la scolile bune
Incepe goana pentru scolile bune din intreaga tara. Parintii care au copii de varsta clasei pregatitoare ar trebui sa aiba deja dosarele facute, pentru ca luni vor afla de care scoli apartin.
Si cum domiciliul ramane principalul criteriu de departajare, cursa dupa o unitate de invatamant bine cotata se va transforma iarasi intr-o afacere a vizelor de flotant.
Principalul criteriu de inscriere ramane apropierea scolii de domiciliu. Asa ca cei care nu se incadreaza au inceput goana pentru o viza de flotant, care sa-i ajute sa prinda locul mult dorit. Anul trecut, unii parinti au platit pentru o viza de flotant intre 50 si 150 de euro.
''Chiar e o nebunie, dar parintii fac orice. E normal sa te dai peste cap pentru copilul tau”, sustine Cezar Gheorghiu, tatal unui viitor elev.
''Mi se pare putin exagerata chestia asta cu viza de flotant”, sustine Camelia Paraschiv, mama unui copil.
Exagerata sau nu, anul trecut romanii si-au facut zeci de mii de vize de flotant pentru inscrierile la scoala.
Mai mult, au existat cazuri in care autoritatile au descoperit ca intr-o singura casa locuiau, in acte, sute de persoane.
Altfel, potrivit reglementarilor, parintii isi pot inscrie copiii la alta scoala decat cea din apropierea casei, doar in limita locurilor disponibile. Au prioritate copiii cu dizabilitati si orfanii.
Prima etapa a inscrierilor pentru clasa pregatitoare incepe pe 16 februarie. Luni, unitatile de invatatamant vor afisa circumscriptiile scolare si numarul de clase. Pana pe 6 martie parintii pot depune dosarele, iar pe 9 martie va avea loc repartizarea elevilor.