Potențiali teroriști, introduși pe ascuns în România de un fost angajat MAI. „Pericol la adresa securităţii naţionale”

×
Codul embed a fost copiat

67 de mandate de percheziţie domiciliară sunt puse în aplicare, marţi, în şapte judeţe, de către poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT Caraş-Severin.

UPDATE:

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) au transmis, marţi, un punct de vedere în legătură cu percheziţiile DIICOT şi DNA la Biroul Imigrări Caraş-Severin într-un dosar de trafic de migranţi şi au prezicat că se delimitează de orice acţiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanţă cu legea, menţionând că atunci când situaţia a impus au fost sesizaţi procurorii cu privire la posibile infracţiuni.

”Precizăm că instituţia noastră se delimitează ferm de orice acţiuni necorespunzătoare care nu sunt în concordanţă cu legea şi aduc atingere valorilor acesteia. De fiecare dată, atunci când situaţia a impus, unitatea noastră a sesizat organele de parchet competente cu privire la posibile infracţiuni”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Imigrări, scrie News.ro.

Ei au adăugat că permanent conducerea IGI şi ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au organizat activităţi de consilieri şi de prevenţie a corupţiei la nivelul tuturor structurilor subordonate.

Citește și
Reacția lui Dmitri Medvedev, după atacul ucrainean cu rachete americane ATACMS

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Mandatele de percheziţie domiciliară sunt puse în aplicare într-un dosar penal care vizează constituirea unui grup infracţional organizat şi traficul de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, facilitarea şederii ilegale în România şi spălarea banilor.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Caraş-Severin, percheziţiile sunt efectuate în judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Argeş, Sibiu şi municipiul Bucureşti, din cercetările efectuate până în prezent stabilindu-se că gruparea ar fi obţinut ilegal obţinerea de avize de muncă pentru 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh.

Acţiunile procurorilor DIICOT se desfăşoară în coordonare cu cele ale procurorilor DNA, care efectuează cercetări într-o cauză penală ce are ca obiect comiterea unor infracţiuni de corupţie aflate în legătură directă cu infracţiunile cercetate de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Caraş-Severin.

"Din cercetările efectuate a reieşit că, în cursul anului 2022, pe fondul apariţiei unui nou mod de operare vizând traficul de migranţi (introducerea acestora în România cu vize de muncă, dar în scopul real de a le facilita trecerea către ţări din spaţiul Schengen), un bărbat, fost angajat al MAI, ar fi iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, prin intermediul a 7 societăţi comerciale (dintre care cinci cu acelaşi domiciliu fiscal), la care ar fi aderat şi alte societăţi comerciale, parte dintre acestea controlate de un alt bărbat (colonel în rezervă), care, ulterior pensionării, ar fi dezvoltat o metodă de obţinere a unor beneficii materiale substanţiale, prin intermediul unei firme înfiinţate în scopul recrutării forţei de muncă din străinătate", se arată în comunicatul IPJ Caraş-Severin.

Probatoriul administrat a relevat că, în perioada 2022 - iunie 2024, gruparea, formată din peste 37 de persoane, cetăţeni români şi străini şi şapte grupuri de firme, însumând 31 de societăţi comerciale cu sediile în Caraş-Severin, Timiş şi Arad, ar fi acţionat pe teritoriul României, în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi.

Activitatea infracţională s-ar fi desfăşurat pe şase paliere, între care unul era format din foste şi actuale cadre ale MAI.

"Astfel, unul ar fi fost format din liderii grupurilor de firme, urmat de persoanele din imediata apropiere a acestora şi care îndeplineau diferite funcţii în cadrul societăţilor, un altul format din foste şi actuale cadre ale MAI, un palier constituit din reprezentanţii de drept şi de fapt ai unor firme din judeţul Caraş-Severin, racolate în acelaşi scop infracţional, iar ultimele două paliere formate din alţi membri ai grupului, unii având sarcina de a permite folosirea imobilelor din proprietatea lor ca locaţie, pentru stabilirea domiciliului persoanelor ce primeau aviz de muncă în România, iar ceilalţi ocupându-se de transportarea şi transferarea migranţilor sosiţi în România, cu intenţia de a pătrunde ulterior pe teritoriul altor state membre UE", precizează sursa citată.

Din actele de urmărire penală a rezultat că administratorii sau asociaţii societăţilor comerciale ar fi stabilit legături cu recrutorii din plan extern, iar angajaţii cetăţeni români, membri ai grupului infracţional, ar fi avut sarcina obţinerii pentru persoanele recrutate a avizelor de muncă şi a vizelor pentru dreptul de şedere în România.

"În acest scop, ar fi racolat angajaţi cu putere de decizie sau foşti angajaţi cu influenţă asupra funcţionarilor din cadrul birourilor Caraş-Severin, Timiş, Arad şi Hunedoara ale Inspectoratului General pentru Imigrări, generând astfel o stare de pericol la adresa securităţii naţionale, ca urmare a favorizării pătrunderii pe teritoriul României a unor cetăţeni străini, cu potenţial risc terorist", se menţionează în comunicat.

Până la acest moment, s-a stabilit că grupul infracţional ar fi obţinut eliberarea de avize de muncă cu încălcarea procedurilor legale pentru 1.181 de cetăţeni străini, majoritatea din Pakistan şi Bangladesh (peste 80%), dar şi din Sri Lanka, India, Nepal şi Sudan, parte dintre aceştia părăsind România pentru a se îndrepta spre state europene mai dezvoltate economic, fără a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat.

De asemenea, s-a stabilit că membrii grupului infracţional organizat, utilizând relaţii cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări Caraş-Severin bazate pe acte de corupţie, ar fi facilitat şederea pe teritoriul României a unor cetăţeni străini ale căror vize expiraseră şi trebuiau returnaţi în ţara de origine.

Din investigaţiile efectuate a rezultat că, pentru un aviz de muncă, migranţii ar fi plătit între 500 - 1.000 de euro, iar cu cât termenul pentru obţinerea acestuia era mai scurt, cu atât preţul solicitat devenea mai mare, ajungând chiar şi la 5.000 - 6.000 de euro pentru o persoană.

În cursul zilei de marţi sunt puse în executare aproximativ 40 de mandate de aducere, cei în cauză urmând să fie conduşi pentru audieri la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Caraş-Severin.

Acţiunea a beneficiază de sprijinul poliţiştilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalităţii organizate Timişoara, Oradea, Alba-Iulia, Cluj, Craiova, Piteşti, Bucureşti şi serviciilor de combatere a criminalităţii Arad şi Sibiu.

Acţiunea este realizată cu sprijinul poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ITPF Timişoara, jandarmilor din Caraş-Severin şi Timiş, Grupării de Jandarmi Mobilă "Glad Voievod" Timişoara şi specialiştilor din cadrul DIICOT - Serviciul Teritorial Timişoara.

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din IGPR şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul DIICOT. 

Articol recomandat de sport.ro
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
După Kosovo, încă o națională contestă victoria la masa verde a României: "A făcut apel și rămâne fermă"
Citește și...
Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor
Curse aeriene cu întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi din cauza ninsorilor

Mai multe zboruri înregistrează întârzieri de până la trei ore pe Aeroportul din Iaşi, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Doi copii în vârstă de 1 și 3 ani au murit după ce casa lor a fost cuprinsă de un incendiu devastator, în Suceava. FOTO
Doi copii în vârstă de 1 și 3 ani au murit după ce casa lor a fost cuprinsă de un incendiu devastator, în Suceava. FOTO

Doi copii din localitatea Voitinel au decedat în interiorul unei case cuprinse de un incendiu, au anunţat, joi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.  

Incident tehnic în camera serverelor Registrului Auto Român. Niciunul dintre sediile din ţară nu poate efectua activităţi
Incident tehnic în camera serverelor Registrului Auto Român. Niciunul dintre sediile din ţară nu poate efectua activităţi

Un incident tehnic produs, joi, în camera serverelor Registrului Auto Român a blocat activitatea cu publicul a instituţiei şi a dus la formarea de cozi.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia
Mandat de arestare pentru Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant, sub acuzația de crime de război. CPI a pronunțat decizia

Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant pentru crime de război în Gaza.

Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală în Ucraina, anunță Kievul

În dimineața zilei de joi, Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală și alte opt tipuri de rachete în Dnipro, anunță Forțele Aeriene ucrainene.