Adriean Videanu, la sediul DNA. Declaratia facuta de fostul ministrul inainte de a fi audiat
Fostul ministru Adriean Videanu s-a prezentat luni la sediul Directiei Nationale Anticoruptie.
''Am venit in calitate de martor, intr-un dosar de care nu stiu nimic'', a spus Videanu, la sosirea la DNA, citat de Agerpres.
Anterior, a iesit de la DNA Claudiu Constantin Stafie, fost secretar de stat in Ministerul Economiei, care a refuzat sa faca declaratii jurnalistilor.
Potrivit unor surse judiciare, Videanu si Stafie ar fi audiati ca martori in dosarul in care sunt anchetati omul de afaceri Ioan Niculae, patron al grupului SC Interagro SA, si Gheorghe Bunea Stancu, fost presedinte al Consiliului Judetean Braila, si in care, in luna iulie, au fost efectuate mai multe perchezitii.
Gheorghe Bunea Stancu este acuzat de trafic de influenta, iar Ioan Niculae de cumparare de influenta, in forma continuata, instigare la evaziune fiscala si la spalare de bani.
In dosar s-a inceput urmarirea penala si fata de: Nicoleta Toncea, presedinte al SC Interagro, pentru complicitate la evaziune fiscala si la spalare de bani, Viorel Barac, director general, si Adriana Guta, director economic, ambii in cadrul aceleiasi firme, dar si fata de SC Interagro SA, pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Procurorii au retinut ca, in perioada 2008 - 2009, intre SC Interagro SA si o alta societate specializata in productie agricola si tranzactii cu produse agricole, s-au desfasurat mai multe tranzactii comerciale ce au avut la baza prestatii neexecutate, privind contractul incheiat in august 2008, in valoare de 10 milioane de euro. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promotionale (brelocuri, post-it-uri si standuri) pentru Interagro de catre firma respectiva.
"La solicitarea suspectului Ioan Niculae, sumele de bani au fost 'trecute' formal prin societatea respectiva, pentru ca ulterior, la indicatiile acestuia, sa fie externalizate intr-o firma de tip 'off shore' din Insulele Virgine. incheierea si derularea contractului de prestari servicii de publicitate dintre SC Interagro SA si societatea respectiva s-au facut prin intermediul suspectilor Barac si Guta, care au semnat contractul si s-au ocupat de inregistrarea documentelor financiar - contabile pentru a crea aparenta de indeplinire a prestatiilor. Suspectii au beneficiat de ajutorul suspectei Toncea care, din dispozitia lui Niculae, s-a implicat in realizarea platilor catre firma respectiva", sustine DNA.
Circuitul financiar de spalare a banilor proveniti din evaziune fiscala, sustin procurorii, a fost initiat si coordonat de Ioan Niculae si a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu peste 11,4 milioane lei, reprezentand TVA in suma de aproape 6,9 milioane lei si impozit pe profit - peste 4,5 milioane lei.
Anchetatorii au constatat ca, in prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a initiat si desfasurat activitati de corupere, fiind vizati functionari publici si inalti demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge sa promoveze o Hotarare de Guvern, prin care sa fie acordate facilitati fiscale, privind subventionarea achizitiei de ingrasaminte chimice, cu consecinta directa in beneficiul financiar al grupului Interagro.
"Persoanele care au acceptat influenta suspectului Ioan Niculae au incercat prin activitati de 'lobby' sa determine promulgarea unei asemenea Hotarari de Guvern, desi se cunostea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de 'subventionare'. Masura de sprijin avuta in vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislatiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinta directa era ca suma necesara unei asemenea facilitati fiscale nu putea fi prevazuta in proiectul Legii bugetului de stat. in acest context, Niculae i-a promis lui Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al CJ Braila, in perioada respectiva, diferite foloase, pentru ca acesta din urma sa intervina pe langa persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului in vederea aprobarii HG", mai sustin procurorii.