Adriean Videanu si Alina Bica au fost audiati la ICCJ. Ce au dezvaluit in fata judecatorului

Adriean Videanu si Alina Bica

Fostul ministru Adriean Videanu si fosta sefa a DIICOT Alina Bica au fost audiati, joi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie , intr-un dosar disjuns din dosarele "Bica 1" si "Bica 2", in care aceasta este judecata pentru fapte de coruptie.

Videanu a declarat ca nu poate fi complice la abuzul in serviciu al unei persoane pe care nu o cunostea si cu care nu avea nicio relatie. "Intre luna decembrie 2008 si 2 septembrie 2010 am vazut-o o data in Guvern. De atunci nu am mai vazut-o vreodata pana la acest proces. O vedeam doar acolo si strict in scop profesional. Nu am avut niciun fel de discutie cu ea. Cand in dosarul DIICOT mi s-a spus ca s-a pus sechestru pe bunurile mele, am facut o singura cerere. S-a pus in septembrie si am facut cerere in octombrie", a spus Videanu despre relatia cu Bica, relateaza Agerpres.

El a povestit ca pe 30 septembrie 2013 i s-a adus la cunostinta ca i s-a pus sechestru pe 80 actiuni, iar singura sa obiectie a fost aceea ca nu mai era actionar la Titan Mar. "Proprietarul actiunilor la purtator este cel ce face dovada la adunarea actionarilor ca detine respectivele actiuni. Ele au devenit din nominative, la purtator, din iulie 2012. (...) Apoi le-am transmis copiilor nostri, Andrei si Diana Videanu. S-a respins contestatia mea. Ea a avut la baza faptul ca nu mai reprezentau un bun cert si exigibil si, pentru ca nu exista un prejudiciu in cauza DIICOT, a vizat toate bunurile pe care s-a pus sechestru. De aceea nu am precizat expres ca nu mai eram proprietarul celor 80 de actiuni", a afirmat Videanu.

El a mai spus ca s-a facut o solicitare la DIICOT prin care se cerea analiza sechestrului asigurator pentru ca aducea prejudicii de imagine companiei, iar dupa respingerea contestatiei privind sechestrul a fost contestat si de administratorul Videanu Miorit. "Stiu ca a fost admisa solicitarea avocatului societatii si a fost ridicat sechestrul asigurator asupra celor 80 de actiuni ce intrasera in posesia copiilor mei cand s-a comunicat ordonanta care era semnata de Alina Bica. De fapt, cam toate comunicarile purtau numele Alinei Bica. Nu am luat legatura nici direct, nici indirect cu Alina Bica si nu mi s-a parut ciudata nici decizia ei, in contextul in care am facut toate demersurile pentru ridicarea acelui sechestru", a aratat Videanu.

Fostul ministru i-a raspuns procurorului de sedinta ca nu stie nimic despre interceptarile cu el care se afla la dosarul cauzei referitoare la discutii cu o societate de avocatura privind posibilitatea gasirii unei solutii juridice pentru ca actiunile la purtator sa fie scoase de sub sechestru.

Citește și
Cocos
Alina Bica si Dorin Cocos scapa de arestul preventiv in favoarea celui la domiciliu. Videanu si Alin Cocos asteapta decizia
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

La randul ei, Alina Bica a sustinut ca nu a avut tangente cu Adriean Videanu, in afara sechestrului instituit pe o parte a averii acestuia in dosarul instrumentat de DIICOT. "In mai 2013 am fost numita sefa DIICOT. In iunie am constatat, ca urmare a recenziei pe dosare, ca cei doi ministri desfasurasera activitati ce impuneau o cercetare penala aprofundata sub o anume calitate in cauza. Am vorbit cu echipa operativa si cu ofiteri de politie judiciara si impreuna cu procurorii am concluzionat ca se impune cererea avizului. Personal am corectat si imbunatatit cererile pentru avizele celor doi domni. Am cerut procurorilor sa faca adrese pentru bunurile acestora pentru luarea imediata de masuri. Am constatat ca in cazul lui Videanu nu se retinuse o infractiune de reciclare... s-a mers pe bunuri. S-a declansat actiunea, s-a luat masura asiguratorie, iar apoi nu am mai avut tangenta. Suma sechestrelor e de aproximativ 20 de milioane de euro", a sustinut Bica.

Ea a precizat ca era firesc sa nu aiba contact cu inculpatul, pentru ca in vechiul Cod de procedura penala plangerile erau solutionate de procurorul sef serviciu, iar plangerea lui Videanu nu putea ajunge la ea. "Pe vechiul cod nu exista posibilitatea ca astfel de plangeri sa ajunga la mine. (...) Am pus in discutie inclusiv arestarea lui Videanu. Regret ca trebuie sa auda asta, dar il intrebam pe procuror cum e posibil sa arestam pe evaziune, iar pe spalare de bani sa lasam in libertate. In februarie am primit in mapa generala cu numarul de registratura de la Parchetul General o adresa semnata de o firma. Am parcurs lucrarea. Societatea se plangea ca i-a fost afectata imaginea lui Videanu. La cateva zile a venit colegul cu documentele... Videanu nu mai era actionar", a povestit Bica.

Judecatorul i-a pus in vedere ca, potrivit acuzarii, a solutionat o cerere ce trebuia rezolvata de catre o instanta. "Spun cu mana pe suflet... Sunt absolut sigura ca, daca nu era numele Videanu, nu ajungeam aici. Domnul Videanu este o persoana extrem de aroganta, nu am avut discutii cu acesta sau, daca am avut, au fost incordate. Ca procuror, din 2004 am mai pus concluzii de achitare atunci cand s-a impus sau nu au existat probe. Mi-am asumat mereu functiile avute. Pot sa trec orice test poligraf cand spun ca am actionat cu cea mai buna credinta si ca eu cred si acum in solutia pe care am dat-o si justetea ei. Cazul era unul foarte mediatizat si monitorizat de SRI", a afirmat Alina Bica.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 12 noiembrie.

Magistratii ICCJ au decis pe 19 iunie sa conexeze cele doua dosare ANRP, cunoscute ca "Bica 1" si "Bica 2", in care este judecata fosta sefa a DIICOT Alina Bica pentru fapte de coruptie in legatura cu retrocedarea unor terenuri.

In schimb, instanta a dispus formarea unui nou dosar, prin disjungere, in care sa fie judecati Alina Bica si Adriean Videanu, pentru infractiuni care nu au legatura cu retrocedarea terenurilor de la ANRP.

Dosarul "Bica 1" a fost trimis in instanta in luna decembrie 2014, ea fiind acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Au fost deferiti justitiei pentru aceeasi fapta si alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, presedinte ANRP, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru, toti in stare de arest preventiv, Sergiu Diacomatu, vicepresedinte ANRP, Catalin Teodorescu, actualmente deputat, Oana Vasilescu, jurist, sef birou in MJ, toti sub control judiciar, si Remus Baciu, condamnat definitiv la 5 ani pentru coruptie in alta cauza.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, in stare de arest preventiv, si omul de afaceri Stelian Gheorghe, sub control judiciar, ambii pentru complicitate.

Dosarul "Bica 2" a fost trimis de DNA in instanta pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stand in arest preventiv in perioada 31 ianuarie - 6 februarie.

In acest dosar, Dorin Cocos este acuzat de trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita, iar fiul acestuia, Alin Cocos, de complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru luare de mita (2 fapte), abuz in serviciu (2 fapte) si favorizarea faptuitorului (2 fapte), iar Ionut Florentin Mihailescu este acuzat de complicitate la luare de mita.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului sau consilier Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati in Snagov, judetul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despagubire pentru un teren din Capitala.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Adriean Videanu si Ioan Niculae, citati in dosarul Romgaz. Acuzatii vorbesc de prejudiciu 0, procurorii - de zeci de milioane
Adriean Videanu si Ioan Niculae, citati in dosarul Romgaz. Acuzatii vorbesc de prejudiciu 0, procurorii - de zeci de milioane

Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, si omul de afaceri Ioan Niculae au fost chemati la DIICOT in dosarul Romgaz. Li s-a prezentat expertiza financiar-contabila, prin care s-a stabilit prejudiciul adus statului in acest caz scandalos.

Alina Bica si Dorin Cocos scapa de arestul preventiv in favoarea celui la domiciliu. Videanu si Alin Cocos asteapta decizia
Alina Bica si Dorin Cocos scapa de arestul preventiv in favoarea celui la domiciliu. Videanu si Alin Cocos asteapta decizia

Zi tensionata pentru Alin si Dorin Cocos, dar si pentru fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu si fosta sefa a DIICOT, Alina Bica.

Adriean Videanu a fost eliberat din arest. Fostul ministrul al Economiei va fi cercetat sub control judiciar
Adriean Videanu a fost eliberat din arest. Fostul ministrul al Economiei va fi cercetat sub control judiciar

Adriean Videanu, arestat in urma cu o saptamana, a fost lasat sa plece acasa. Fostul ministru al Economiei este insa sub control judiciar si are interdictie de a parasi tara.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea
Până și televiziunile din Rusia se arată îngrijorate de alegerile lui Trump. Un antivaccinist ar putea conduce Sănătatea

Donald Trump continuă să facă numiri controversate în administrația pe care o va conduce în al doilea mandat la Casa Albă. Joi a venit rândul celui care va gestiona Ministerul Sănătății.

Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi
Rusia a atacat cu drone sudul Ucrainei, în special Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi

Armata rusă a lansat joi seara un atac cu drone dinspre Marea Neagră către regiunile sudice ale Ucrainei, lovind cu precădere Odesa. Cel puţin un om a murit, iar alți opt sunt răniţi, relatează Ukrainskaia Pravda, potrivit News.ro.