Adrian Nastase nu a ajuns, luni seara, la resedinta din strada Zambaccian

adrian nastase

Fostul premier Adrian Nastase, care s-a oprit, dupa eliberarea din inchisoare, la o clinica medicala privata pentru a fi supus unor investigatii medicale, nu a ajuns, luni seara, la resedinta din strada Zambaccian.

Nastase, pentru care a instanta a dispus eliberarea conditionata, a parasit, luni, Penitenciarul Jilava, fiind asteptat la iesire de fiul sau cel mare, Andrei, de alti apropiati si de bodyguarzi.

La iesire el i-a rugat pe jurnalistii prezenti sa nu se impinga, pentru a nu se lovi. El a fost intrebat ce va face in perioada urmatoare si a raspuns: "Ne vedem peste cateva zile si vorbim mai mult".

Intrebat daca va mai intra in politica, Nastase a raspuns: "E o intrebare dificila, nu stiu sa va raspund acum".

Nastase a iesit din inchisoare la ora 18.00 si a plecat cu un autoturism al familiei. El s-a oprit la o clinica medicala privata din Sectorul 1 al Capitalei, din apropierea Pietei Victoriei, in jurul orei 18.45.

Citește și
Adrian Nastase si Ion Iliescu
Iliescu, intrebat daca Nastase isi poate regasi un loc in PSD: "De ce nu? Sigur"
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță, stabilită de medici. Marele artist a murit la 69 de ani

In jurul orei 21.00, fiul cel mare al lui Adrian Nastase, Andrei, a declarat, ca tatal sau a fost supus unor investigatii medicale si este bine, el adaugand: "Asteptam sa vedem daca va ramane peste noapte".

"Tata este bine. Am vrut sa facem niste investigatii, ca sa ne asiguram ca nu sunt probleme. Asteptam sa vedem daca va ramane peste noapte", a spus Andrei Nastase, care a adauga ca peste "o ora, o ora si jumatate" vor fi cunoscute rezultatele analizelor.

Intrebat daca problemele cardiace ale lui Adrian Nastase ingrijoreaza familia, fiul cel mare al fostului premier a raspuns: "Cel mai mult".

Andrei Nastase a mai spus ca investigatiile facute la clinica au fost "de tiroida, sange si de multe alte lucruri".

Legat de posibilitatea ca tatal sau sa ramana internat, Andrei Nastase a spus: "Cred ca o sa plecam".

Fiul cel mare al fostului premier a aratat, cu acelasi prilej, ca Adrian Nastase spunea familiei, din inchisoare, ca "e bine", insa ulterior au convenit ca cel mai bine este sa faca analizele respective.

Andrei Nastase nu a revenit, luni seara, cu declaratii. De asemenea, Adrian Nastase nu a ajuns, luni seara, la resedinta sa din strada Zambaccian.

Nastase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins, luni, recursul Directiei Nationale Anticoruptie.

Nastase a postat un scurt text pe blogul sau imediat ce a fost anuntata decizia Tribunalului Bucuresti de eliberare conditionata in cazul sau, precizand ca "pentru cateva zile" isi va folosi timpul pentru "a respira" libertatea si ca in aceasta perioada nu va da declaratii sau interviuri.

Completul de la Tribunalul Bucuresti, format din presedintele Ioana Cleopatra Sipoteanu si din judecatoarele Carmen Constanta Balaci si Florentina Vasilateanu, a decis, cu opinie majoritara, respingerea recursului DNA in cazul sentintei Judecatoriei Sectorului 4 si punerea in libertate a lui Adrian Nastase.

Concret, doua din cele trei judecatoare au dispus punerea in libertate a lui Adrian Nastase, in vreme ce al treilea magistrat din complet a decis in sens contrar.

In 12 februarie, Judecatoria Sectorului 4 a admis cererea lui Nastase de eliberare din penitenciar inainte de termen. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Tribunalul Bucuresti, care luni au decis definitiv eliberarea fostului premier Adrian Nastase dupa executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de inchisoare primita in dosarul "Trofeul calitatii".

DNA a notat, in motivarea recursului facut impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 4 de eliberare conditionata al lui Adrian Nastase, ca acesta, prin materialele si articolele pe care le-a scris si publicat, dovedeste ca nu regreta faptele pentru care a fost condamnat si ca in continuare nu le admite, singurul regret al sau fiind acela ca este singurul fata de care s-a pronuntat o condamnare cu executare.

In motivarea deciziei din 12 februarie, Judecatoria Sectorului 4 a aratat ca Adrian Nastase a avut un comportament conform "intru totul" cu rigorile mediului carceral si nu a fost niciodata sanctionat, iar regimul de detentie si-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodata, instanta a precizat ca lucrarea stiintifica scrisa de Adrian Nastase in penitenciar a fost intocmita conform dispozitiilor legale, iar cele 45 de zile scazute din pedeapsa pentru activitatea desfasurata in detentie au fost stabilite corect.

Instanta a mai notat in motivare ca lucrarea stiintifica "Reprezentarea Romaniei la Uniunea Europeana in contextul reglementarilor interne si europene" a fost scrisa de Adrian Nastase in perioada 10 august - 24 decembrie 2012, constatand astfel ca "acordarea a 45 zile castig s-a facut in conformitate cu dispozitiile legale".

"Ca lucrurile stau astfel o demonstreaza si aprobarea cererilor formulate de detinut la 10 si 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selectie munca din Penitenciarul Jilava facute in conformitate cu dispozitiile articolului 59 alineatele 1 si 3 din Legea 275/2006, i s-a permis sa lucreze la elaborarea lucrarii opt ore pe zi (40 de ore/saptamana) si apoi zece ore pe zi (50 ore pe saptamana)", a precizat judecatorul, in documentul citat.

Adrian Nastase a fost incarcerat in 26 iunie 2012.

In 9 ianuarie, Comisia de eliberari conditionate de la Penitenciarul Jilava a constatat ca s-a implinit termenul de o treime din pedeapsa in care Adrian Nastase ar putea fi eliberat si a dat aviz favorabil.

"Ca urmare a redactarii lucrarii stiintifice si a implicarii in activitatile de educatie, a obtinut un numar total de 342 de credite si a fost recompensat de trei ori. Nu a fost sanctionat disciplinar pe perioada detentiei", se arata in raportul comisiei.

In fisa de caracterizare a lui Adrian Nastase, Comisia de la Jilava a consemnat activitatile prestate de acesta, pentru care a fost recompensat cu 45 de zile reducere a pedepsei de doi ani de inchisoare.

Dupa decizia comisiei, avocatii lui Adrian Nastase au depus la Judecatoria Sectorului 4 cererea de eliberare din penitenciar, care a fost admisa in 12 februarie.

In 20 iunie 2012, Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, la doi ani de inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul calitatii", in care a fost acuzat in legatura cu strangerea de fonduri pentru campania electorala din 2004, cand a candidat pentru Presedintie din partea PSD.

Instanta a admis atunci in parte recursurile facute de Adrian Nastase si ceilalti inculpati din dosarul "Trofeul calitatii", a casat sentinta din ianuarie 2012 prin care fostul premier a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare si, in rejudecare, a schimbat incadrarea juridica a faptei de care fusese acuzat, respectiv a inlaturat forma continuata a infractiunii. Nastase a fost acuzat de folosirea influentei sau a autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

Pentru noua infractiune retinuta in cazul lui Nastase, judecatorii au hotarat ca fostul premier sa fie condamnat tot la doi ani de inchisoare cu executare.

Totodata, instanta a mentinut pedeapsa complementara a interzicerii drepturilor prevazute de articolul 64 literele a, b si c din Codul penal pe o durata de doi ani dupa executarea pedepsei principale. Astfel, potrivit deciziei instantei, Adrian Nastase nu are dreptul de a alege si de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si nici dreptul de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii.

In acelasi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat in Constructii, a fost condamnata la sase de inchisoare cu executare si cinci ani de interzicere a unor drepturi dupa ispasirea pedepsei. In cazul acesteia, completul de cinci judecatori a inlaturat sporul de un an de inchisoare dispus in prima decizie. Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, fiindu-i astfel redusa pedeapsa initiala cu un an. Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL, a fost condamnat la sase ani de inchisoare cu executare, Marina Ioana Popovici a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare cu executare, iar sotul acesteia, Bogdan Popovici, va executa sase ani de inchisoare.

In 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis ca zilele petrecute de fostul premier in Spitalul Floreasca, in urma tentativei de sinucidere, sa fie scazute din condamnare. Instanta a dispus atunci sa fie scazuta perioada din 20 pana in 26 iunie 2012.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Citește și...
Adrian Nastase, pe blog:
Adrian Nastase, pe blog: "Cateva zile, doar voi respira libertatea din afara. Nu voi da declaratii"

La putin timp dupa anuntul privind eliberarea sa conditionata, Adrian Nastase a anuntat pe blogul sau ca, in urmatoarele zile, isi va folosi timpul pentru a "respira libertatea din afara" si ca nu va acorda declaratii in aceasta perioada.

Iliescu, intrebat daca Nastase isi poate regasi un loc in PSD:
Iliescu, intrebat daca Nastase isi poate regasi un loc in PSD: "De ce nu? Sigur"

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a fost intrebat, luni, de jurnalisti, daca Adrian Nastase isi poate regasi un loc in PSD dupa ce va fi eliberat, el raspunzand: "De ce nu? Sigur".

Prima noapte in libertate pentru Adrian Nastase.Fostul premier nu a mai ajuns la casa din Zambaccian
Prima noapte in libertate pentru Adrian Nastase.Fostul premier nu a mai ajuns la casa din Zambaccian

Adrian Nastase a fost eliberat din Penitenciarul Jilava, dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins, luni, recursul Directiei Nationale Anticoruptie.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”

Peste 150.000 de români au votat până acum în cele 950 de secții deschise în toată lumea. Votul în diaspora a început vineri și ține 3 zile.  

Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”
Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”

Lumea artistică este în doliu, pentru una dintre cele mai vibrante voci din ultimele decenii. La 69 de ani, muzicianul Gabriel Cotabiță a murit la Spitalul Universitar din Capitală. 

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.