Detalii cutremurătoare în cazul adolescentului german suspectat că a ucis o femeie din Mediaș. Ce au descoperit autoritățile
Anchetă în cazul adolescentului german arestat sub acuzația că a ucis o bătrână din Mediaș scoate la iveală detalii cutremurătoare.
Tânărul a fost luat, de mic, de lângă mama lui consumatoare de droguri și trimis la noi în țară ca să crească într-o familie normală. Nimeni nu-și explică de ce, într-un acces de ură băiatul de 17 ani a înjunghiat o femeie pe care nu o cunoștea.
Cazul ridică din nou semne de întrebare despre situația acestor copii și a familiilor în care ajung, plătite de statul german.
Adolescentul trăia la Dumbrăveni de 6 ani. Familia care îl găzduia mai are un băiat de vârsta lui. Oamenii spun că se purtau cu el ca și cu propriul copil și pentru asta erau plătiți cu câteva mii de euro de statul german.
Țineau legătura cu o asociație din Sighișoara, care îi superviza. Aceeași asociație îi asigura băiatului un profesor, pentru lecții particulare, și trimitea un psiholog, să-l evalueze. Copilul învăţase limba romană.
Din păcate, nici familia, nici asociația, nici specialiștii nu au văzut că adolescentul nu este vindecat emoțional, deşi aparent, lucrurile stăteau bine.
Vecină: ”Era vesel, nu avea treabă cu nimeni, vedeam că se plimbă cu bicicleta, ne saluta”.
Copilul învățase limba română și era vizitat zilnic de un profesor, cu care făcea lecții. Era evaluat și de un psiholog.
Vecină: ”A fost un băiat liniştit şi când e omul tulburat şi după un câine mai alunga pe stradă. Dar nu era tulburat, să vezi că sare la copii sau să împingă”.
Adolescentul aflase că în această vară se va întoarce în Germania și era abătut. Marți a plecat la Mediaș, într-o plimbare. După ce ar fi omorât femeia pe stradă, s-a întors acasă. Părea bine dispus și n-a spus nimănui ce făcuse. Familia s-a trezit cu poliția la poartă.
Gabriel Bibire, psiholog: ”Știind că va pleca într-o zonă în care a trăit conflictul, neîmpliniri poate chiar acte de violență atunci gestul lui e cumva de aşteptat nu că ar fi fost firesc dar probabil s-a protejat împotriva unei perspective negative pe care ar fi găsit-o acasă”.
Oficial, autoritățile române au grijă de copiiii plasați în țara noastră. Realitatea arată însă că, de multe ori, ei sunt lăsați în seama unor organizații neguvernamentale, care au legături în statele de proveniență ale minorilor. Nici măcar numărul total al acestor copii aflați în România, nu este clar.
Elena Tudor, preşedinte Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție: "11 sunt cu măsura de protecţie în România, inclusiv băiatul din Sibiu, mai sunt din Marea Britanie, Luxembourg sunt în Sibiu, în Maramureş, Harghita, Prahova".
Mădălina Turza, consilier de stat: ”Sunt în jur de 100 de astfel de situaţii. Ong-urile care îşi asumă aceste servicii. Trebuie să asigure accesul la educaţie, la îngrijiri medicale la servicii sociale, locuire, hrană. Sunt parte din pachetul pe care îl negociază cu protecţia copilului din Germania”.
Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului confirmă că și România își plasează copiii în alte țari: avem 4 trimiși în Spania.