Dupa 7 ani de cosmar, un tanar lupta pentru a-i convinge pe tineri sa stea departe de droguri. "Aveam o singura dorinta"
Adolescentii romani stabilesc un record negru in toata Europa in ceea ce priveste consumul de droguri. Sunt din ce in ce mai multi, iar sansele de scapare sunt extrem de putine.
Pentru ca stie foarte bine acest lucru, un tanar de 23 de ani, violonist, si-a spus povestea in speranta ca cei care-l vor asculta nu-i vor repeta greselile. Dupa 7 ani de cosmar, muzicianul lupta acum alaturi de organizatii neguvernamentale pentru infiintarea cat mai multor centre de recuperare, dar si pentru a obtine finatare pentru terapii speciale.
Are doar 23 de ani si a fost cat pe ce isi distruga viata. Din cauza dependentei de alcool si droguri a renuntat la familie si prieteni, dar si la cursurile de la Conservator: ''Am inceput prin clasa a IX a cu alcool, la petreceri de cateva ori pe saptamana, apoi in fiecare zi spre finalul liceului. Am plecat la facultate la Bucuresti, mergeam mereu la petreceri cu colegi noi".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Treptat, violonistul a descoperit stupefiantele: "Aveam o singura nevoie si o singura dorinta: sa fumez ceva, sa beau, sa uit de situatia in care sunt".
Avea deja o viata dubla, iar in anul IV a renuntat la muzica desi cantase pe cele mai importante scene din Romania.
Pentru a-si cumpara droguri a inceput sa faca trafic sau sa fure bani de acasa. Certurile cu parintii devenisera din ce in ce mai acute. Momentul de cotitura a fost cel in care si-a recunoscut problema: ''Am ajuns intr-un mediu in care nu eram eram judecat pentru ceea ce faceam. A fost cel mai greu sa trec peste rusinea ca sunt drogat".
Dupa dezintoxicare, a urmat un tratament nou in Romania - asa numita terapie "rezidentiala" - prin care se incearca reducerea riscului ca fostii dependenti de droguri, alcool sau jocuri sa recada in patima care le-a ruinat viata.
Acum, violonisul s-a intors la facultate. Invata la Universitatea de Arte George Enescu Iasi si face parte din Orchestra Romana de Tineret. Din nefericire, in Romania numai anul trecut peste 6% dintre tinerii de 15-16 ani consumau droguri.
In Scotia, de pilda, exista o clinica de recuperare unde tratamentul costa 20.000 de euro pe luna si este decontat de casele de asigurari din tarile europene care isi trimit pacienti acolo. Asta in timp ce la noi se deconteaza doar consultul psihiatric in regim ambulatoriu.