"Pot sa ma las oricand". Desi e demonstrat ca etnobotanicele pot contine si otrava de sobolani, tinerii continua sa consume

Ultima actualizare: 20-06-2016 00:08

Etnobotanicele continua sa faca ravagii printre tinerii din Romania. La Galati, echipele de interventie ale Politiei Locale gasesc macar o data pe saptamana in timpul controalelor corporale substante interzise.

Teribilisti, cei mai multi dintre consumatori nici macar nu stiu ce anume contin ierburile pe care le fumeaza.

Toata lumea stie ca desi au fost scoase in afara legii si desfiintate asa-numitele magazine de vise, exista o piata neagra a substantelor etnobotanice. O dovedeste numarul mare de cazuri descoperite in special de politistii locali in timpul controalelor corporale.

O statistica arata ca in ultimii ani zeci de tineri au ajuns la unitatile de primire a urgentelor din spitale dupa ce au consumat substante interzise. Mai grav este ca in unele situatii nici macar testele rapide facute de medici nu au putut identifica natura acestor etnobotanice. Analizele Agentiei Antidrog au aratat ca unele amestecuri includ substante deosebit de periculoase, precum otrava de sobolani.

Reporter: "Ati cumparat, da?"
Consumator, 22 de ani: "Da."
Reporter: "Cat?"
Consumator, 22 de ani: "Patru pliculete."
Reporter: "De la cine ati cumparat?"
Consumator, 22 de ani: "De la niste copii."
Reporter: "Suteti consumator?"
Consumator, 22 de ani: "Foarte rar."
Reporter: "Si de ce ati luat patru doze?"
Consumator, 22 de ani: "Sa-mi ajunga."
Reporter: "Sa va ajunga pentru ce?"
Consumator, 22 de ani: "Pentru cateva zile."

Acest tanar de 22 de ani a fost perchezitionat de politistii locali dupa ce a fost surprins cand consuma alcool pe domeniul public, impreuna cu niste prieteni. Asupra lui au fost gasite patru pliculete cu substanta vegetala, pe care a declarat ca ar fi dat 50 de lei. In doar cateva ore, un alt tanar, de 20 de ani, a fost depistat cu 12 pliculete de etnobotanice in buzunare.

Reporter: "Cu ce sume le-ati cumparat?"
Consumator, 20 de ani: "45 de lei."
Reporter: "Sunteti consumator?"
Consumator, 20 de ani: "Da."
Reporter: "Ce faceti cu ele?"
Consumator, 20 de ani: "Le fumez."
Reporter: "Toate?"
Consumator, 20 de ani: "Nu toate, cat pot."

In ciuda tuturor campaniilor organizate pentru a-i determina sa inteleaga ca aceste substante le fac rau, tinerii continua sa le consume. Cei mai multi considera ca este doar o distractie de moment si nu isi dau seama cand se instaleaza dependenta.

Reporter: "Ati mai consumat si alte substante interzise?"
Consumator, 22 de ani: "Da. In trecut, da. M-am lasat si cred ca pot sa ma las oricand."

Politistii locali gasesc pe strazi astfel de tineri cel putin o data pe saptamana. Numarul conusumatorilor a crescut fata de anul trecut. In 2015 au fost prinse in flagrant 41 de persoane, iar in 2016 pana acum peste 30 de consumatori din Galati au fost amendati de politie.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO