Administratorul financiar al mai multor școli din Timiș ar fi delapidat peste 2 milioane de lei din conturile instituțiilor

O femeie de 43 de ani, administrator financiar la mai multe şcoli din Timiş, a fost reţinută în Operaţiunea Jupiter, fiind suspectată că a delapidat peste 2 milioane de lei din conturile instituţiilor, prin abuz în serviciu, fals şi alte infracţiuni.
UPDATE:
Procurorul de caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş a dispus, marţi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar de 60 de zile faţă de contabila care a fraudat financiar mai multe şcoli din judeţ.
"În fapt, s-a reţinut că în perioada martie 2019 - februarie 2024, inculpata, în calitate de funcţionar public-administrator financiar (contabil) al mai multor şcoli din judeţul Timiş, având atribuţii de organizare şi gestionare a patrimoniului unităţilor de învăţământ, prin falsificarea mai multor documente şi folosirea acestora, şi-a virat din conturile colectoare şi din conturile de trezorerie ale unităţilor de învăţământ, în conturile personale, în plus faţă de drepturile salariale cuvenite, suma de 413.407 lei şi a ridicat numerar din trezorerie, fără a avea la bază documente justificative suma de 1.446.392 lei", arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
În prima zi a Operaţiunii Jupiter, în Timiş, a fost reţinută o femeie de 43 de ani, administrator financiar al mai multor şcoli din judeţ.
Ea este cercetată în dosarul în care au fost făcute 17 percheziţii, vizând delapidare cu consecinţe deosebit de grave, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi fals intelectual conform Codului Penal, precum şi reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata în cel mult 60 de zile a contribuţiilor conform Legii 241/ 2005.
Transferuri și retrageri ilegale de bani
”Aceasta, în calitate de administrator financiar al mai multor unităţi de învăţământ, din judeţul Timiş, şi-ar fi însuşit peste 2.000.000 de lei în plus faţă de salariul cuvenit, prin transfer bancar din conturile unităţilor de învăţământ în contul personal şi în cele ale altor persoane, precum şi prin ridicări de numerar din trezorerie”, au transmis reprezentanţii IPJ Timiş.
Parchetul General arăta, luni, că femeia de 43 de ani ar fi sustras, încă din 2019, bani din conturile unităţilor, prejudiciul fiind estimat la 2 milioane de lei.
”Din cuprinsul actului de sesizare a rezultat că, în perioada 2021–2023, contabila mai multor şcoli din judeţul Timiş şi-ar fi virat în contul personal sume în plus faţă de drepturile salariale, şi-ar fi însuşit în interes personal, din gestiunea şcolii, sume ce reprezentau contribuţii la sănătate, şomaj şi pensii aferente veniturilor angajaţilor şcolii, ar fi virat sume de bani unor persoane care nu erau angajaţi ai şcolii, nu ar fi depus cererile pentru recuperarea indemnizaţiilor aferente concediilor medicale ale angajaţilor şcolii, ar fi falsificat documente justificative sub formă de file CEC depuse către Trezoreria Lugoj pentru a ridica sume de bani, ar fi alterat declaraţia 112 pentru obligaţiile fiscale cu privire la plata contribuţiilor sociale”, afirma Parchetul.
Potrivit procurorilor, femeia ar fi constituit, împreună cu un informatician şi un angajat al Trezoreriei Lugoj, o grupare care ar fi conlucrat la însuşirea unor sume mari de bani.
”Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş a desfăşurat o acţiune de audit public intern, cu caracter aleatoriu, în prima etapă la zece unităţi de învăţământ din judeţ. În urma verificărilor efectuate şi a rapoartelor de audit întocmite, au fost constatate disfuncţionalităţi majore în gestionarea fondurilor publice, indicând abateri semnificative de la normele legale şi procedurile financiar-contabile în vigoare”, a transmis, tot luni, Inspectoratul Şcolar Timiş.
Suspiciuni de fapte penale în mai multe școli
Instituţia a precizat că, în majoritatea dintre unităţile verificate, ”s-au constatat indicii temeinice privind săvârşirea unor fapte de natură penală”.
”Din documentele analizate a rezultat că, în mod fraudulos, administratorii financiari ar fi virat sume de bani din conturile instituţiilor de învăţământ în conturi personale sau în conturi aparţinând altor persoane – angajate sau neangajate în cadrul şcolilor respective. De asemenea, au fost efectuate operaţiuni de retragere de numerar din trezorerie, aparent destinate plăţii salariilor, burselor sociale şi burselor de merit, fără existenţa documentelor justificative legale (precum state de plată semnate de către beneficiari)”, a mai transmis ISJ.
Oficialii instituţiei au precizat că au făcut plângere pentru lămurirea situaţiei.