Adevărul despre darul de 800.000 € de la nunta lui Vâlcov. Unde au ascuns banii

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 28 Februarie 2019 20:45
Data publicarii: Joi 28 Februarie 2019 20:24
Categorie: Actualitate
Darius Vâlcov

ICCJ nu a luat în calcul declarațiile Laviniei Șandru, fosta soție a lui Darius Vâlcov, și a tatălui acestuia, în procesul în urma căruia consilierul de stat a fost condamnat la 8 ani de închisoare.

Judecătorii Instanţei supreme au finalizat de redactat motivarea deciziei prin care Darius Vâlcov a fost condamnat la opt ani de detenţie, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, scrie Agerpres.

Judecătorii explică de ce nu au luat în considerare declarațiile martorilor Lavinia Șandru și a tatălui acestuia, Dumitru Vâlcov.

Potrivit motivării ICCJ, Lavinia Şandru, chemată martor de către acesta, ar fi căutat să diminueze implicarea soţului ei în faptele de corupţie invocate de procurori, povestind cum a pus sute de mii de euro încasaţi ca dar la botez pe un card.

De asemenea, declarațiile tatăl lui Darius Vâlcov privind modul în care au fost dobândite sume importante de bani și trei lingouriă de aur au fost catalogate de instanță ca fiind "nesincere", și deci neluate în calcul.

"Vâlcov Dumitru a declarat cu privire la banii găsiţi în seif cu prilejul percheziţiei că el însuşi i-a dat inculpatului 80.000 de dolari şi 200.000 lei pentru a-i pune în acel seif. De asemenea, a declarat că cele trei lingouri din aur, găsite cu acelaşi prilej în seif, îi aparţin, le-a achiziţionat cu suma de 156.000 euro, câte unul pentru fiecare dintre nepoţii săi, dar nu le-a dat acestora întrucât cel de-al treilea nepot nu se născuse", spun magistraţii.

Aceştia adaugă faptul că afirmaţiile lui Dumitru Vâlcov nu au nicio acoperire factuală, astfel că le-au eliminat din analiza finală a probelor de la dosar.

"În ceea ce priveşte condiţiile în care au fost achiziţionate lingourile, declaraţia martorului este într-o totală contradicţie cu depoziţia inculpatului Şuşală Lucian Petruţ, care, în mod constant, a arătat că iniţiativa şi banii necesari au aparţinut inculpatului Vâlcov Darius Bogdan şi a relatat detaliat împrejurările în care le-a cumpărat. Instanţa apreciază că declaraţia martorului este nesinceră, în mod evident subiectivă, fiind dată cu scopul de a diminua răspunderea fiului său, motiv pentru care instanţa nu va ţine seama de conţinutul acestei probe", se menţionează în document.

De altfel, se spune în document, Darius Vâlcov nu şi-a construit în faza de urmărire penală o asemenea apărare, pentru prima dată proba fiind solicitată în cursul cercetării judecătoreşti, când a încercat ca prin audierea tatălui său, dar şi a fostei soţii, Lavinia Şandru, ca martori, să producă probe prin care să justifice sumele de bani semnificative pe care le-a deţinut, cu mult peste ceea ce putea să obţină ca salariu din funcţiile publice pe care le-a ocupat.

"În acest sens, ambii martori au arătat că banii pe care inculpatul i-a deţinut în perioada de referinţă au fost obţinuţi ca urmare a organizării celor trei nunţi, prilejuite de căsătoria inculpatului cu martora Şandru Lavinia, ale căror cheltuieli ar fi fost suportate pe rând de părinţii celor doi şi de naşi, iar darul a fost la fiecare dintre nunţi de aproximativ 200.000 - 300.000 de euro. Martora Şandru Lavinia a declarat suplimentar că şi după organizarea botezului fiicei lor au obţinut suma de 200.000 de euro, din care au plătit şi cheltuielile. Totalizând aceste sume, cei doi au obţinut în jur de 600.000 - 800.000 de euro", notează instanţa.

În acest context, judecătorii observă că deşi a vorbit de sume considerabile de bani obţinute în urma acelor evenimente, Lavinia Şandru, care era deputat, nu le-a menţionat în declaraţia de avere.

"Deşi martora, potrivit propriei declaraţii, era parlamentar în acea perioadă şi avea obligaţia declarării acestor sume, ca şi inculpatul, au hotărât împreună să declare doar 'o mică parte din aceste sume, aproximativ 200 mii', pe care au depozitat-o pe un card, însă toate sumele rezultate din aceste evenimente au rămas la inculpatul Vâlcov Darius Bogdan. Depoziţia privind depunerea pe card a unei asemenea sume este în contradicţie cu ceea ce a declarat inculpatul Vâlcov Darius Bogdan sub acest aspect, şi anume că nu a deţinut vreun card şi pentru acest motiv a apelat la martorul Ramba Andrei, care i-a pus la dispoziţie cardul său. Totodată, martorul Bărbulescu Daniel Ionuţ a relatat că 'pe un card pe care îl aveam la ING Bank mi s-a solicitat de Vâlcov sau Şuşală, nu îmi aduc aminte cu exactitate, să le permit depunerea unor sume de bani", mai notează judecătorii.

Aceştia menţionează că "pentru a fi mai evident că martora a urmărit ca prin declaraţia dată să diminueze răspunderea penală a fostului soţ, relevantă este nu numai preocuparea sa, exclusiv orientată către a explica provenienţa unor sume de bani, nedeclarate, care, deşi dobândite în timpul căsătoriei, au rămas în integralitate la inculpat, ci şi pentru a face precizarea că la evenimentele menţionate au primit şi nişte tablouri, aproximativ 8-10, care au rămas, după divorţ, tot inculpatului, precum şi pentru a devoala că în timpul căsătoriei a cumpărat 3 tablouri şi alte 2 tablouri au fost achiziţionate de sora acestuia".

"Cu privire la cea mai mare parte din suma de bani obţinută din organizarea evenimentelor menţionate, martora a declarat că împreună cu inculpatul Vâlcov Darius Bogdan au hotărât să nu o declare, întrucât în opinia inculpatului, obligaţia declarării viza exclusiv 'sumele obţinute ca urmare a desfăşurării funcţiei de parlamentar', aşadar, cele provenite din salariu", se mai arată în documentul instanţei.

În final, judecătorii spun că au apreciat declaraţia Laviniei Şandru ca fiind "nesinceră" şi nu au ţinut seama de conţinutul acestei probe.

"Declaraţiile celor doi martori au fost evaluate prin prisma naturii relaţiilor de familie pe care aceştia le au sau le-au avut cu inculpatul Vâlcov Darius Bogdan, dar şi a faptului că sunt în contradicţie cu întreg probatoriul administrat, care relevă că sumele de bani, în numerar, proveneau din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, ce face obiectul acuzaţiei în prezenta cauză", explică magistraţii de la ICCJ.

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la opt ani de închisoare în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani.

Potrivit deciziei instanţei, Vâlcov a primit 4 ani pentru trafic de influenţă, 6 ani pentru spălare de bani şi 2 ani pentru efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia. Aceste pedepse s-au contopit, aplicându-se pedeapsa cea mai mare, la care se adaugă un spor, rezultând astfel o condamnare finală de 8 ani.

Totodată, se confiscă de la acesta suma de 6,2 milioane lei, fiind menţinut sechestrul asigurător dispus de procurorii DNA.

În acelaşi dosar, Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost condamnat la 4 ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar Lucian Petruţ Şuşală, fost şofer al lui Darius Vâlcov, a primit 2 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 5 ani.

De asemenea, Petre Bogdan Timofte a fost condamnat la 3 ani cu executare, iar Constantin Tomescu a primit 3 ani şi 6 luni cu executare. Decizia nu este definitivă.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Darius Vâlcov: Mugur Isărescu să plece de la BNR, ”să lăsăm şi pe alţii mai tineri”
Darius Vâlcov: Mugur Isărescu să plece de la BNR, ”să lăsăm şi pe alţii mai tineri”
FULLSCREEN
Adevărul despre darul de 800.000 € de la nunta lui Vâlcov. Unde au ascuns banii
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
LA MARUTA
Mira, proapăt trezită din visul american
Mira, show La Măruță!

03:25
LA MARUTA
Saveta Bogdan, expertă în cântări cu... heliu
La povești cu Saveta Bogdan!

13:45
LA MARUTA
Bogdan Ioan și Alma Boiangiu, sfaturi pentru noile voci
Încep preselecțiile pentru sezonul 9 "Vocea României"

04:19
LA MARUTA
Soția lui Moroșanu, în lacrimi la TV
Ce mărturisire a făcut despre relația sa cu Cătălin

04:15
LA MARUTA
Andreea Ibacka despre viața de mamă. Ce se va întâmpla la botezul micuței Namiko?
Andreea și Cabral Ibacka se pregătesc de botez

11:37
LA MARUTA
Kesu, cântărețul-acrobat, a făcut furori pe scenă
Înainte de a mă apuca de cântat am fost la circ

10:12
LA MARUTA
Acasă la VLAD. Adi Nartea și soția lui,un cuplu de milioane. Cei doi au acceptat provocarea lui Chef Hadad
Ce au pregătit de mâncare?

06:17
DIVERTISMENT
Monica Bîrlădeanu:„Nu m-am născut cu această pasiune pentru actorie. Tatăl meu m-a împins spre acest lucru.”

03:45
VORBESTE LUMEA
Vaccinurile: Pro sau Contra? Dezbatere Olivia Steer vs Mihai Craiu, medic pediatru

31:27
VORBESTE LUMEA
Autismul virtual, un fenomen îngrijorător

11:43
loto
LOTO 6/49 21 martie 2019. Numerele câștigătoare
Analistul Cristian Diaconescu: Cum va fi afectată România de ieșirea Marii Britanii din UE
Andreea Bălan a ajuns din nou la spital. Motivul pentru care nu poate fi operată
Cum arată cormoranul moțat, specia care a migrat în România. Le dă bătăi de cap pescarilor
Scandalul Boureanu - Poliţie ar putea fi proiectat pe un ecran uriaş. "Filmează-l pe fraier"
Suntem pe locul 2 în Europa la obezitate infantilă. Motivul pentru care elevii nu mai fac sport
Oamenii care devin informatori ai Poliției Locale
Oamenii care devin informatori ai Poliției Locale. „Tre' să stai numai cu ochii pe ei”
Reacția unui taximetrist surprins dormind la volan, în timpul protestului: „Să îi termine”
Cum s-a rezolvat problema traficului aglomerat în Cluj și Timișoara. Capitala a rămas în urmă
România, în top la numărul de accidente rutiere mortale. Guvernul caută soluții
Europarlamentar trimis în judecată de DNA. E acuzat şi de fraudă cu fonduri UE
Sindicatele susţin că noile metrouri sunt periculoase. "A sărit bieleta în staţia Pipera"