14 angajati ai orfelinatului "Sfanta Maria" din Capitala, retinuti. Dezvaluirile unei fete care a fost obligata sa ia pastile

Ultima actualizare: 27-06-2016 07:18

Procurorii au retinut 14 angajati ai orfelinatului ''Sfanta Maria'' din Bucuresti, pe care ii acuza de rele tratamente aplicate minorilor, dar si de folosirea in interes personal a bunurilor destinate acestora.

De altfel, marturiile tinerelor internate in aceasta institutie arata cat de corupt este sistemul.

Una dintre fetele de la Sfanta Maria din Capitala a fost tratata pentru probleme psihiatrice fara ca vreodata sa fi fost consultata de un medic. Ea spune ca a incercat in zadar sa refuze medicamentatia.

Fata: Cu medicamentele da, a fost o doamna doctor care ni le-a dat, ne-a dat niste tratamente si nu ne-a consultat, ni le-a dat asa aiurea. Multe pastile sunt.
Reporter: Cum te simteai dupa ele?
Fata: Dormeam, am fost dusa la Spitalul de psihiatrie pentru ca nu voiam sa iau tratamentul. Acolo primeam multe pastile si plangeam ca erau copii nebuni si eu nu aveam ce sa caut acolo.

Acelasi tratament ar fi fost aplicat pentru jumatate dintre minorele internate in acest centru destinat orfanilor.

Medicul psihiatru, angajat la centrul investigat acum de politisti, a fost retinut joi seara iar procurorii cer arestarea lui. Alaturi de acesta, au fost pusi sub acuzare alti 13 angajati: de la ingrijitoare, la educatoare, asistente medicale pana la seful institutiei. Cu totii ar fi profitat de pe urma alimentelor, hainelor si produselor primite sub forma de sponsorizare si care erau destinate copiiilor. Unii dintre suspecti, spun anchetatorii, si-ar fi recunoscut faptele.

Acelasi lucru s-ar fi intamplat si cu ani in urma, sustine o tanara care pretinde ca a crescut in conditii foarte bune in acest centru timp de 13 ani

"Vreti sa stiti ce fac copii cu cadourile pe care le primesc? Va spun eu, le vand la educatorii sa isi cumpere tigari sau haine mai la moda. Niciodata nu ne-a batut nimeni. Poate ne bateam noi intre noi. Nu s-au luat niciodata banii copiilor, noi aveam o foaie unde semnam si vedeam cati bani luam."

Multe dintre bunuri ar fi ajuns intr-un magazin deschis de una dintre angajate pentru a vinde produsele si a face profit, noteaza news.ro.

Copiii urmeaza sa fie si ei audiati in acest dosar, insa psihologii cred ca teama de a nu pati ceva cand se intorc in centru ar putea sa le afecteze marturiile.

Dupa perchezitiile de ieri fetele s-au intors in centru, insa sunt ingrijite de voluntari si un alt personal de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului pana la finalizarea anchetei. Tot atunci si reprezentantii primariei sectorului 1 vor lua masuri impotriva angajatilor care sunt cercetati acum de procurori.

Ce faceau angajatii cu bunurile primite din donatii

 

 

Angajatii de la Centrul de plasament Sfanta Maria cumparau de la fetele gazduite in institutie, la preturi derizorii, majoritatea bunurilor primite prin donatii, au declarat surse judiciare pentru news.ro. Totodata, multi dintre supraveghetori isi insuseau bunuri ce se aflau in gestiunea centrului, potrivit acelorasi surse. Mai mult chiar, un angajat care avea deschis un magazin alimentar intr-o localitate de langa Bucuresti vindea cu succes produsele alimentare pe care le lua de la centru, mai spun sursele judiciare.

Fetele din centrul de plasament vindeau la preturi derizorii, produsele primite prin donatii, uneori pentru a procura tigari sau chiar stupefiante, sustin surse apropiate anchetei. De asemenea, unele dintre fete lipseau foarte mult din institutie, pe fondul prerogativelor exercitate abuziv de catre angajatii centrului, au mai precizat sursele news.ro.

Pentru ca absenta efectiva a copiilor din centru era in beneficiul lor, angajatii de la Sfanta Maria erau permisivi cu fetele care fugeau si le acopereau lipsa in actele de evidenta. In acest mod ramaneau la dispozitia supraveghetorilor mai multe bunuri primite prin donatii, sustin sursele judiciare. Au existat cazuri in care unii donatori au evitat procedurile impuse de centru si au dorit sa doneze in mod direct bunuri fetelor. In aceste cazuri, arata sursele citate, angajatii convingeau fetele ca nu au ce face cu astfel de bunuri si le cumparau la preturi derizorii de la acestea.

Potrivit surselor citate, un angajat a luat acasa lenjerii de pat, iar cand a fost intrebat despre aceasta situatie a precizat, in declaratia sa, ca acestea erau in exces. Totusi, angajatul nu le-a putut explica procurorilor de ce, in cazul unui surplus de lenjerii, acestea nu erau schimbate mai des in centru. In dosarul centrului de plasament Sfanta Maria au fost retinute, vineri, 14 persoane, printre care administratorul Mariana Dumitru, care a povestit ca angajatii luau bunurile donate, deoarece copiii nu aveau ce face cu ele si medicul Victorita Botoaga, cea care le-ar fi prescris fetelor din centru medicamente psihiatrice.

Cele 14 persoane retinute urmeaza sa fie dusa la instanta cu propunere de arestare preventiva. Potrivit surselor judiciare, unii angajati au recunoscut acuzatii si ca luau din mancarea sau cadourilor copiilor, dar au justificat faptele spunand ca ramaneau in plus si, ca sa nu le arunce, si le insuseau.

Minorii s-au intors in centrul de plasament, dar personalul va fi probabil schmbat. Primaria a precizat ca ultimul control la centru a fost facut in mai, dar nu au gasit nereguli.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO