Acuzații de corupție în armată. Generalul cu trei stele Cătălin Zisu a fost plasat sub control judiciar
Generalul cu trei stele Cătălin Ștefăniță Zisu, șeful Comandamentului Logistic, suspectat de procurorii militari din DNA că ar fi îmbogățit fraudulos o firmă la care a lucrat și fiul lui, a fost plasat vineri noapte sub control judiciar.
Controlul judiciar a fost instituit pe o cauțiune de un milion de lei.
O măsură similară a fost luată în cazul omului de afaceri care ar fi câștigat de pe urma presupusei fraude.
În schimb, un fost colonel, subordonat al șefului Comandamentului Logistic Întrunit, va trebui să achite o cauțiune de o jumătate de milion de lei. Procurorii susțin că MAPN ar fi decontat peste 2,4 milioane de euro pentru lucrări fictive de amenajare a Cimitirului Ghencea Militar 3.
La percheziții, anchetatorii i-ar fi găsit lui Zisu - unul dintre cei mai importanți generali din Armata Română - 2000 de tablouri și o colecție de ceasuri.
Perchezițiile domiciliare au ținut până târziu în noapte. Nici când a ieșit din casă, pentru a fi dus la sediul DNA, generalul Zisu nu a oferit lămuriri.
Katia Cicală, avocata generalului Zisu: „Nici măcar un document nu a fost descoperit în cadrul acestor percheziții, care să facă legătura între domnul general și aceste societăți.”
Reporter: Din informațiile noastre, fiul dumnealui ar fi lucrat la firma respectivă.
Katia Cicală: ”Nu știu să vă spun acest lucru, la care firmă? Pentru că este o întreagă listă de firme. Nu se ocupă de proiectul cimitir, nu s-a ocupat niciodată, acolo există audit, acolo există SEAP, există licitații organizate, nu înțeleg de unde aceste acuze.”
Generalul de trei stele Cătălin Ștefaniță Zisu este suspectat de DNA că ar fi girat o fraudă de proporții, inclusiv prin presiuni asupra unor subordonați din Comandamentul Logistic Întrunit, al cărui șef este.
Armata ar fi dat printr-o licitație suspecta contractul de amenajare a cimitirului Ghencea Militar 3, iar generalul ZIsu ar fi favorizat - susțin procurorii militari- decontarea unor transporturi fictive de moloz și pământ către firma câștigătoare, în valoare de aproape 12 milioane de lei. Acum câțiva ani, pentru această firmă, susțin surse din anchetă, ar fi lucrat și fiul generalului.
Există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că au fost săvârșite mai multe activități infracționale, toate subordonate interesului de a credita în mod nejustificat și nelegal antreprenorul cu suma de 11.959.654,87 lei, care au implicat articole de lucrări referitoare la evacuare pământ/moloz și la pământ de umplutură, în condițiile în care acestea nu au fost realizate în realitate.
Procurorii militari din DNA anchetează această presupusă fraudă de aproape un an. Iar împotriva generalului Cătălin Zisu ar fi depus mărturii și militari din Comandamentul Logistic.
Livia Săplăcan, purtătorul de cuvânt al DNA: ”Procurorii militari din cadrul DNA efectuează cercetări într-o cauza penală vizând infracțiuni asimilate corupției, presupus a fi comise de funcționari publici și complici ai acestora în perioada 2022-2023”.
Anchetatorii au descins la câteva dintre proprietățile generalului Zisu și nu numai. Înarmați cu autorizație de percheziție emisă de judecători, procurorii militari din DNA au descins și în centrul de cazare al Comandamentului Logistică Întrunit, în locuința generalului cu 3 stele Cătălin Ștefăniță Zisu, iar apoi i-au scotocit inclusiv biroul.
Anchetatorii au percheziționat și vila generalului Zisu din Prelungirea Ghencea, unde ar fi descoperit 7 ceasuri scumpe. Iar în locuința unei apropiate erau 2000 de tablouri, pe care generalul le ținea la adăpost.
Ministerul Apărării Naționale nu a fost informat, deocamdată, despre o eventuală începere a urmăririi penale împotriva generalului Zisu.
În funcție de evoluția anchetei și de statutul său - de suspect sau de inculpat - șeful Comandamentului Logistic Întrunit poate fi suspendat din funcție, fără să mai primească leafa în întregime.