Activistii Agent Green acuza defrisari masive cu ajutorul autoritatilor in zona barajului Vidraru. Reactia Romsilva
3 hectare de padure dispar din tara noastra in fiecare ora, dar autoritatile nu impiedica taierile ilegale acuza activistii de mediu. Desi legea pedepseste aceste defrisari considerate un atentat la siguranta nationala, hotii sunt de neoprit.
Voluntarii spun ca in zona barajului Vidraru, zeci de hectare de padure au disparut in ultimii ani, iar lacul se poate umple de aluviuni, care ar afecta producerea de energie electrica.
Autoritatile din Ministeriul Apelor si Padurilor nu par straine de subiect si spun ca in cazul Vidraru, au sesizat procurorii inca din 2015. Dar pana acum, oficialii din minister nu au facut publice neregulile gasite si n-au spus cine se face vinovat de disparitia padurilor detinute si administrate de stat.
Vazuti din aer, muntii care strajuiesc barajul Vidraru ofera o imagine deprimanta. Zeci de hectare de teren golas pe care se mai vad doar radacinile copacilor taiati. Aceasta defrisare masiva, acuza activistii de mediu, s-ar face cu ajutorul autoritatilor.
Gabi Paun, presedinte Agent Green: "Am decis sa facem o sesizare catre DNA si DIICOT pentru ca altfel este greu sa se faca lumina in acest caz. Credem ca autoritatile sunt complice la situatia la care s-a ajuns. Practic acum 15 ani s-a intors roata si din paduri de protectie au devenit paduri de productie. "
Nici vorba, raspunde Romsilva care ii acuza pe activisti ca dezinformeaza. "Organizatia Agent Green a difuzat (...) un fisier video cu imagini aeriene a unei suprafete de padure din zona Vidraru, sustinand ca respectiva suprafata s-a aflat in administrarea Romsilva, alt lucru complet fals, suprafata respectiva fiind retrocedata in cursul deceniului trecut."
Asadar, padurea taiata masiv ar apartine unui proprietar. De ce autoritatile nu iau masuri daca acesta defriseaza suprafete mari? Legea nu ii da voie unui detinator de padure sa o taie doar pentru ca este a lui.
Taierea abuziva de langa Lacul Vidraru, un obiectiv strategic national, ar putea avea si un alt efect.
Gabi Paun, presedinte Agent Green: "In acest moment vaile nu mai au capacitatea de a retine aluviunile care acum se duc direct in lac. Costurile de golire ale lacului, faptul ca nu se va mai putea produce energie o vreme si curatatrea aluviunilor vor fi mult mai costisitoare decat toti banii facuti din lemnul taiat din conturul lacului."
Romsilva nu spune daca a luat masuri in cazul proprietarilor care taie padurile in zona Vidraru insa sustine ca a introdus 10 mii de hectare din fagaras in Catalogul National al Padurilor Virgine pentru a le proteja.